Placera en större summa rätt med kontinuerligt månadssparande

Hej!

Jag är ny på detta med aktier och fonder men har under mina år samlat på mig ett större sparande på ett klassisgt sparkonto på en storbank vilket inte ger någon ränta. Jag skulle gärna vilja göra något åt detta och placera mitt sparande pa: 330.000 kr på ett brasätt där jag får en bra och någorlunda trygg avkastnig på pengarna. Jag vill utöver det kunna spara ca: 6000kr av min lön i månaden och investera detta.

Vad skulle kunna vara ett bra alternativ för mig? Ska jag gå in med hela summan av mitt sparande direkt? Hur bör jag tänka?

Mvh:Daniel

Vilken tidshorisont har du? Vad ska pengarna användas till?

En klassisk Nybörjarportfölj kanske?

Jag skulle gått in med allt på en gång, men lyssna på Jans avsnitt om det som kom för ett par veckor sedan.

Hej Daniel!

Tycker du ska läsa lite artiklar som jag har skrivit:

Jag skulle ha spridit ut pengar på 12 månadsinsättningar under ett år, du får känna på vad börsen handlar om och får igång din känsla för månadssparande.

Tidshorisont är väldigt viktigt, läs därför gärna denna artikeln också!

Hoppas detta hjälper något!

Hej Daniel!

Bra råd ovan, att lyssna på lite av Jan och Carolines avsnitt. Sparhorisont är viktigast att du sätter. Om du tex. inte behöver pengarna på 10 år eller så, titta på Globala barnportföljen med 90% aktier / 10% räntefonder. Om du tror dig behöva pengarna inom en 5-6 år så kanske Nybörjare portföljen är bättre med 60% aktier / 40% räntefonder. Om du behöver pengarna inom 3-5 år så är det kanske bättre att bara sätta det på ett sparkonto med vettig ränta och inte alls investera dem i fonder.

Det är också viktigt hur stor tillfällig förlust du tror dig kunna hantera utan att få panik och sälja av. Om du inte vet eller inte är så risktålig så håll nere aktie andelen i början så du vänjer dig vid fluktuationer och får självförtroende och tillit till att sparandet fungerar som du tänkt.

För att komma igång under tiden du bestämmer dig så hade jag satt de 330 000 kr på en nischbank sparkonto där du åtminstone får runt 1% ränta. Collector, Hoist, Avida, Avanza mfl funkar bra. Bara se till att bankgarantin gäller för kontot. Det brukar alltid stå som en punkt vad som gäller för kontot.

För att komma igång med någon typ av investering så hade jag börjat direkt med att sätta de 6000 kr/mån i ett fondsparande, tex. på Avanza eller Nordnet, och om du inte vet något annat så brukar en 60% aktier / 40% räntor portfölj vara bra. För att välja fonder titta på Jans Nybörjarportföljen, och håll det enkelt med en 3-10 olika fonder för att få den inriktningen du vill ha geografiskt. Du kan ju också kolla på din nuvarande bank om de har ett vettigt utbud av indexfonderna du vill ha, så slipper du starta med en ny bank som Avanza eller Nordnet. Du bör nog också sätta fondsparandet i en ISK (investerarsparkonto) så du slipper att deklarera/beskattas på varje försäljning som du gör någon gång i framtiden.

Om det sedan kommer ett större nergång på börsen (händer ju statistiskt vart 7-10 år med en 30-60% nergång) då kan du vara förberedd att ta en del av sparkontot och öka ditt månadssparande rejält alternativt göra en gångs investeringar på fondkontot för att köpa när det är “billigt”.

Om du skulle behöva pengar av okänd orsak närmaste åren, så har du ju sparkontot som “buffert” att ta av. Det kan nog vara bra att hålla en del av sparkontot alltid som just en buffert. Titta på Jans avsnitt om 4 hinkars strategin där han pratar om hur man ska tänka kring bufferten. Personligen tycker jag 4 hinkar är lite väl avancerat och din 2 hinks strategi (sparkonto och fondkonto) tycker jag räcker gott och väl.