Rich Dad, Poor Dad | Vad de rika lär sina barn som de andra inte gör
Sök:

Rich Dad, Poor Dad | Vad rika lär sina barn som andra inte gör…

RikaTillsammanspodden #33 - Återrecension av boken av Robert Kiyosaki, 10 år senare...

Boken ”Rich Dad, Poor Dad” av Robert Kiyosaki är en av de böcker som har gjort stor skillnad i mitt och Carolines liv. På många sätt var boken starten på vår ekonomiska resa för mer än 10 år sedan. Bokens undertitel ”Vad rika föräldrar lär sina barn som medelklass- och fattiga föräldrar inte gör” beskriver boken ganska väl. Förutom att den inte riktar sig till föräldrar, utan till den som har en ambition om en annan ekonomisk framtid.

I julas kom jag och Caroline in på att prata om Robert Kiyosakis bok Rich Dad, Poor Dad, som vi läste för första gången 2008. Jag kommer ihåg den som helt och hållet mindblowing och har sedan dessa rankat den som en av mina ”quake-böcker”, det vill säga böcker som förändrat mitt och Carolines liv mest. Men när vi pratade om den så här 10 år senare, så kan jag handen på hjärtat knappt säga att jag mindes vad den handlade om, förutom känslan att den var väldigt bra och att den handlade om ”det där med att investera i fastigheter”.

Därför bestämde vi oss för att läsa om den. Vilket helt ärligt visade sig vara nyttigt. Framförallt var det roligt att se att många av de sakerna som vi såg som revolutionerande för 10 år sedan idag var mer av typen ”mmm, så är det ju, det är en självklarhet” eller ”vad roligt, det gör vi”. Men där var också ett par nya saker som jag nog inte noterade förra gången, som gav mig i alla fall en ordentlig käftsmäll. Mer om det nedan.

Lyssna på hela avsnittet om Rich Dad, Poor Dad-avsnittet

Precis som vanligt kan du läsa artikeln eller lyssna på poddavsnittet. Även om de är lika till 90 % så finns där skillnader, då allt inte kommer med i text eller allt kommer inte med i inspelningen. Som vanligt så kan du prenumerera på avsnittet via din poddspelare t.ex. Podcaster (iOS) eller t.ex. Acast (android). Gillar du avsnitten, ge oss gärna ett betyg iTunes. :-)

Introduktion till Rich Dad, Poor Dad

Boken Rich Dad, Poor Dad skrevs av den amerikanske författaren Robert Kioysaki 1997. Det är en berättelse om hur han växte upp med två pappor. Den ene var hans biologiske pappe och den andra var hans ”rika” pappa. I många år har det varit en kontrovers kring huruvida den rika pappan faktiskt ens existerat. 2016 bekräftades det dock att den rika pappan faktiskt levt och att det var Richard Kimi. Oavsett det här så tycker jag personligen inte att det faktiskt spelar någon roll, för insikterna och lärdomarna står enligt mig tillräckligt mycket på egna ben.

Grunden i ”Rich Dad, Poor Dad” är uppbyggd kring de sex lektionerna som Robert Kiyosaki och hans vän Mike fick av sin rike far under sin uppväxt:

 1. De rika arbetar inte för pengar
 2. Vikten av finansiell intelligens
 3. Sköt din egen affär
 4. Kraften i egna juridiska personer
 5. De rika skapar sina pengar
 6. Arbeta för att lära dig, inte tjäna pengar

Boken är skriver utifrån ett berättarperspektiv där man får följa lille Robert och lille Mike (som i verkligheten heter Alan). Framförallt fokuseras det på att tydliggöra kontrasterna i resonemangen mellan Roberts rika och biologiska pappa. Det handlar allt om citat såsom:

Pengar är roten till allt ont. […] Anledningen till att jag inte är rik är bl.a. för att jag inte vill ta stora risker när jag har barn och familj. […] Ta inga risker. […] Mitt boende är min största investeringar och vår största tillgång. Robert Kiyosakis biologiska pappa

eller som hans rika pappa säger till skillnad från hans ”fattiga” pappa:

Bristen på pengar är roten till allt ont. […] Anledningen till att jag måste bli rik är att för att jag har en familj att ta hand om. […] Lär dig hantera risk. […] Mitt hus beter sig som en skuld, om jag skulle tro något annat så är jag illa ute. Robert Kiyosakis rika pappa

Boken illustrerar många av lektionerna och insikterna med exempel från Roberts eget liv. Förra gången tyckte jag att de här var väldigt bra, men vid omläsningen nu så skippade jag många av dem och fokuserade på de ekonomiska principerna.

Boken utmanar många av dagens ekonomiska sanningar

Jag ska inte sticka under stol med att boken är kontroversiell. Den har många anhängare och en hel del kritiker som menar att den är mer eller mindre oseriös. Många människor blir nämligen väldigt provocerade av bokens budskap eftersom den ifrågasätter många av de sanningar som vi har i vårt samhälle i dag. Jag själv känner igen mig, för jag själv ser många gånger att kejsaren är naken i många sammanhang och fler än en gång har jag fått stryk eftersom det har inte varit uppskattat att påtala. Varken av kejsaren eller av alla de som har något investerat i att kejsaren är påklädd trots att han inte är det.

