Starthjälp

Jag är en kille på 18 år som inte har sparat något tidigare i livet. Jag bestämde mig för två månader sedan att jag skulle börja spara och har gjort detta genom att investera 1000 kr i månaden i Avanza auto 5. Pengarna har visserligen ökat bra men jag undrar om det finns bättre sätt att starta sin “sparkarriär” på. Tanken är att jag i framtiden i och med att jag slutar skolan och lönen ökar ska spara mer och mer och tillslut om väldigt många år förhoppningsvis kunna leva på sparpengarna. Jag undrar även lite hur man ska tänka i framtiden och hur samt när man ska ändra typen av sparande. Jag har läst på sidan och har en liten uppfattning om tanken bakom en buffert och “pengamaskin” men har svårt att koppla och applicera det till mitt eget liv. Tack på förhand och tack för övrig för en väldigt bra och inspirerande sida.

Hej!

Härligt att du börjar spara redan nu, du har verkligen tiden på din sida :slight_smile:

Gällande hur man ska lägga upp sitt sparande får man utgå från sig själv. Vill du flytta hemifrån efter gymnasiet kanske? Då kan fokus ligga på att spara pengar till en kontantinsats. Att flytta hemifrån är dyrt även om man hyr lägenhet och inte köper. Möbler, försäkring med mera kostar ofta mer än man tror så det kan vara skönt att ha en del avsatt till det.

Att spara ihop ett kapital att leva på är ett härligt mål som många strävar efter, friheten där. Kan tipsa om att kika på de föreslagna portföljerna som skrivs om på bloggen, i ditt fall som planerar en långsiktig strategi kan Globala Barnportföljen passa bäst då den har en sikt på 10+ år.

Gällande buffert så är det ett sparande som du kan ta av vid oväntade utgifter. Det kan vara till exempel om du skulle behöva köpa en ny mobil oplanerat, tandläkarräkning och såna grejer. En buffert bör du inte ha på börsen utan snarare i ett sparkonto lättillgängligt. Hur mycket buffert man behöver beror på en själv. Om man bor med föräldrarna och har låga levnadskostnader behöver den kanske inte vara lika hög som om man har fyra barn och en gård med massa kossor t.ex.

Hoppas det blev mer tydligt! Vill du har mer tips om sparande och träffa jämnåriga med samma intresse kan jag tipsa om Unga Aktiesparare. Finns lokalavdelningar i hela Sverige och organiserar träffar, ger ut en medlemstidning och har en podd som heter Aktiekompisar. Mycket inspiration för unga helt enkelt!

Lycka till och säg till om du har fler frågor!

Hälsningar
Elin