Nybörjarfrågot

Hej,

Jag har precis hittat hit till bloggen och podden, vilket jag är väldigt glad för. Men jag har en del frågetecken jag gärna skulle vilja få hjälp att räta ut!

Jan säger att man kan räkna med 8% igenomsnittlig årsavkastning på 10 år.

Hur säker kan man vara på det utfallet och det som kanske är ännu mer intressant hur ska man förhålla sig till begreppet risk? Är risk risken att förlora alla pengar man investerat eller att man förlorar exempelvis 20% av dem? För mig är det helt olika nivåerna risk. Hur trygg kan man vara med att investera pengarna enligt de föreslagna portfoliona?

Jag undrar även om man inte ska spara lite i alla olika typer av portfolio som presenteras här på sidan? Eller går de mycket i varandra så att de då inte medför någon riskspridning?

Hur bör man tänka kring startkapital? Jag har läst mycket här på bloggen och har förstått att det historisktsett bästa har varit att gå in med allt kapital man tänkt investera på en gång och sedan månadsspara. Det ska vara det bästa i 2/3 av fallen enligt bloggen. Det jag undrar är hur illa blir det i de 1/3 resterande fallen? Borde det inte vara förknippat med mindre risk att förlora pengar om man sprider ut investeringen?

Om man ska gå in med ett större startkapital tänker jag även att det vore bättre att börja när portfolion är iallafall fall lite på nedgång för att inte riskera att träffa toppen innan ett stort fall? Tänker jag fel här? Är det alltid bättre att investera idag än imorgon?

Blir ett långt inlägg detta men jag har ytterligare en fråga; I poddavsnitt #13 nämner Jan att han inte tycker man ska ha olika månadsspara för sina barn eftersom det då kan bli väldigt orättvist. Han tar exemplet att det skulle skiljt väldigt mycket pengar om hans föräldrar hade gjort så för han och hans bror. Då tänker jag att skillnaden för dessa två sparanden endast skulle vara startpunkten. Talar inte detta för att när man väljer att börja spara kan slå väldigt hårt?

Jag förstår att man inte kan förutspå marknaden men är det inte bättre att göra sin investering när det går dåligt på börsen? Svängningarna blir ju större och kommer oftar utifrån vad jag förstår från andra poddavsnitt. Även om man bara skulle lyckas pricka starten på en nedgång är väl det iaf bättre än att köpa när allt pekar uppåt och har gjort så länge. Tänker lite att då borde det vara dags för en dipp snart, är det fel av mig att tänka så?

Mångs frågor här. Vissa är kanske riktiga tankevurpor men jag vore väldigt glad om du Jan eller någon annan kunnig ville klargöra det här för en nybörjare som jag :slight_smile:

Stort tack på förhand!

Hej.

Angående risk: I teorin kan du förlora alla pengar du investerar på börsen. Men i praktiken är detta osannolikt så länge du investerar brett och under många år. Ju längre du sparar desto mindre blir risken eftersom dina pengar får tid att återhämta sig efter en börskrasch.

Angående de olika portföljerna: Jans olika portföljer har olika risk. Den mest riskabla är barnportföljen eftersom den har mest aktiefonder och minst räntefonder. Men återigen: om du sparar i många år så minskar risken. Nybörjarportföljen har mer räntefonder och därmed lägre risk, men lägre risk innebär också lägre chans till stor värdeökning. Välj den portfölj som passar din risknivå och tidshorisont.

Angående att investera allt på en gång: Rent statistiskt är det bättre att investera hela summan direkt. Då får ju hela summan chans att börja växa så snabbt som möjligt. Men rent känslomässigt är det bättre att investera pengarna över en längre tidsperiod, till exempel en gång i månaden. För om du investerar allt på måndag och det blir en börskrasch på tisdag så kommer du inte må så bra…

Angående att vänta på en börsnedgång: Att vänta med att investera tills att börsen sjunkit är bra i teorin. Men ingen vet när börsen kommer sjunka så det är en svår strategi. Om du däremot månadsinvesterar så köper du både i uppgång och nedgång vilket ger bättre nattsömn. Skulle det sedan bli en börskrasch så har du ju pengar kvar att köpa för vid dippen.

Jag har själv valt strategin att månadsspara i aktiefonder och jag har en sparhorisont på 20-25 år. Utöver detta sparande har jag en buffert på en sparkonto så att jag inte behöver må dåligt om börsen kraschar tillfälligt.

Lycka till!
Kim Lind (enkel-ekonomi.blog)

Tack för att du tog dig tid att svara Kim!

Jag är som sagt ny på detta och lite “riskrädd”. Så nybörjarportfolion låter ju bra :slight_smile:

Har du (eller någon annan) koll på hur man beter sig sedan när “tiden är slut”, ska man plocka ut lite i taget också? Känns rimligt? Kanske står om det här på bloggen också bara att jag ännu inte lyckats hitta det. Är ju ändå ingen panik med att få koll på den frågan direkt :wink:

Tack igen!

Hej Rebecka!

Hur man plockar ut när “tiden är slut” beror egentligen på hur mycket av pengarna du behöver just då. Behöver du bara 20% av alla pengar så kan du låta resterande 80% få växa till sig ytterligare. Sedan så kan man också tänka att man växlar ned risken när det närmar sig dags för uttag, lägre andel aktier och högre andel räntor t.ex.

Hälsningar
Elin