Frågor om sparande

Hej,
Jag är ingen expert på detta men jag har några funderingar jag vill lyfta:
Jag har läst och följt bloggen sporadiskt, tack för alla bra tips. För mitt egna och barnens månadssparande har jag utgått (inte exakt) från dina rekommendationer och nu uppdaterat sparplanen från senaste inlägget 2018 års bästa fonder. Mycket globalt men även ny teknik och hållbar energi både för mig och barnen.

Nu är det även så att vi har ett större belopp att placera från en bostadsförsäljning, ca 1 Mkr (500 kkr vardera) på lång horisont. Tanken är att göra månadsinsättningar för att sprida risken på ca 10-20 kkr i månaden. Jag tänker indexfonder. Behöver tips på vilka indexfonder samt på hur lång tid vi bör sprida risken. 20 kkr 4 år, 10 kkr 8 år, eller mer aggresivt? Allt på en gång?

Tacksam för svar, och tack åter igen för all bra läsning.

Hej!

Ja, det är ju den eviga frågan. I genomsnitt lönar det sig bäst att investera allt på en gång, men det innebär också en risk att man köper vid fel tillfälle (å andra sidan också en chans att man köper vid rätt tillfälle).

Men risken minskar alltså genom att sprida ut inköpen och det kan vara värt lite. Att sprida ut det på mer än fyra år känns dock som väldigt länge, så det skulle jag sätta som en övre gräns.

Ett sätt att lite halvt försöka tajma marknaden är att köpa mer ju billigare börsen är. Då kan du t ex ha 20k som “grundinsättning”, men öka på det upp till ett visst maxbelopp beroende på hur lämpligt börsindex ser ut.

Hoppas du blir lite klokare i alla fall.

Hej!

Beroende på hur länge ni tänkt spara är både Nybörjarportföljen (4-7 år), Barnportföljen (10+ år) och RikaTillsammans-porföljen (2 år och uppåt) alternativ. Hur de fördelas kan du läsa om här:

Gällande specifika fonder att välja rekommenderar jag detta inlägg:

Faktum är att man i studier kommit fram till att om man har en större klumpsumma är det mer gynnsamt för tillväxten att investera allt vid ett tillfälle. Månadssparande är absolut fantastiskt bra, men det är också mycket för att vi brukar “få” våra pengar en gång i månaden och därmed ha möjligheten att spara då. Jans resonemang om klumpsummor har du här:

Hälsningar
Elin