Välja ut ETF med uppbackat silver

Tänkte köpa ETF-andelar (Silver). Har sett att Nordnet har en som heter VZLC och som verkar rekommenderas lite här och där på bloggen. Är nyfiken på hur tankarna har gått när just den har rekommenderats, så att jag kan tänka själv i framtiden :slight_smile:

Jag är med på att den har fysiskt uppbackat silver. Vad mer finns att tänka på?

För diskussionens skull slänger jag in en till ETF som jag hittade, som man skulle kunna jämföra med. PSLV är kortnamnet och den handlas på amerikanska börsen.

 

Det första du ska tänka på när du tittar på silver-ETF:er med fysisk uppbackning är om det överhuvudtaget går att investera i dem som svensk EU-medborgare. Redan där faller nästan varenda silver-ETF:er bort tack vare missriktade EU-bestämmelser. I teorin ska det vara möjligt att handla med amerikanska ETF:er, man det verkar vara så oerhört krångligt att få fram dokumentation som uppfyller EU:s regelverk att ingen lyckats i praktiken.

Kvar blir bara några enstaka silver-ETF:er, såsom VZLC på Nordnet och PHAG (JE00B1VS3333) ETFS Physical Silver på DeGiro.

Det är ETFS Metal Securities Limited som står bakom båda, och båda har en förvaltningsavgift på 0,49% per år. Misstänker att det i princip är samma fond.

PHAG kan man handla courtagefritt i EUR på Amsterdambörsen på sitt “svenska” ISK hos DeGiro. DeGiro tar 0,10% för växling från SEK till EUR (Nordnet tar 0,25%). Dessutom har man kostnadsfritt valutakonton på DeGiro vilket gör att du kan låsa växlingen av EUR så att du inte behöver betala två gånger när du säljer ett värdepapper i EUR och köper ett annat i EUR någon minut senare. På Nordnet förlorar du omgående 0,25% * 2 = 0,50% av ditt kapital enbart i valutaspread när du gör en sådan affär.

DeGiro är snäppet mer avancerat än exempelvis Nordnet. Och så lyder de under Nederländsk (EU-kompatibel) investerargaranti i stället för svensk. Men för den som tidigare handlat aktier eller ETF:er i en svensk ISK bör det inte vara några stora svårigheter, bara man läser prislistan och håller tungan rätt i mun.

ETFS Physical Silver finns hos DeGiro på London-, Milano- och Amsterdambörsen och handlas i EUR, USD samt GBX, men det är bara när man handlar den på Amsterdambörsen i EUR som det är courtagefritt. Inga konstigheter, bara att läsa vad det står på skärmen. Men om man stressar och slarvar och med andan i halsen försöker hinna blåsa iväg en köporder strax innan börsen stänger erbjuder DeGiro fler möjligheter att göra fel på än Nordnet.