Sparkonto vs. fonder på 5 års sikt

Hej!

Jag målsparar till en kontantinsats och planerar att använda pengarna om 4-5 år.

Den senaste tiden har jag sparat 5000 kr/månad som jag har satt in på ett vanligt sparkonto.

Jag har i dagsläget 100 000 på sparkontot men skulle vilja börja fondspara för att öka avkastningen och lutar åt en fondportfölj à la Nybörjarportföljen med 60% aktiefonder och 40% räntefonder.

Frågan är om jag ska låta de 100 000 ligga kvar på sparkontot och börja sätta in mina 5000 i fonder varje månad eller om jag också ska investera de pengar jag redan har.

Eller är det för riskabelt att ens exponera några av dessa pengar mot börsen med min sparhorisont på 5 år och helt enkelt köra vidare på sparkontot?

Tacksam för all input!

/Emil

Jag hade valt högst 20% aktier. Kanske 10%.

T.ex. 10% Xact OMXS30 och 90% Xact Obligation. Alternativ en internationell version 10% Länsförsäkringar Global Indexnära och 90% AMF Räntefond Mix.

Jag är i en liknande situation som dej, jag har valt att sätta mina pengar i en väldiversifierad portfölj (aktier, räntor, råvaror) som statistiskt sällan går minus över längre tidsperioder. Såklart kan den gå minus, men det är jag beredd på, pengarna kan ju även gå minus när de sitter på banken p.g.a. Inflation, växelkurser etc.

Jag tycker du bör fundera på hur mycket pengar du kan tänka dig att förlora utan att det gör ”för” ont och utgå från det. Tänk även på att du bör ha en buffert som är lättillgänglig.

Sedan förstår jag inte riktigt varför du skiljer på pengar du redan har (de 100 000) och de nya du ska spara (5000 i månaden). Logiskt är det ingen skillnad på dessa pengar, varför känns det som att du bör hantera dem olika?

Jag tänkte väl typ att om jag har kvar mina redan insparade pengar på sparkontot så är de “säkra”, och så skulle jag därför kunna ta lite högre risk i den nya portfölj där jag har mitt månadssparande framåt.