När jag gick en utbildning för många år sedan fick vi deltagare rådet:

När du blir irriterad, trött, börjar checka ut eller argumentera. Tänk om det är just då som du ska vara som mest nyfiken.

Det är därför jag sällan avfärdar påståenden, idéer eller liknande i förväg bara för att jag inte håller med om dem. För tänk om det är så att där faktiskt finns en poäng. Om vi tittar på just Rich Dad, Poor Dad specifikt så är där kontroversiella idéer som jag har testat och kan intyga har fungerar bra för mig, samtidigt som där är stycken som jag själv blir ganska provocerad av. Särskilt hans åsikter om sparande i balanserade fondportföljer. Mer om det längre ner i artikeln.

Skulle jag ge ett utlåtande om boken så skulle jag absolut rekommendera den. Den ger inga konkreta tips, gör så här i steg 1, 2 och 3 för att bli rik. Men enligt mig är det inte heller något som fungerar långsiktigt. Det handlar om att lära sig några grundläggande regler och börja applicera dem i sitt liv på en konkret nivå. Det går inte att lära sig cykla genom att läsa en bok.

Jag tycker det är ett gott betyg att boken håller även idag, 10 år senare och hela 20 år efter att den skrevs för första gången. Det är verkligen ett bevis på att den har stått emot tidens tand. Det gör den enligt mig till en av de riktigt stora böckerna för den som har en ambition att bygga sig ett rikare liv. Den ger dig ingredienserna, pekar på vad som kan gå fel men sedan är det du och jag som behöver baka kakan själv. Jag kan tala av egen erfarenhet när jag säger att om du läser den och faktiskt applicerar den, så är det lätt de bäst investerade 67 kronorna i ditt liv.

En parentes – jag visste inte att den kostade 67 kr eftersom jag köper de flesta av mina böcker via Amazons Kindle, men på den nivån är det nästan oansvarigt att inte köpa den och ge den en chans. Den här boken är en av anledningarna till att jag och Caroline har en policy att böcker köper vi alltid när vi får ett tips om dem, för få saker kan få en så stor impact eller påverkan på ens liv som en bra bok för några hundralappar och några timmars läsning. Efter att ha skrivit min egen bok, så vet jag hur mycket tid och energi det går att komprimera decennier av kunskap på 200 sidor. Det gör man inte om man inte är sjukt motiverad att hjälpa andra, för många gånger är ersättningen inte i paritet med jobbet.

Huvudpoängen i Rich Dad, Poor Dad är: skaffa dig en ekonomisk kompetens!

Jag tror det är en underdrift att säga att Robert Kiyosakis uppgift i livet är att hjälpa människor till ett bättre liv genom att lära dem om hur ekonomi fungerar egentligen. Det handlar om en grundläggande ekonomisk kompetens som idag inte lärs ut någonstans – inte i USA men inte här hemma i Sverige heller. Man får inte lära sig om privatekonomi  i grundskolan och man får inte lära sig det på högskolan. Det sättet jag själv har lärt mig är snarlikt Kiyosakis, genom äldre människor som har tagit sig tiden att förklara för mig och böcker av andra.

Jag delar helt och hållet hans uppfattning att om man bara ska ge bort ett enda råd, så är det att skaffa sig en ekonomisk kompetens. Jag skrev om det i min egen bok ”Gör ditt barn rikt” också. Det är viktigare att ge sina barn en ekonomisk kompetens än att spara pengar till dem. För att ge någon pengar utan att ge dem kunskap kommer med stora sannolikhet snarare att stjälpa än det kommer att hjälpa.

Precis som jag och Moa pratade om i poddavsnitt #24 så säger Kiyosaki att pengar är inte lösningen. Det är snarare något som förstärker ditt tidigare beteende. Så här skriver han i boken:

Money is one form of power. But what is more powerful is financial education. Money comes and goes, but if you have the education about how money works, you gain power over it and can begin building wealth.

Det genomgående temat i ”Rich Dad, Poor Dad” är att skaffa dig den ekonomiska utbildningen. För om du inte gör det, så är sannolikheten stor att vi kommer att göra precis som våra egna föräldrar. Vi kommer att arbeta hårt för våra pengar. Men det är inte vägen varken till frihet eller en ekonomisk rikedom.

Jag har föreläst och bloggat länge så jag kan, om än anekdotiskt, intyga att den finansiella intelligensen i Sverige inte är särskilt hög hos gemene man. Det syns på hur vi placerar våra pengar t.ex. när vi köper, vad vi köper (bitcoin någon?) och att var femte person i Sverige inte klarar en oförutsedd utgift på 11 000 kronor utan att ta lån eller sälja något. I USA är den siffran ännu mer skrämmande där 44 % av befolkningen inte klarar en oförutsedd utgift på 400 USD. Det är enligt mig helt galet.

