Livet och sparandet har bara börjat, vilket fondval passar oss bäst?

Hej!

Jag är 26 år. Jag bor billigt, har inga lån, ingen bil, jag har ett heltidsjobb och är väldigt duktig på att dra på mig extra jobb så min månadslön kan ligga på allt mellan ca 21-27000 efter skatt.

Jag har precis fått upp ögonen för att investera och bevakar en massa redan, jag har öppnat ett Nordnet och ett Avanza konto och tänkte börja spara nästa månad.

I ca 3-6månader framöver kommer jag kunna spara 12-16000 kr i månaden utan problem, därefter är planen att jag och min kille flyttar ihop, vi kommer dela alla kostnader han har bil o andra försäkringar osv och en lön (för tillfälligt på ca 20,000 efter skatt utan övertid.

Vi har bestämt att lägga undan ca 4500-5000kt var gemensamt till en framtida kontantinsats i ca 3-5 år lite beroende på hur marknaden ser ut också, detta ska alltså ligga på ett vanligt gemensamt sparkonto. Vi kommer alltså dela upp alla kostnader och spara detta gemensamt, resterande lön som blir kvar kan vi göra vad vi vill med.

detta innebär att jag kommer kunna spara 12-15000 tills han flyttar in, sedan kommer jag kunna spara 4500-7500 per månad och om 3 år vet jag inte exakt men min tanke är att ligga på iaf över 3000 i månaden. Jag tänker att de här är pengar jag skulle göra av med oavsett på vad som helst! Istället vill jag se dem växa så mycket de bara går, jag har ingen direkt tidshorisont jag hade velat kunna ta ut lite om mellan 5-10 år men mycket kan ligga efter det med, men de hade varit kul att plocka ut lite under den tiden. jag är inte ett dugg rädd för att börsen skulle gå upp o ner så länge jag har nånting kvar i slutändan, jag är alltså inte heller i behov av dem här pengarna på det viset att jag ör beroende av att använda dem till något.

Då är min frågas hur skulle du rekommendera att uppdelningen mellan värdepapprena i min portfölj skulle kunna se ut? Och om du har några fler tips så mottages de gärna

 

Hej Sandra!

Om du kikar här på bloggen så har Jan skrivit många bra och pedagogiska inlägg om hur man kan lägga upp sitt sparande. Rekommenderar dig att läsa dem. Det handlar om att strukturera sparandet utifrån vad syftet med sparandet är exempelvis buffert, målsparande (tex insats till en bostad), mer långsiktigt sparande.

/Johan

Hej!

Jag tror att dessa inlägg skulle ge dig många svar:

Lycka till!

Hälsningar
Elin