Spara till större insats eller köpa fonder?

Hej,

idag har jag drygt 400 000kr på ett sparkonto som insats till nytt boende. Denna summa har jag fått ihop genom arv och sparande. Idag bor jag extremt billig och sparar 75% av min lön(jag har 23400kr efter skatt och det är min ingångslön, så räkna med att den ökar framöver). Enligt Jans tidigare bloggar så lönar det sig att ha t ex nybörjar portföljen istället för att amortera då det går snabbare.

Nu till frågan: Kommer antagligen att köpa bostad i slutet av året för ca 1.2-1.5 miljoner. Ska jag fortsätta spara till min insats nu eller ska jag köpa fonder istället och satsa på att betala av hela lånet om 3-5 år? Vad tjänar jag mest på? Såklart mest lockande att betala av lånet först (jag har aldrig haft lån) men det är kanske dumt?

Hej!

Det tycker jag är en typisk “kunna sova gott om natten”-fråga utan något svar som är rätt eller fel.

Din situation med god inkomst och små utgifter tycker jag verkar vara ganska “säker”. Om något händer så sitter du ändå inte i sjön. Därmed skulle du kunna ha lite högre risk i sparandet och nöja dig med de 400 000 du har som insats och satsa på ett sparande med större möjlighet till avkastning framöver. När du sedan köpt en bostad kan du ha en del av ditt sparande till amortering och en till fondsparande. I alla fall ner till 50 % belåningsgrad, därefter skulle kunna välja att sluta amortera.

Men som sagt, det handlar om vilken risknivå du själv är bekväm med, det är så klart säkrare med en större insats och en snabbare amorteringstakt.