Spara i fond på lång sikt

Hej!

Har en fråga som jag har funderat länge på och också googlat på men inte hittat rätt.

Många skriver om att fondspara en gång i månaden, för att utjämna ut i upp och ned gångar.

Men om man vill spara t.ex. 4 gånger i månaden, alltså skulle upp och ned gångarna på värdet bli mindre eller?

T.ex om man vill spara 4000kr i månaden eller 1000kr i veckan,vilket skulle bli bäst på lång sikt?

Är det mer fördelaktigt att spara i en aktiefond oftare, än få gånger per år eller en gång i månaden?

Det blir obetydliga skillnader skulle jag säga. Du skulle kunna slå ut det på varje dag och det skulle i längden ej heller det göra någon betydlig skillnad förmodligen.

Jag skulle gärna vilja se ett test på hur mycket olika portföljer skulle gå med månads, vecko och dagsinsättningar.
Det kan säkert skilja lite, men troligtvis inte så stor skillnad!

Om vi utgår ifrån det faktum att ju snabbare vi får in pengarna i arbete desto högre avkastning får vi över tid så tror jag inte du kommer tjäna på det. Om jag hade möjlighet att sätta in hela mitt årssparande första januari skulle jag gjort det.

Många frågar ofta om man ska investera en klumpsumma direkt, eller sprida över tid. En stor del av forskning visar att det bästa är att sätta in det direkt, MEN det emotionella kan ta över och folk ändrar beteende och därför rekommenderar en del att ta sin stora summa pengar och dela i flera insättningar.

Om jag hade fått veckolön hade jag satt in varje vecka. Att vi pratar om månadssparande är ju i princip bara för att vi får lön en gång i månaden och det är en bra tid att då sätta av till investeringen. Om du hade fått lön fyra gånger om året hade vi pratat om kvartalssparande - kanske.

Om du har pengarna så skulle jag säga att du ska investera dem på en gång. Om man däremot inte skulle ha dem så ska man investera så fort man får dem tycker jag.

Du kan simulera det själv hos Morningstar i en avancerad portfölj. Skapa tre portföljer och lägg TOTALT in lika mycket i varje, men i den ena gör du engångsinsättning, den andra månadssparande och den tredje veckovis investering. Välj en global indexfond, typ SPP Aktiefond Global eller LF Global Indexnära.

Jag provade snabbt med två olika metoder. Att sätta in hela beloppet första handelsdagen 2018 jämfört med att månadsspara samma totalbelopp . Rätt stor skillnad.

Månads: 10,4%
Års: 18,1%

Visst, ett år säger inget och det kan naturligtvis skilja beroende på om det är uppåtgående eller nedåtgående marknad. Men, jag skulle inte splitta ner det på veckor, utan som lägst månad.

PPM-systemet investerar en gång per år så fort pensionsrätten räknats fram.