Varför går spiltan så trögt?

Hej.

Har en fråga till er som kan marknaderna bättre. Spiltan har under flera år varit en av de populärare fonderna och gått bra men går nu trögt.

  1. Vad beror det på?

  2. Hur ser ni på fondens framtid?

  3. Är den ett rimligt alternativ till en Sverige fond?

Hej!

Spiltan har flera fonder men utgår i mitt svar från att du syftar på Spiltan Investmentbolag som rekommenderats på bloggen i t.ex. denna artikel

1: Denna fond består av de svenska investmentbolagen som historiskt har presterat extremt bra. Senaste tiden har de största innehaven (bl.a. Investor och Industrivärden) backat vilket påverkar fondens resultat. Så anledningen till att den inte presterar nu är att bolagen i fonden har haft en lite hackigare period, vilket aktier tenderar ha till och från.

2: Tror man på svenska investmentbolag tror man på fonden kan man säga. Även om historisk avkastning inte är en garanti för framtiden så har de stora innehaven mycket god historik vilket kan tala för att det framöver kommer återhämta sig. Är man långsiktig kan man se det som ett tillfälle att köpa in sig till en lägre värdering.

3: Ja, det är ett bra alternativ för den som vill ha Sverigeexponering men vill du komplettera eller byta ut finns andra förslag i artikeln jag länkade till högre upp. T.ex SEB Sverige Indexfond.

Hälsningar
Elin

Förvaltaren Simon Blecher resonerar bl.a. kring investmentbolagens svacka i sin sommarkrönika från 27 juni. Kanske kan du få svar på dina frågor där.

/Björn