Det är onekligen så att vi behöver som folk och nation höja vår kompetens. Det är verkligen en uppgift som jag också brinner för. Därför är det kanske inte så konstigt att jag också är väldigt positiv till både boken och författaren.

Lektion 1. De rika arbetar inte för pengar

Det första kapitlet inleds med påståendet:

The poor and the middle class work for money. The rich have money work for them.

Robert Kiyosaki börjar Rich Dad, Poor Dad med att beskriva det som att vi alla drivs av både rädsla och girighet. Tesen är att rädslan för att inte ha några pengar får oss att arbeta, det gör att vi får lönen insatt på kontot. När väl lönen är på kontot då kommer längtan eller girigheten och får oss att tänka på allt som vi skulle kunna köpa, göra eller ha för pengarna.

Efter ett par omgångar skapas mönstret i hjärnan som leder till det som han kallar för livet i Rat Race, eller vi i Sverige (av någon anledning?) kallar för ekorrhjulet. Det vill säga man går upp på morgonen, går till jobbet, betalar räkningarna. Får man mer pengar så ökar de flesta av oss bara hastigheten i ekorrhjulet till följd av det som jag brukar kalla för den ekonomiska varianten av Parkinsons lag:

Våra utgifter tenderar att öka i exakt samma takt som våra inkomster.

Det har fler än en gång bevisats att vi inte tänker rationellt i området pengar, bl.a. fick Daniel Kahneman nobelpriset för just den finansiella beteendeforskningen. Hans bok ”Tänka snabbt, långsamt” är väldigt bra för övrigt, om än tung. Vi styrs helt och hållet av våra känslor och vi reagerar emotionellt. ”Fara! jag har inga pengar. Bäst att jag jobbar. Skönt, faran är över jag har fått lön. Oj, nu var lönen slut. Fara! Jag har inga pengar.

Vi drivs alla av rädsla och girighet eller lust

Problemet som Kiyosaki pekar på här är att vi tror att pengarna kommer att lösa problemet men det gör de inte. När jag läste boken första gången så kan jag inte minnas det här som en av de stora insikterna för mig. Men den har definitivt kommit på senare år. Min stora drivkraft att spara pengar och bli ekonomiskt fri kommer primärt från rädslan av en ekonomisk osäkerhet, som jag för första gången förmodligen upplevde när min pappa dog när jag var 13 år gammal.

Rationellt inser jag att där finns ingenting som ekonomiskt skulle kunna slänga mig och Caroline ur sadeln just nu eller de närmsta åren – MEN – jag är fortfarande rädd. Jag tänker fortfarande ”men, tänk om…”. Det var några av dessa tankarna som gav upphov till poddavsnittet med min coach Moa Diseborn, där du kan lyssna mer på det resonemanget:

Det är nog därför följande utdrag i Rich Dad, Poor Dad fick mig att markera det idag:

In fact, the reason many rich people are rich isn’t because of desire, but because of fear. They believe that money can eliminate the fear of being poor, so they amass tons of it, only to find out the fear gets worse. Now they fear losing the money.

Jag kan ärligt erkänna att det här är en utmaning för mig idag. Även om jag t.ex. fattar att förlora pengar och till och med vara pank är en väldigt stor skillnad från att vara fattig. Att vara pank är något temporärt, att vara fattig är typ för alltid.

Förnekelsen är den osynliga glasväggen för många

Något som jag tänkte ganska många gånger när jag läste boken nu var, ”hmm, det där har jag hört andra säga” eller ”det där brukar jag säga själv”. En kommentar, från boken, som en av mina vänner ofta brukar säga är:

Så många människor säger: ”Jag är inte så himla intresserad av pengar. ” Ändå går många upp tidigt på morgonen och spenderar minst åtta timmar på jobbet.

Motargumentet brukar ofta vara; ”Jag arbetar för jag älskar mitt jobb och mina kollegor.” Det är säkert sant för en del, men jag vågar helt ärligt påstå att det bara gäller en väldigt liten del av alla som säger det. I mitt företag Balansekonomi där vi utbildar på de här frågorna, brukade vi göra en poäng av det här genom att ställa följande frågor:

 1. Älskar du ditt jobb?
 2. Om du fick in 2 000 kr mer än din lön varje månad på ditt bankkonto i utbyte mot att du aldrig mer fick träffa din familj, partner och barn. Skulle du då ta erbjudandet?
 3. Om du fick in 2 000 kr mer än din lön varje månad, på ditt bankkonto med det enda motprestations-kravet att du aldrig mer fick sätta en fot på din arbetsplats, skulle du då ta erbjudandet?

Jag vet inte hur du svarar, men jag kan säga att flera tusen personer har under åren svarat: ”Ja, Nej, Ja”. För mig är det ett tecken på självförnekelse. Man älskar sin familj men man älskar inte sitt jobb. Notera att det inte handlar om någon värdering, utan det handlar helt enkelt bara om att vara helt autentisk mot sig själv. För det är den enda personen man lurar.

