Tillfälligt sparande

Hej! Jag kommer få över ca 3-4000 kr varje månad och tanken är att jag vill spara dessa. Vill ha tillgång till dom om ca 1-2 år. Var placerar jag dessa pengar bäst varje månad? Vill inte förlora något, helst… så kanske något med mer säkerhet och låg risk, men så att pengarna ändå ökar i värde.
Fonder? konto med ränta?

Tacksam för tips!

/ Caroline

För så kort tid som 1-2 år är det oftast sparkonto med insättningsgaranti som gäller. Räntan på de bättre av dessa sparkonton ligger på knappt 1 % om man inte binder pengarna, samtidigt som inflationen kan förväntas förstöra 2 % av värdet. Inte så kul, men det är så det ser ut för närvarande.

Det är ont om bra alternativ. Korta räntefonder kan kanske ge aningen högre avkastning än sparkonto, men eftersom räntan är runt 0 % eller negativ för värdepapper utgivna av stater tvingas räntefonderna öka riskerna och köpa företagsobligationer i stället. Resultatet av detta såg vi i våras under det stora börsraset. Räntefondernas kurs dök, samtidigt som det inte ens gick att få ut sina pengar ur exempelvis Spiltan Räntefond Sverige eftersom marknaden för företagsobligationer frös.