Sälja ärvda aktier och investera i fonder-vad tänka på?

Hej,

För någral år sen ärvde jag ett antal aktier i olika svenska bolag som nu har ett värde av ca 400 000. Eftersom jag tidigare inte intresserat mig så mycket för ekonomi och inte kunnat någonting om sparande så har jag låtit dem sitta passivt på sitt konto utan att handla med dem.

Efter att ha läst på denna blogg (bland annat) tänker jag nu att jag skulle vilja sälja av dessa och istället investera dem i fonder för att ha ett säkrare sparande. Detta särskilt eftersom jag inte känner att jag har tillräcklig kunskap för att kunna spekulera i aktier och göra vinster.

Vad behöver jag tänka på för att “förlora” så lite i värde som möjligt när det gäller försäljningen och återinvesteringen? Jag tänker på courtage, skatt mm. De finns nu på ett aktiekonto på Avanza.

Stort tack på förhand för svar!!

Hej!

Det låter som ett bra alternativ att spara i fonder istället om intresset för aktier inte finns där, då det kan vara en ganska tidskrävande hobby. Om du har några förluster på aktierna, att någon av dem inte gått så bra alltså, går det att kvitta mot vinster i aktierna sedan på deklarationen. Avanza har en väldigt hjälpsam kundtjänst vad jag hört. Har du några frågor om deklaration eller liknande kan du säkerligen ringa dem och få svar på specifika frågor om exempelvis just skatt.

När du väl har sålt av så kan du flytta över pengarna till fonder direkt, du betalar inte courtage på fonder så det är inget du behöver tänka på. Däremot är förvaltningsavgift något att hålla koll på, men det vet du säkert om du läst denna blogg!

Värt att ha i åtanke är att fonder inte automatiskt är säkrare än aktier då det finns många olika sorters fonder. Exempel på portföljer finns här:

Sammanfattning:

  • Nybörjarportföljen med medelrisk som passar på sparhoristont 4-6 år
  • Globala Barnportföljen med hög risk som passar på 10+ år
  • Rika Tillsammansportföljen med låg risk som passar på 2+ år. Kan vara mer avancerad att bygga upp men mycket god riskspridning och lägre risk än andra alternativ.

Hoppas svaren reder ut lite frågetecken!

Hälsningar
Elin