Känslorna kommer alltid att vara där…

Det är inte heller något fel att ha känslorna, jag tror att jag kommer att ha mina rädslor hela livet. Men skillnaden är ju att jag inte behöver agera på dem. Som min gode vän Lennart brukar säga:

Du behöver ju inte tro på allt du känner eller tänker. Lennart Göthe

Det handlar helt enkelt att ta en paus mellan att det händer något och att man direkt agerar på det. Du hörde säkert mig prata om önskan om en ny bil i avsnitt #30 om dragen som kännetecknar en miljonär. Inte för att vår nuvarande V70 inte fungerar, men för att det skapade lustkänslor just där och då. Det behöver inte betyda att jag måste ut och köpa en ny bil just där och då. Jag kan välja en annan reaktion till den där känslan av en önskan. För mig brukar det underlätta att ställa mig frågan:

Är det här något jag behöver eller är det bara något som jag vill ha?

Ofta fångar jag mig själv i att det är något som jag vill ha, snarare än jag behöver. Då är det för mig mycket enklare att välja att tacka nej. Det handlar att inte direkt gå från stimuli till reaktion. Robert Kiyosaki skriver om det på ett liknande sätt:

A job is a really short-term solution to a long-term problem. Most people have only one problem in mind, and it’s short-term. It’s the bills at the end of the month. [..] Since money control their lives, they don’t take the time to ask the question: ”Is there another way?”

Särskilt den sista frågan tycker jag är briljant. Jag fick den själv i ett lite annat format för många år sedan.

Hur kan du tjäna pengar när du sover?

Jag har också sett den hos många av mina framgångsrika kompisar som har sina egna varianter på den. Nu senast när vi var och hälsade på ett par vänner utomlands, berättade de att en fråga som de brukade leka med var:

Hur kan vi vara rikare när vi kommer från semestern än när vi åkte till den?

Från min tid som konsult, så är min insikt att det svåra är många gånger inte svaret på en fråga, utan snarare att komma på frågan. Frågorna ovan är enligt mig två riktigt bra frågor att fundera på.

Lektion 2 & 3. Varför utbilda på ekonomisk kompetens?

Jag såg en svensk undersökning där man tittade på svenskar som hade över fem miljoner. Tidningen Connoisseur kom fram till att:

Endast 8,1 procent av de som nått en förmögenhet om 5 miljoner kronor gjort det genom en hög lön.

Siffran ovan tar inte ens hänsyn till alla som inte lyckas och enligt pekar det på att det i Sverige är extremt svårt att spara ihop en förmögenhet bara genom att lönejobba och sätta pengarna på bankkontot. De flesta som hade byggt upp en förmögenhet hade gjort det genom eget företagande eller genom att spara i aktier.

Precis som i artikeln ”Vad kännetecknar en miljonär?” handlar är en av de bärande poängerna:

Most people fail to realize in life, it’s not how much money you make. It’s how much money you keep.

Det här handlar för mig om samma poäng som i det andra poddavsnittet (#30) om miljonärerna. Det handlar om att spara en del av de pengarna som kommer in, så att ens förmögenhet ökar över tid. Här kommer Robert Kioysaki med sin första (och enda?) uttryckliga regel i boken:

 1. You must know the difference between an asset and a liability, and buy assets. 

Fritt översatt så handlar det om att inse skillnaden mellan en tillgång och en skuld och därefter köpa tillgången. Precis som med alla riktigt bra regler, så är den enkel att första på en nivå, samtidigt som den har väldigt många nivåer. Jag tyckte att jag förstod den när jag läste boken för 10 år sedan. Idag 10 år sedan så kan jag handen på hjärtat säga, att ja, det gjorde jag på nivå 1 och nu gör jag det på nivå 8 och jag lär ha en hel mängd nivåer kvar som jag ännu inte ens vet om att jag inte har förstått.

Resultat- och balansräkningen

Det som jag gillar med Rich Dad, Poor Dad är att Robert Kiyosaki förenklar det ganska mycket. Det finns entydiga definitioner och sedan finns det enkla definitioner. Jag gillar ofta de senare mer, särskilt om de ger en förståelse och fungerar i 9 av 10 fall. Han definierar en tillgång som:

 • En tillgång är något som du äger som ger dig pengar i fickan. En skuld är något som du äger som tar pengar ur din ficka.

Enligt redovisning så är det ju inte 100 procent rätt, men utifrån ett perspektiv som handlar om att bli rik och bygga en förmögenhet, så fungerar den alldeles utmärkt. Det är här som boken ”Rich Dad, Poor Dad” enligt mig gör sin största välgärning. Den spenderar en stor del av den här ”lektionen” åt att utbilda på ren resultat- och balansräkning. Förenklat så:

Resultaträkning
Består av inkomster och utgifter. Inkomsterna är pengar in i din fick, utgifter är pengar ut ur din ficka. Resultatet, eller kassaflödet, är det som blir kvar när alla utgifterna har betalats med inkomsterna.
Balansräkning
En sammanställning av tillgångar och skulder. Tillgångarna är det som du äger som lägger pengarna i din ficka i inkomstkvadranten i resultaträkningen och skulderna tar pengar ut ur din ficka genom utgifterna i resultaträkningen (läs: t.ex. ränta på lån)

Att kassaflödet visar framtiden är å ena sidan är det här inget nytt, det är så alla företag sköter sin ekonomi, men å andra sidan är det briljant för det är väldigt få privatpersoner som tänker på sin ekonomi på det sättet. Han lägger ner väldigt mycket tid på att gå genom hur ekonomin flödar hos olika typer av personer.

