Starta portfölj nu eller vänta på börsdipp?

Hej!
Vi har idag ett buffertsparande som vi valt att ta hälften och göra ett långsiktigt sparande av, genom nybörjarportföljen. Nu är ju frågan om vi ska ha kvar pengarna på ett sparkonto med en viss räntesats i väntan på att börsen ska gå ner (vilket den väl borde?) eller kan man vara trygg med en bra höjning över tid även vid köp i börstopp eller åtminstone börsuppgång?

Börsdippar, stora som små, är något som alltid kommer att inträffa. Ungefär var tionde år kan man räkna med en större krasch. Börsen är högt värderad och en del säger att en krasch är på väg, en del säger att det inte är det. Hur ska man agera då? Är man orolig behöver man inte ha alla sina sparpengar på börsen i form av aktiefonder. Du kan ju ha en större del räntefonder som skyddar portföljen i händelse av en börskrasch. T ex nybörjarportföljen har 40% räntefonder och 60% aktiefonder. Du kan givetvis öka räntefonderna ännu mera och invänta en börskrasch - och då börjar du sälja av räntefonder för att köpa mer aktiefonder.

Till syvende och sist handlar det om hur mycket risk du är villig att ta. I ett långt perspektiv, t ex 10 år eller mer, kan du gott ha lite mindre räntefonder i din portfölj.

>Nu är ju frågan om vi ska ha kvar pengarna på ett sparkonto med en viss räntesats i väntan på att börsen ska gå ner (vilket den väl borde?)

Hur bedömmer du att börsen gått ner ?
Ska index gått ner en viss procent eller ska vissa aktier nått ett visst pris ?

Jag är också nyfiken på den här frågan, har också en hel del pengar sittande på sparkonton och drar mig för att sätta igång.

Hej!

Ingen av oss vet när dippen kommer komma, risken är att man förlorar massa pengar för att man inte investerar och det fortsätter gå upp. Läs denna artikel för resonemang:

Hälsningar
Elin