Sälja av alla gamla fonder?

Hej alla!

Jag har ca 600 000 kr i traditionellt fondsparande hos Swedbank (ej ISK). Det är aktiefonder inom bl.a. småbolag, Indien, Kina, USA etc, men gemensamt för alla är de relativt höga avgifterna; i snitt ca 1.6-1.8 %.

Min fråga är nu: bör jag sälja av fonderna, ta skattesmällen för vinsterna, för att sedan lägga allt i billigare alternativ (indexfonder) i mitt ISK?

Tacksam för alla svar!

Yes, gott att du vill ta tag i detta. Det kan kännas hårt att skatta 30% nu men på sikt kommer du att tjäna på det genom att investera i billiga indexfonder. Ja, jag tycker att du ska sälja alla dyra Swedbankfonder, betala skatt och köp billiga indexfonder.

Tack för svaret!
Hur ser du (och andra) på att jag genomför dessa transaktioner nu när det är lite oroligt, men prat om handelskrig och dylikt? Köra på eller vänta tills det lugnat sig lite?

Det lönar sig att byta till ISK. Jag rekommenderar att du kollar denna artikeln, jag får samma resultat när jag själv räknade på mina gamla dyra depåfonder:

Tack för svaret!
Intressant artikel och fascinerande/skrämmande att detta inte är vida känt. Har många bekanta som tror att det är “för sent” att spara i ISK.