Utdelningsaktier vs Fondsparande

Hej,

Jag är sugen på att skapa en “pengamaskin” som skall lyftas när pension inträffar (ca 40år kvar). Vad anser ni är fördelarna vs nackdelarna med att använda sig av Fonder kontra utdelningsaktier?

Har ni några rekommendationer?

Hej!

Jan på denna blogg förespråkar fonder till sin pengamaskin, resonemang och tankar kan du läsa om i denna länk, det har skrivits flera inlägg på bloggen om ämnet aktier vs. fonder.

Resonemanget bygger mycket på statistik, att det i slutändan är få personer som verkligen lyckas bättre än indexfonderna när de väljer egna aktier.

Jag personligen har både aktier och fonder i min pengamaskin. Jag tycker det är väldigt roligt med aktier och har ett stort intresse, lägger därför gärna mer tid på analys av enskilda bolag även om man kan automatisera sparandet i fonder och inte behöver lägga denna tid. Kanske kommer det i slutändan visa sig att jag hade tjänat mer på att ha hela mitt sparande i indexfonder, det får tiden utvisa!

Så vad som passar just dig bäst beror mycket på intresse. Är du väldigt intresserad av aktier, vill lägga ner tid och utbilda dig i ämnet för att göra analys och tror att du kan lyckas bättre än index? Eller känner du att du hellre lägger tiden på annat och känner att du vill följa index? Du tar själv beslutet, det bästa är att läsa och känna vad som passar just dig bäst.

Satsar du på utdelningsaktier vill jag tipsa om att inte enbart titta på att de har hög utdelning, utan titta på hela bolaget. Om de har hög utdelning men går ner så kan det ändå bli minus i slutändan.

Stort lycka till med sparandet, vad du än väljer!

Vänligen
Elin

Tack så jättemycket för ditt inlägg! kommer nog köra en mix precis som du men med större volymer mot indexfond. Ha en bra dag