Vilken kurs säljs fonden för?

Som rubriken lyder.När jag klickar på sälj på en av mina fonder. Får jag då betalt för vad den är värd när jag klickar på sälj, eller får jag vad den är värd när fondbolaget säljer den?

När fondbolaget säljer den.

Jag tror du får den sämsta kursen sett över två dagar. Fonder med mycket handel i så lär Nordnet/Avanza internsälja till den kurs de tjänar mest på. Nordnets regler är 1-2 dagar för svenska fonder. Så misstänker att om de har en annan köpare så lär de ta mellan skillnaden för den dag som är sämst för dig

Handelsbankens fondskola - köpa och sälja fonder: https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondskolan/kopa-och-salja-fonder

Swedbank - bryttider https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/fonder/fondskolan/bryttidpunkter.html

När du köper och säljer fonder så handlar du alltid till okänd kurs (okänt pris). Kursen sätts först efter den så kallade bryttiden.

Det här är ganska intressant.

När priser på en ny teknikfond börjar rusa upp vill du vara med på tåget och passar på att köpa en fond med 50 000 kr och som har 5000 fondandelar. När du sedan tittar på fonden efter några dagar när köpet är färdig ser du för din besvikelse att du har fått bara 4500 fondandelar.

Men det kan gå ännu sämre. Om (istället för att köpa) du gör ett fondbyte och byter en gammal fond till samma teknikfond som ovan. Säljningen måste gå genom innan köpet kan genomföras, så det kan bli två olika bryttidspunkter istället för en, och när bytet är genomfört kan du se att du har fått bara 4000 fondandelar.

  • Men du kan trösta dig med att du har inte förlorat några pengar (om kursen fortsätter att gå upp.)

Om man är missnöjd med att inte veta till vilket pris man köper eller säljer fonder kan man i stället välja att handla med ETF:er. Det finns dock en kostnad för ETF:er i form av spread och oftast även courtage. Dessutom är det vanligt att många intressanta ETF:er handlas i andra valutor såsom EUR eller USD - så då åker man på kostnad för valutaväxling också om man inte har ett valutakonto.

För den vanliga indexspararen som gnetar på med sin globalfond funkar dock vanliga fonder fint.

Varför skulle man vara missnöjd? Om man köper en fond för 1000 kr får man en fond för 1000 kr som har ett värde 1000 kr (det samma gäller när man säljer - det kan varken bli under- eller överskott om man säljer 100% av fonden).

Det är endast värdet av fondandelar och därmed antalet fondandelar som kan ändras under tiden när man köper en fond för en viss summa pengar.

För en vanlig fondsparare kan det också vara intressant med några ETF:er, som XACT.
https://www.xact.se/etf-utbud/
Lika enkelt som att köpa som en vanlig fond.