 • Fattig personer – pengar in, pengar ut
 • Medelklass – pengar in, upplevde tillgångar som beter sig som skulder, pengar ut
 • Rika personer – pengar in, tillgångar, pengar in, pengar ut

Jag håller helt med honom att (kassa)flödet i en ekonomi helt och hållet visar hur en person hanterar sina pengar och hur personens ekonomi kommer att se ut på sikt. I boken lägger han ner mycket tid på att illustrera det här.

EVENTUELLT FILM

Det handlar inte om pengar, det handlar om tid

Mitt vanligaste tips när det gäller att tänka t.ex. försäkringar, förmögenhet eller ekonomisk frihet är att tänka i tid istället för i absoluta kronor. Jag vet inte om det kommer från Rich Dad-boken (förmodligen!), men han hade ett citat som han tillskriver R. Buckminster Fuller:

Wealth is a person’s ability to survive so many number of days forward – or, if I stopped working today, how long could i survive?

Enligt mig är det här ett mycket mer intressant mått på frihet än själva mängden pengar. För en person kan 5 miljoner vara supermycket, något man klarar sig på i 10 år, men för en annan person med dubbla utgifterna klarar sig bara 5 år. I boken The Millionaire Mind som jag pratar om i avsnitt (#30) så hade den genomsnittlige miljonären en förmögenhet som de kunde klara sig på i mer än 10 år – oavsett om de fick in några pengar eller inte. I Sverige fick Ann Wibble mycket kritik när hon sa att de flesta borde ha en årslön på banken.

Fokusera på att bygga riktiga tillgångar

Den stora poängen i det här kapitlet handlar om att verkligen fokusera på balansräkningen. Den spelar en mycket större roll för det ekonomiska resultatet än resultaträkningen. Ändå är det som vi alltid fokuserar på. Ett bra exempel är alla dessa ekonomiappar som finns. Många är bra, men ingen av dem fokuserar på balansräkningen eller flödet – det som faktiskt spelar roll. Min sammanfattning av det här kapitlet landar i att:

 • De fattiga har i princip bara utgifter och skulder
 • Medelklassen köper skulder i tron att de är tillgångar, men tillgångarna beter sig som skulder
 • Rika människor köper riktiga tillgångar som skapar dem inkomster

Jag har skrivit om det mest klassiska exemplet på ovan – boendet i många artiklar här på bloggen innan. Kiyosaki menar – enligt mig helt korrekt – att boendet eller huset man bor inte är att anse vara en riktig tillgång. Huset genererar för de allra flesta nämligen inte några nya pengar i fickan. Tvärtom kostar huset pengar för de flesta i form av skatt, räntor, underhåll och en hel mängd andra saker. Man kan till och med säga att det beter sig som en skuld. Jag blir fortfarande förvånad över att så många protesterar mot det här.

För mig blir det ibland som ”don’t argue with reality”. Det är bara att titta på flödet i en resultat- och balansräkning så ser man tydligt att huset inte beter sig som en riktig tillgång som t.ex. en aktie som varje år gör en utdelning. Sedan är jag inte dummare än att jag fattar att boendet de senaste 20 åren har varit en fantastisk affär. Bostäderna har ju ökat med mer än 9 procent per, givet dessutom att de flesta har belånat sina bostäder har de gett tvåsiffriga avkastningar per år. Det är klart att det har varit en bra affär.

Men, precis som jag skriver i artikeln om miljonärerna i avsnitt #32, så är det enligt mig skillnad på en ”husmiljonär” och en ”riktig miljonär”. Den riktiga miljonären är inte miljonär på grund av huset, utan på grund av hur pengarna flödar i hens resultat- och balansräkning, medan husmiljonären bara är miljonär så länge som huspriserna är höga. Något som man bara i skrivande stund behöver kolla på i nyheterna, för att inse att ökande bostadspriser inte är en naturlag. Tvärtom är jag rädd för att många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar.

Men det finns fler exempel än bara huset på tillgångar som snarare beter sig som skulder än riktiga tillgångar, t.ex. bilen, båten, fritidshuset, lägenheten utomlands och så vidare. Huset är bara det mest kontroversiella och tydligaste exemplet.

Pengar jobbar 24/7 och kan göra det i generationer

Huvudpoängen enligt mig i den tredje, relativt korta lektionen handlar om:

Think of it this way: once a dollar gets inte your asset column, it becomes your employee. The best thing about money is that it works 24 hours a day and can work for generations. Keep your day job, be a great hard-working employee, but keep building your asset column. As your cashflow grows, you can indulge in some luxuries. An important distinction is that rich people buy luxuries last, while poor and the middle class tend to buy luxuries first.

Jag gillar det här jättemycket. Det går verkligen i linje med alla de personer med mycket pengar som jag har träffat. Det går också helt i linje med artikeln till avsnitt #30, där vi pratar om den genomsnittlige miljonären. Det är sparsamma människor som sällan har den dyraste eller nyaste bilen, utan snarare många gånger tvärtom. Det handlar om uppskjuten belöning och om att prioritera sig själv och göra aktiva val.

Ett sådant uttryck som också har satt sig i mig på en djup nivå är:

Låt pengarna arbeta hårt för dig istället för att du ska jobba hårt för pengarna.

Det är också en sådan sak som är enkel att första spontant, men som har många nivåer och perspektiv. Ett perspektiv är t.ex. ränta-på-ränta, pengar ÄR mycket bättre på att tjäna pengar än vad vi människor är. Inte minst på grund av hur gärna vi än vill, så kan vi inte jobba dygnet runt. Det betyder att om vi hela tiden kopplar våra pengar till vår tid, så kommer vi aldrig tjäna hur mycket pengar som helst eftersom tiden är begränsad. Genom att låta dina pengar tjäna pengar åt dig, frikopplar du dem från begränsningen i tid. Det gör också att man kan tjäna långt mycket mer än vad man någonsin trodde var möjligt.

Ett annat perspektiv är friheten. Om man arbetar för pengar så har man lagt bestämmanderätten hos någon annan. Man säljer sina 40 timmar i veckan i utbyte mot en lön i slutet av månaden. Jag själv och flera vänner till mig har t.ex. varit med om att deras chef har nekat semester. Om pengar arbetar för dig så behåller du makten och kontrollen. Ett annat sätt att se det är t.ex. den klassiska karriärstegen som man ska klättra på. Den uppenbara frågan som dyker upp är:

Är det inte bättre att äga karriärstegen än att klättra på den?

Som sagt, det är det här som för mig blir att där finns flera perspektiv och nivåer till en insikt. Man tycker att man har fattat den på en nivå och sedan får man sin på många nya efterhand som man lär sig mer och får mer erfarenhet.

Lektion 4. Kraften i företag och juridiska personer

Det fjärde kapitlet inleds med påståendet att ”den största hemligheten rika människor har” är att de har företag. Jag är lite kluven till det här med företag och jag upplever att Kiyosaki också är det, då han tydligt skriver:

Start minding your own business. Keep your daytime job, but start buying real assets, not liabilities.

Anledningen är att driva företag är bland det svåraste man kan göra och de flesta företag misslyckas eller läggs ner inom ett par år. Men företag, eller juridiska personer såsom aktiebolag ger väldigt många fördelar. Det var en av de här fördelarna som gjorde att jag själv startade företag för ganska exakt 18 år sedan. Jag arbetade som studentkonsult bredvid studierna och jag lade majoriteten av pengarna på min dator eftersom jag var är datornörd. Jag älskade redan då att jobba, programmera och skriva.

Jag insåg plötsligt att om jag hade ett företag, istället för att vara anställd, så kunde jag köpa datorprylar utan moms. Det innebar ju en ”rabatt” rakt upp och ner på 25 procent. För mig var det verkligen ett halleluja moment. Sedan förklarade en kompis för mig, att det var ännu bättre än så. Som företag köper man sakerna dessutom med oskattade pengar. Det gjorde att datorprylen blev ännu billigare, den här gången med nästan 50 procent. Jag minns det som helt mindblowing. Det var ju som att gå på en konstant rea med halva priset överallt…

Att man sedan behövde tjäna pengar i företaget för att utnyttja avdragsrätten och momsen, det var det ingen som berättade. Men det löste jag längs vägen eftersom motivationen att köpa datorprylarna och göra en bra affär var ganska hög. Jag önskar således att jag inledde min företagskarriär för att jag hade något högt och ädelt syfte, men handen på hjärtat var knuffen över kanten, insikten om att man kunde köpa en dator för halva priset… Å andra sidan kan man väl säga att det blev bra till slut.

En juridisk person ger dig en extra spelplan att spela på

Poängen i berättelsen ovan och i boken är att där en väldigt stor skillnad på att bara vara privatperson och hantera pengar, eller vara en privatperson som också har tillgång till en juridisk person som kan hantera pengar. Att ha ett företag ger en helt ny spelplan att spela på. På den här andra spelplanen gäller något annorlunda regler, som man behöver ha koll på direkt eller indirekt, men en av de största skillnaderna ligger i:

 • Juridisk person (ett aktiebolag)  = får inkomster, betalar sina utgifter, betalar skatt på det som blir kvar
 • Fysisk person (privatperson) = får inkomster, betalar skatt, betalar sina utgifter

Det här gör en större skillnad än man tror över tid. Särskilt när dessutom skatten på företaget är lägre än på privatpersoner. Det är därför jag rekommenderar de råd som jag fick av människor förr, behåll ditt jobb, men starta ett företag vid sidan av. Gör något för att skapa värde för andra människor i ditt bolag och du kommer att tjäna pengar över tid.

