Reflektion på Gamestop-fenomenet

Bonusavsnitt #13 - Reddit: version 1.0 av världens första demokratiserade och decentraliserade hedgefond

Få kan ha missat fenomenet Gamestop och kraftmätningen mellan småsparare på Reddit och finansbranschen i USA. Här är vår reflektion per igår (1 feb 2021).

Jag vill vara supertydlig med att vi INTE rekommenderar köp av Gamestop-aktien, AMC eller någon annan av aktierna. Det är extremt hög risk och om man mot förmodan ändå vill ”stödja” så se det som att du ger bort pengarna som välgörenhet.

Vidare så är det en s.k. ”developing story” där det är svårt att skilja på vad som är fakta, åsikter, desinformation och rena felaktigheter. Vi har garanterat fel i saker vi tar upp i avsnittet.

Med de två brasklapparna så måste jag säga att jag är enormt fascinerad av fenomenet. För första gången någonsin slår småspararna faktiskt Wall Street i deras eget spel. Jag upplever dessutom att mycket av fokus är felriktat och att småspararna är osofistikerade, amatörer och en hel mängd andra saker.

Ja, det stämmer för en del. Men samtidigt så är det enormt sofistikerat att se att en annan aktör (hedgefonderna) har tagit en dum position på ett högst oansvarigt sett. Att förlora 53 % av sitt kapital och nästan 55 miljarder kronor som hedgefonden Melvin Capital gjorde i januari-månad är inget gott betyg.

Samtidigt så ser jag det också som att vi har fått en ”disruption” i finansbranschen precis som Uber revolutionerade taxibranschen. Förr hade hedgefonder ett informations-, kostnads-, kapital- och kommunikationsövertag. De har de inte längre. Plötsligt agerade miljontals småsparare precis på samma sätt som en hedgefond brukar agera.

Vidare finns det enormt många aspekter i den här historien. Allt från politiska aspekter, till hur 80-åriga miljardärer utan filter kommunicerar i media, till historiska perspektiv, till hela Internetkulturen och memes. Sjukt spännande att följa med när denna samtidshistoria skrivs.

Hur det kommer gå framgent är högst oklart. Det kan gå precis vilken väg som helst. Det beror på hedgefonderna och blankarna hur de agerar, det beror på småspararna klarar av att hålla ihop och det beror på hur tredjeparts-aktörerna hanterar situationen.

Börsen eller finansmarknaden kommer inte gå under, småsparare som förlorar pengar kommer förhoppningsvis lära sig något och gör investeringarna på ett ansvarigt sätt. Hedgefonderna har redan lärt sig en läxa och vi alla har lärt oss risken vi tar att ha pengar hos en mäklare.

Ja, väldigt många aspekter i det här som är spännande. 🙂

Hälsningar,
Jan

Lyssna på avsnittet som podd

Du kan lyssna på avsnittet i din poddspelare eller via spelaren nedan.

Följ gärna diskussionen i forumet

I forumet diskuterar vi händelserna lite efterhand som de sker. Följ gärna tråden där:

Ses där!

Länkar och referenser

För den intresserade följer här lite länkar och referenser till saker vi nämner i avsnittet.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

23 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan, dax för ett uppföljningsavsnitt kanske? Hade varit intressant att lyssna på. Tack för ett bra program ☺️

  Gravatar för användaren
  Johan
 2. Jämför detta avsnitt med avanzapoddavsnittet som kom ungefär samtidigt. Approachen är väldigt olika. Avanza försöker vara neutrala och påstå sig vara på småspararnas sida, men jag tycker det lyser igenom en del var de står i detta.

