Fonder i arv

En äldre släkting har en tämligen stor summa pengar i fonder. Hon gör inget med dem utan låter dem bara vara för att jag själv och två närstående ska ärva så småningom. Hon förstår inte hur det fungerar och orkar verkligen inte med det längre, så hon har nu bett mig att ta över förvaltningen av fonderna. Varken hon eller jag vet riktigt hur det fungerar, och jag har börjat fundera på om det vore enklare att bara sälja dem direkt och betala ut arvet i förskott, eftersom ingen av arvingarna har intresse för fonder samt att en part behöver pengarna. Eller om hon själv behåller pengarna på ett sparkonto tillsvidare. Hur som helst är hon rätt desperat att slippa innehavet av fonderna.

Hur skulle de olika alternativen påverka oss och vilket vore mest gynnsamt? Vem skulle behöva skatta för fonderna i de olika fallen att överföra eller sälja?

Tack på förhand

Hej

Dina funderingar är relevanta och viktiga men komplexiten är hög och av juridisk karaktär. Således är det nog en jurist du bör tala med innan du agerar. Jag försöker ändå dra mitt strå till stacken och resonera:

Säljs fonderna från en fonddepå (vilken låter troligast med tanke på en äldre, ointressersd ägare) så beskattas vinsten med 30%. Detta görs året efter vid deklarationen.

Vill personen sälja och dels ut förskott på arv så låter det som en framkomlig väg. Det är förståss denna släkting som bestämmer om så ska ske och inte arvtagarna. Här finns det troligen fler juridiska detaljer att ta hänsyn till. Till exempel bör släktingens skulder betalas av innan förskott delas ut? En jurist inriktad på arvsrätt är rätt person att svara.

Om du kommer fram till att fortsätta förvalta släktingens portfölj så bör du fundera över vad som är målet med förvaltningen. Är avkastning viktigt? Vill du inte riskera att värdet sjunker kraftigt vid en börsnedgång? Är det troligt att släktingen lever 1, 3, 10 år till? Jag skulle titta på Rika Tillsammans-portföljen med 60 % aktiefonder och 40 % indexfonder, vilket är en stadig portfölj med en väl tilltagen krockkudde för sämre tider. Man skulle även kunna justera den själv till att innehålla mer räntefonder för att ta ännu lägre risk.

Hur låter det?

Hmm. Jag känmer att jag behöver rätta mig själv. Den portföljen jag skulle råda dig att titta på är nybörjarportföljen. Den har den fördelningen mellan aktie- och räntefonder som jag beskrev.

Hej Jo!

Som Oskbollen skriver så finns det en del juridiska frågor att ta hänsyn till här.

Om vi ska fokusera på fonderna och alternativen där:

Nu vet jag inte vilka fonder det gäller, alltså hur gynnsamt det vore för ökad avkastning att ligga kvar i dem. Om det känns komplicerat och jobbigt så låter ju inte det särskilt bra, utan det ska kännas enkelt och bra.

På ett sparkonto får man betydligt lägre tillväxt än genomsnittet om man sparar i fonder men om pengarna snart skall användas är det ett alternativ, se då till att det är ett sparkonto som har statlig insättningsgaranti.

Om du känner att du skulle vilja ta över förvaltning av portföljen så är tanken med portföljerna som förespråkas på denna blogg att det bara ska ta max någon timme per år att se över. Enkelt är nyckeln! I detta inlägg så kan du läsa om olika portföljer och när de passar. Klickar du dig vidare hittar du exempelportföljer som du kan använda dig av.

Lycka till!

Hälsningar
Elin