Frågan ”Hur ska jag tjäna mer pengar?” är fel fråga att ställa. Den rätta frågan är: ”Hur kan jag skapa värde för andra människor (så att de känner sig nöjda med att betala mig pengar för värdet som de får)?

När väl pengarna är i bolaget så kan man resonera på precis exakt samma sätt som i föregående kapitel. Det vill säga fokusera på att köpa riktiga tillgångar som skapar nya inkomster över tid.

Lektion 5. De rika skapar pengar istället för att tjäna pengar

Det femte kapitlet bygger vidare på vikten av att skaffa sig en ekonomisk kompetens av flera anledningar – inte minst på grund av att de ger fler möjligheter och alternativ. Boken påstår:

Most people only know one solution: work hard, save and borrow. [..] The poor and middle class work for money. The rich make money. The more real you think money is, the harder you will work for it. If you can grasp the idea that money is not real, you will grow rich faster.

Det här är nog den insikten som jag skulle ranka mig själv lägst på. När jag läste det för 10 år sedan, fattade jag inte det. Jag minns nog inte ens kapitlet. Idag kan jag säga att jag har gläntat på dörren och sett konturerna på det. Med risk att jag kommer att tycka det här är pinsamt i framtiden, ungefär på samma sätt som min 10 år gamla recension är pinsam idag, så ser jag att det finns tre sätt att få ihop pengar:

 1. Jobba ihop sina pengar (där man dessutom blir av med varannan krona på grund av skatten)
 2. Spara de pengar man har jobbat ihop på ett bankkonto
 3. Investera de pengar man har sparat ihop t.ex. i aktier
 4. Skapa pengar genom att skapa värde för andra

Jag tycker det är skrämmande att många i Sverige bara gör det första och knapp kommer upp till punkt 2. Sedan finns en del som tar steget över till punkt 3 och börjar investera sina pengar i aktier och fonder. Men det är ganska få som levlar till nivå 4. Jag kan inte säga att jag är där än, men jag har sett och gjort några mindre affärer. Vinsten eller ersättningen i dessa affärer har extremt hög i förhållande till nedlagd tid, men i paritet med värdet som de har skapat. Det handlade t.ex. när jag förmedlade kontakten mellan två företag som gjorde en bra affär och jag fick ett ”mäklararvode” på 25 000 kr på faktura för mer eller mindre 2 timmars jobb. Mer än en halv månadslön för de flesta efter skatt.

Det finns en nivå till bortom lön och avkastning från aktier och fonder

Det som jag noterade också när jag läste det här kapitlet är att han var inte jättepositiv till sparande i t.ex. aktier och fonder. Något som förvånade mig. Han skriver inte att det är dåligt eller att han skulle avråda från det, tvärtom då han anser att de vore bra för de flesta, men att man behöver vara medveten om att det är en slags begagnat marknad där:

The problem with ”secure” investments is that they are often sanitized, that is, made so safe that the gains are less.

Jag håller med honom till en viss del, ta bara det senaste exemplet nu med MiFID II som ska skydda oss investerare till den milda grad att vi inte kan köpa amerikanska börshandlade fonder i Sverige om de inte presenterar dokumentation på svenska. I ett försök att göra sparandet mer säkert så har man till och med plockat bort fonderna vilket minska möjligheten. Samtidigt så kan jag säga att många av de investeringar som jag och Caroline gjorde för 10 år sedan, som vi trodde ”nu kör vi på Roberts linje” gick käpprätt åt skogen.

Det är här jag menar att jag fortfarande inte har hittat riktigt rätt balans. De erfarenheterna vi fick när vi förlorade pengar på en lägenhet i Turkiet, investerade pengar i ett företag som skulle bärga sjunkna skatter eller i en hemlig tradingalgoritm etc (jag vet hur dumt de låter) gjorde att vi istället slog över och bara började investera på börsen. Samtidigt inser jag att börsen är bra för att göra sina 8 procent om året och det kan bygga en förmögenhet, men det tar lång tid. Jag har sett många andra sätt, men jag har varit och är fortfarande i mångt och mycket rädd för dessa. Det är nog här som jag tar med mig en av de större insikterna från att ha läst om boken. Han skriver i början av kapitlet:

Often in real world, it is not the smart that get ahead, but the bold.

När jag och Caroline började för 10 år sedan, då var vi modiga. Kanske till och med så modiga att vi var dumdristiga. Vi lånade pengar och investerade dem hej vilt. Sedan gick det som det gick och vi förlorade mer eller mindre allihop. Vi lärde oss massor, men frågan är om inte vi har låtit pendeln slå över. Idag är vi 10 år klokare, har 10 års mer erfarenhet, men vi är betydligt fegare än vad vi var då. Jag tror inte att vi gjorde rätt då, men efter att ha läst om boken så tror jag inte att vi har rätt nu heller.

