Tillgångsslag i en nyskapad allvädersportfölj?

Hej hej,

Hur resonerar ni kring det här med vilka tillgångsslag man ska inkludera i en ny allvädersportfölj d.v.s. en som man startar idag med ett ganska stort belopp. Räntorna är ju negativa och dom flesta av oss tror väl att marknadsräntorna kommer öka framgent snarare än att dom sjunker ännu mer. Har man korta räntefonder förlorar man ju 1% för varje procentenhet som marknadsräntorna stiger och har man långa räntefonder förlorar man ännu mer i takt med att marknadsräntorna stiger. Även guldpriset ligger väldigt högt historiskt. Guldet har i många år följt inflationens utveckling väldigt bra med undantaget dom senaste 15 åren kanske då det klättrat väldigt högt. Finns ju en ganska befogad risk även där särskilt med tanke på att guld inte är en värdeskapande investering. Hoppet faller tillbaka till aktiedelen som ligger hyfsat ok i värdering om inte räntorna sticker iväg allt för mycket men går räntorna upp för mycket så förlorar man även där. Är det någon idé att ens ha med räntefonder, obligationer och guld idag? Det kanske är bättre att hoppas på en 100%ig aktieportfölj i några år till räntorna har tagit fart och kommit upp för att sedan skapa en allvädersportfölj för då finns det ju ett syfta med obligationer och räntefonder som då kan öka i värde ifall vi får en lågkonjunktur och räntorna sänks återigen. Samtidigt söker sig folk då kanske återigen till guldet.

Tankar och funderingar kring detta?

Intressant fråga…hur ställer du dig till det Jan? I Ray Dalios allvädersportfölj så säger han att man bör ha följande placering:

40% Obligationer

30% Aktier

15% Korta obligationer / räntor

8% Commodities (råvaror)

8% Guld

Hade varit kul och höra dina tankar på ovan samt vilka råvaror man bör isf lägga sig i…

 

Hej!

Väldigt intressant frågeställning, exakt kan man ju inte svara eftersom vi inte vet hur framtiden kommer gå men resonera kan man. Gällande guld så är det å ena sidan inte värdeskapande å ena sidan, å andra sidan är det något som bevarat värde för människor så länge. Som Mikael Syding sa i en intervju, “man fick en fin toga i antiken för ett guldmynt, nu får man en fin kostym och du får antagligen en fin kostym om 10 år också.” Guld är främst en värdebevarare och inte något som kommer sticka iväg som aktier kan göra uppåt.
Boken “Investeringsguiden för guld och silver” debatterar för ädelmetaller även framöver, där kan man ta del av resonemangen kring det.

Något man kan kika på utanför guld, räntor och aktier är just andra råvaror också. Se hur softs såsom kakao, ris till exempel är värderat. Eller spannmål, boskap och andra råvaror du kan handla med via t.ex. ETF:er och dylikt om du vill ha alternativ.

Hälsningar
Elin