  Gravatar för användaren
  Joppa
 3. Superkul avsnitt, verkligen roligt och spännande och superbra innehåll …

  Men tänk för guds skull på att när man lyssnar på podavsnitt så blir det urjobbigt med att ni pratar i mun alldeles för ofta och höjer rösterna samtidigt. Det går nästan inte att lyssna, man blir vara irriterad. Caroline var klart värst. Caspian tyckte jag var den som klarade sig klart bäst :)

  Snälla, avbryt inte varandra hela tiden även om ämnet är spännande och ni blir jätteuppjagade eller om någon av er inte håller med den andre. Ha en liten signal till varandra, ett höjt finger eller något, så den andra får en signal och kan avsluta poängen för att sedan släppa in den andre. Det känns som att Caroline behöver träna på att emotionellt kontrollera en del triggers som hon går igång på varje gång :)) Det är ju inte bara underhållning det ska vara utan syftet är ju att förmedla kunskap.

  Testa att lyssna på det själva, eller för den del något av de två avsnitten från förra veckan, för det var lika illa periodvis. På något sätt är det lättare när man ser ett avsnitt att hantera mun-huggningen eftersom man på något sätt reagerar annorlunda. Men att lyssna, sorry, inte bra.

  Jag tycker också att ni borde tänka på svordomarna. Nä, jag är ingen moralhöna och har inget emot ett fan här och ett helvete där. Men det börjar bli mycket och grova svordomar. Om än på engelska så är det grovt med f**k hit och dit. Ställ er frågan: När era barn är lite större och lyssnar på era gamla avsnitt, tror ni att de skulle vara stolta över ert språk? ;)

  Förlåt, en rant, men ni gör så himla mycket och bra grejer med era avsnitt så låt inte munhuggning och svordomar förstöra det. Ni får tänka på att det är framtidsdokument ni skapar. Gör det så att språk- och samtalskvalitén håller för framtiden.

  Tack för allt bra ni gör!

  Svara
  12
  Gravatar för användaren
  JFB
  1. En och annan svordom spelar inte mig någon roll. Det är väl som folk pratar mest.
   Tycker det jobbigaste är när Caroline avbryter Jan hela tiden.

   Gravatar för användaren
   Willy Salomonsson
   1. Mm, privat kanske, men om jag hade pratat så på mitt jobb när jag presenterade saker, så hade jag garanterat inte haft det eller kunderna kvar. Men håller med att det är det mindre störande momentet ;)

    1
    Gravatar för användaren
    JFB
  2. Vilken sågning… ”-men om hade jag hade pratat så på mitt jobb” Detta inte på ditt jobb!
   Tänker att du kanske ska fundera på att vara lite mildare i din kritik för att inte sänka Caroline helt. Hon är en underbar sidekick.
   Om jag hade sågat någon så på mitt jobb hade jag fått chefen på mig ;)

   (För att undvika sandlåda är detta mitt sista inlägg i detta ämnet)

   Gravatar för användaren
   Johnny
   1. Nä, men det är ju Jans och Carolines jobb, typ.
    Så, det hade varit bättre att sluta lyssna än att ge feedback på förbättringar? Så hård tycker jag inte att jag var ;) Vi får se, kanske Jan stänger av mig :))

    0
    Gravatar för användaren
    JFB
  3. Väldigt bra och sakligt skrivit. Har länge tänkt i samma banor men inte tagit modet till mig att kommentera. Förstår att det är känsligt när man har åsikter om egenskaper hos en person/er. Men det blir inget flow i samtalet när det pratas i mun på varandra och särskilt problematiskt är när Jan blir avbruten konstant. Det är ändå Jan som driver innehållet och jag förstår att Carolines roll är att ifrågasätta det som inte är självklart för alla men samtidigt kan ofta hela podden fastna orimligt länge i att man trots flera förklaringar inte förstår, är upprörd över något sidospår eller tvunget vill berätta om något helt ovidkommande man kom att tänka på.

   Jag tycker verkligen att ämnena och innehållet är kanonbra, men landar ofta i att jag inte orkar lyssna i 90 minuter när det inte finns ett flyt. Jag inser att jag istället bara borde läsa inlägget på bloggen, men har oftast inte den tiden och tar åt mig innehåll bättre auditivt.

