Sparpengar in till 60/40 - pö om pö eller omedelbart?

Hej,

Tack för en intressant blogg etc!

 

Efter att under hösten ha övergett min tidigare idiotiska investering så dunkade jag in de pengarna X + Y på sparkonto. Nu har så smått intresset återkommit och en annan taktik börjar forma sig, mer anpassad för min livssituation. Jag vill därför lägga över större delen av de sparade pengarna, X i en 60/40-portfölj att dessutom månadsspara i och lämna kvar en buffert Y på sparkontot. (Och komplettera med en mindre 90/10-portfölj Z med ”nya” sparpengar.)

Nu till mitt dilemma, jag är orolig för att dunka på med hela beloppet X in på 60/40-portföljen om konjunkturen viker just därpå. Är det därför rimligt att fylla på 60/40-portföljen pö om pö med de sparpengarna X jag tänkt investera över exempelvis en femårsperiod, eller är det klokare att dunka in alla sparpengarna X i 60/40-portföljen direkt eller att ha en annan approach?

Tack på förhand!

MVH

/Björn

Hej,

Du måste anpassa dina investeringar efter vad du har för tidshorisont och hur din ekonomi ser ut. Tumregeln är väl någonstans om att varje år du tänker ha pengarna sparade så kan du ha 10% av dom i aktier. Dvs, 5 års investering -> ca 50% aktier i portföljen. Sen kan du såklart anpassa detta efter din egna riskprofil. Vissa har “råd” att vara med aggressiva än andra. Ibland så vinner man på det, men det kan ju bli ett börsfall och så förlorar man på det.

Jag tycker att man alltid ska sprida ut sina investeringar i olika portföljer. Om du är rädd för att lägga pengarna på börsen ifall den skulle falla så har du förmodligen för hög risk. Ta en titt på din ekonomi, vilka pengar är du inte beredd att förlora? Dom ska du förmodligen inte ha någon vidare risk på, förmodligen inte ens på börsen. Sen går du till nästa “hink”, en generell investering kanske. Då kan 60/40 passa rätt bra om vi tänker några års tidshorisont. Efter det går du på nästa portfölj, framtidsportföljen, där kan vi ta högsta möjliga risk med 90%, eller 100% aktier. Men dessa pengar ska du inte ha behov av närmsta 10 åren.

Ha så hög risk så att du inte får magknip på kvällen.

På tal om att dunka in pengarna direkt eller sprida ut det så vet jag att Jan har gjort en artikel om detta. Summa summarum är att det statistiskt inte är värt att sprida ut investeringen. Se till att du har rätt risk bara.

Tack för svaret!

Du har bra synpunkter kring att jag bör tänka igenom vad jag skulle vara beredd att förlora - jag ska ta mig en funderare. De pengar jag inte är beredd att förlora (på börsen) menade jag de jag omnämnt som Y i inlägget. Den är tänkt som bufferthinken.

(Egentligen har jag inga större problem med att det går ner om jag tror på min investering, jag var med på den resan i investeringen som pengarna kommer ifrån, där handlade det helt enkelt om att jag hade fel. Livssituationen är dock lite annorlunda nu. :slight_smile: )

MVH
/Björn

Hej Björn!

Här har du artikeln om just att investera allt direkt eller sprida ut riskerna.

Eftersom du redan känner dig orolig så tycker jag verkligen inte att du ska slänga in allt direkt, för in en del varje månad under 1 års tid så kommer du känna dig mycket tryggare.

Om du inte har läst denna artikeln än om “Fyra-Hinkar-Strategin”, så har du den här.
Den kan hjälpa dig att förstå hur du kan bygga upp din risk i olika portföljer och tidshorisonter!

Hoppas detta hjälpte något!

Perfekt, tackar!

Yes, fyra-hinkar har jag läst, men https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/ låter som perfekt läsning för min del.

MVH
/Björn