Tidshorisonten för sin portfölj närmar sig sitt slut, hur gör jag nu?

Hej.

Fantastisk Blogg, jag har lärt mig så mycket och blivit väldigt inspirerad av er.

Jag saknar information kring hur man skall gå tillväga när man närmar sig då man vill börja ta ut sin avkastning och kanske inte heller vill investera mer i sin portfölj.

Att man ex hade planen att investera i sin portfölj från sina 40 år till 60 år och planen var då att man skulle ha en säg summa på 4.000.000. Att man sedan ville ta ut sin avkastning år efter år som kanske skulle vara 8% (320.000) och dela upp dom per månad och leva på dom exempelvis.
Portföljen blir ju då mindre speciellt om man inte investerar mera vilket betyder att 8% blir inte lika mkt året efter osv.
Om man även har förändrat sin fördelning av aktier och räntor när man närmar sig 60 år i detta fallet så kommer antagligen också avkastningen bli lägre än 8%.

Ofta så handlar det här i bloggen om hur man kan sätta upp en portfölj av olika slag med tidshorisont som sin bästa vän, kalkylatorn visar hur det kan se ut. Men om man då skall förändra sin portfölj under tiden eftersom man blir äldre eller närmar sig sitt Stopp så kommer inte kurvan se ut så.

Jag skulle vilja få lite mer tips hur man helt enkelt kan tänka i ett senare skede.
Hoppas man kan förstå vad jag är ute efter.

Tack för er tid

Hej!

Hoppas att jag förstår inlägget rätt :slight_smile:

Om det närmar sig perioden då du ska använda pengarna så brukar man då rekommendera att man viktar över mer mot lägre risk, räntor än rena aktier etc. Det stämmer att då blir det inte lika hög avkastning men när man exempelvis kommit upp i den åldern så man vill använda sitt pensionssparande så blir det att man lägger fokus mer på att bevara och säkra upp det man har än att öka.
De flesta sparar för att skjuta upp konsumtion och använda vid senare tillfälle, då får man själv känna efter när det är som de här pengarna verkligen behövs.
Så det stämmer, tar man ut en del av avkastningen för att konsumera så blir det antagligen mindre pengar i rena kronor till ökning nästa år. Värt att komma ihåg är att 8% per år inte är en garanti utan räknas som ett genomsnitt, ett år kanske det är 2% och ett annat 12%.

Ha en trevlig helg!

Vänligen
Elin

Man brukar också prata om SWR (safe withdrawal rare) och den ligger på 4%… Dvs att du endast får ta ut 4% av kapitalet för att inte urholka. Man lämnar alltså marginal för inflation (2%) och diverse avgifter…

Nu har jag aldrig tagit ut, eftersom jag är inte i den fasen i mitt sparande, så kan inte riktigt ge dig mer tips mer än att det finns en teori om det (SWR)