   Gravatar för användaren
   Dennis
 4. Yber? Vilka är Yber som ni pratar om?
  Eller menar ni kanske det amerikanska företaget Uber?!?!
  Var bara tvungen..;)

  Gravatar för användaren
  Emanuel Johansson
 5. I avsnittet säger du,
  ”Upp emot tusen småbolag har gått i konkurs på grund av att de har blivit blankade” (11:00)

  Skulle du kunna utveckla detta, vilka artiklar är det du läst? Aktiekursen har ju ingen direkt påverkan på balansräkningen.

  Visst, en högre aktiekurs kan göra det lättare att ta in kapital genom nyemission/konvertibler vilket kan rädda ett bolag på obestånd, och om aktiekursen trycks ner tillräckligt så att bolaget handlas under bokfört värde kan det finns ett incitament för aktieägarna att likvidera bolaget. Men blankning i sig ska inte kunna försätta ett bolag i konkurs.

  Gravatar för användaren
  Högdalen Invest
 6. Lite stökigt episod men klart den roligaste jag har hört och många bra nyanser kring ämnet Gamestop!

  Gravatar för användaren
  Daniel
  1. Och *gärna* en uppföljning på det ni började diskutera med opinion om en överhettad marknaden….

   Gravatar för användaren
   Daniel
   1. Håller med.

    0
    Gravatar för användaren
    Willy Salomonsson
 7. Måste också få instämma. Jag tycker alltid att det är superspännande att lyssna på era avsnitt. Jag har lärt mig otroligt mycket av er och jag har verkligen fått upp ögonen för privatekonomi och hur intressant det kan vara tack vare era poddar. Men detta avsnitt blev jättejobbigt att lyssna på och jag valde att avbryta det mitt i.

  Gravatar för användaren
  Andreas Berglund
 8. Bra avsnitt!
  Jag är kanske helt ute och cyklar pga ingenjör som inte fattar avancerad ekonomi/politik men jag tror att kraschen 2008 är en viktig pusselbit i den här storyn. Min källa är iofs nästan enbart dokumentären Inside Job (https://www.imdb.com/title/tt1645089/) men om den är sann och riktig så är det viktigaste resultaten av hela GME-tjolabalot om finansmarknaden i USA återigen regleras! För mig är det helt uppenbart att oreglerade hedgefonder enbart gynnar de som äger dem… och möjligen politikerna som tjänar ”konsultarvoden” från firmorna och låter bli att göra något trots alla miljoner människor som fick betala priset 2008.

  Gravatar för användaren
  Henrik
 9. På ett sätt tilltalas vi nog alla av storyn att småspararen ”slog” Wall Street, men i verkligheten tog en del fonder nya negativa positioner på toppen, en hel del småsparare kommer nog lära sig den hårda vägen vad kraschen kostar, och vinnaren i slutändan är förmodligen Blackrock (jmf. med ”huset vinner alltid”).

  Gravatar för användaren
  Christopher
 10. Hej!
  Lyssnade på senaste avsnittet om GameStop. Det är ett spännande ämne minst sagt.

  Men jag måste framföra kritik. För mig var det plågsamt att höra hur ni ständigt avbröt Kaspian precis hela tiden varenda gång han skulle säga något. Inte heller bjöd ni liksom in honom i diskussionen. När ni försökte så la ni liksom orden i munnen på honom. Han nämns inte heller över huvudtaget i beskrivningen av avsnittet.

  För min del hade det varit spännande att höra hans tankar om han nån gång hade fått berätta klart. Han verkade kunna tillföra ett annat perspektiv men nu fick han aldrig chansen. Varför hade ni ens med honom i avsnittet med denna behandling? En ursäkt till honom hade varit på sin plats.

  Svara
  23
  Gravatar för användaren
  Oscar
  1. Instämmer helt. Fick han ens sammanlagt 5 minuter ?

   Gravatar för användaren
   Kire
  2. Instämmer också. Och ffa behöver nog Caroline öva mer på att inte avbryta så mycket, superbra att hon ställer frågorna men ännu bättre om hon låter den som talar/svarar tala till punkt. Stort tack iallafall för att ni gick igenom det som hänt på ett informativt sätt!

   Gravatar för användaren
   Elle

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök