Vikta om mot typ RTportföljen

Hej,
Jag har försökt att sätta mig in i tänket med de fyra hinkarna och räknat fram en lagom buffert. Det mesta har hamnat i Mellanriskhinken. Men då den vuxit såpass att den passerat RT´s rekommendationer dubbelt upp på minimistorlek på värdet för Rikatillsammans-portföljen så har jag försökt att sikta på att vikta om så att den förvandlas till en variant av den.
Kan följande vara en vettig sammansättning om man tror på en liiite agressivare variant:

Länsförsäkringar Global Indexnära 17%
SPP Aktiefond Global 17%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 3%
PLUS Sverige Småbolag Index (avanza) 3%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 3%
Swedbank Robur Access Asien ny fond 3%
47%

Spiltan Räntefond Sverige 8%
IKC Avkastningsfond ny fond 8%
17%

Handelsbanken Realräntefond 4%
AMF Räntefond Lång 4%
8%

Guld 17%
Pacific precious 8%
Pacific multiassets 3%
28%

100%

\Martin

Jag ser ingenting som ser jättekonstigt ut. Du har ju tänkt igenom detta på egen hand redan och har säkert en bra bild av vilka risker du tar. Jag hade personligen lagt flera av räntefonderna på bankkonto istället i dagens läge, speciellt långa räntor som riskerar att sjunka när räntan går upp.

SSP Aktiefond Global är en onödig fond i din portfölj eftersom den överlappar LF Global Indexnära med 88% och LF Tillväxtmarknad Indexnära med 12%. Jag vet att du fått fonden från Jans portföljer. Se den som ett bevis på att man alltid måste tänka själv! Kasta ut SPP Global, öka upp LF Global till 32%, öka upp LF Tillväxtmarknad till 19%. Då har du samma underliggande innehav, en fond mindre att hålla koll på och dessutom blir det snäppet billigare.

Om du har portföljen hos Avanza så tycker jag även att du ska ersätta LF Global Indexnära med Avanza Global. Det är samma index men till halva priset.

“öka upp LF Tillväxtmarknad till 5%” ska det stå!

Tack Emil! Lite anledning att låta tankekvarnen mala ett varv till Kolla upp global fonderna en gång till Tänka lite till och visst är det Jans fonder…