Lektion 6 – arbeta för att lära dig, inte för att tjäna pengar

Det här är nog den insikten som jag tog med mig mest förra gången jag läste boken. Då var jag 25 år gammal, precis utexaminerad och skulle starta mitt första företag tillsammans med min mentor Claes-Erik. Även om jag hade förmånen att få en, om än låg, lön nästan från start så var den betydligt lägre än de ingångslöner som alla mina kursare fick. Men det gjorde mig inget för jag fick lära mig sjukt mycket saker, saker som jag återkommer till även idag. Även om det i det korta loppet kostar dig i form av en lägre lön och mer jobb, så kommer du i princip garanterat tjäna in det i längden.

Poängen handlar om att skaffa dig ett jobb i förhållande till vilka kompetenser som du vill lära dig och som du kommer att ha nytt av i framtiden, inte för att ”bara” få en månadslön. Det här tilltalar mig fortfarande och något som jag anstränger mig i. De senaste 10 åren har jag jobbat för att lära mig om försäljning, driva företag, skriva och marknadsföra. Idag tränar jag mycket på ledarskap som jag tycker är klurigt. Caroline har gjort likadant, hon doktorerade, ville lära sig mer om kommunikation så hon hoppade av den utstakade karriärvägen för doktorander och tog ett instegsjobb som administratör och kommunikatör.

Jag hittade inte citatet i boken, så jag måste ha plockat upp det någonannanstans, men jag tycker det är jättebra:

Make sure that you earn while you learn.

Jag vet inte om jag är partisk, men en stor poäng i det här kapitlet handlar om att lära sig lite om många olika områden. Det var därför som Robert och hans kompis fick sitta med på många av hans rika pappas möten. Anledningen till att jag skriver att jag kanske är partisk är just för att jag är generalist själv. Jag kan lite om väldigt många saker, vilket gör att jag många gånger kan ställa ”dumma” frågor till dem som kan mer än mig själv i respektive nisch. Det gör att jag själv kan spänna över ett ganska stort område. Problemet är att det inte riktigt belönas, då skolan och arbetslivet belönar specialisering. Läkare ska specialisera sig, doktorander jobba i extremt små nischer och så vidare.

Rich dad encouraged Mike and me to know a little about a lot. He encouraged us to work with people smarter than we were and to bring smart people together to work as a team. Today it would be called a synergy of professional specialities.

Det här är något som jag tror väldigt mycket på. Ingen har blivit framgångsrik på egen hand. Människorna som vi har runt oss spelar betydligt mer roll än vad vi många gånger tror. Robert sammanfattar det i boken, som att de färdigheter man framförallt behöver utveckla för att nå framgång är:

 • Management of cash flow
 • Management of systems
 • Management of people

Jag skulle kunna prata mycket om respektive punkt, men jag tänker att det kan bli ett bra poddavsnitt i framtiden.

Min viktigaste insikt från Rich Dad, Poor Dad 2018

Ett extra kapitel som inte handlar om själva lektionerna, tar upp de vanligaste hindren som människor upplever. Han återkommer till rädsla som ett av de största hindren, det som stack ut för mig var när han skriver:

Some people are terrified of snakes. Some people are terrified about losing money. Both are phobias.

Caroline är t.ex. rädd för spindlar vilket brukar resultera i brandkårsutryckningar där jag fångar spindeln och bär ut den. Jag tycker inte rädslan är rationell för fem öre. Men å andra sidan så är jag rädd för att förlora pengar. Tänk om det är så att båda tankarna är lika irrationella? Det känns ju inte så spontant. Min invändning är ju – att förlora pengar, det är ju ”på riktigt”. Men lika ”på riktigt” är ju Carolines rädsla för spindlar. Så jag fattar att där finns människor som tycker att min rädsla att förlora pengar är jämförbar med hur jag tänker kring Caroline och spindlar. Ännu tydligare blir det om man sätter det i relation med att ”Pengar är inte verkliga, de är bara ett påhitt”.

Här blir det klurigt för mig. Jag fattar ju att en vinst ofta följer en förlust. I sitt enklaste exempel, jag och min dotter tränade cykling under förra året. Det gick inte, det gick inte ända tills det en dag gick. Att misslyckas är en förutsättning för att i längden lyckas.

People are so afraid of losing that they lose. [..] For most people, the reason they don’t win financially is because the pain of losing money is far greater than the joy of being rich.

Det känns ju som en variant av Timbuktu och hans sång ”Alla vill till himlen, men ingen vill ju dö”. Nästkommande stycke är det som stack ut för mig mest den här gången.

The main reason that over 90 percent of the American public struggles financially is because they play not to lose. They don’t play to win. They go to their financial planners or accountants or stockbrokers and buy a balanced portfolio. Most have lots of cash in CDs, low-yield bonds, mutual funds that can be traded within a mutual-fund family, and a few individual stocks. It is a safe and sensible portfolio. But it is not a winning portfolio. It is a portfolio of someone playing not to lose.

Helt ärligt så blev jag något provocerad av det. Men det är nog för att jag inser att det är sant. Jag investerar inte eller sätter ihop mina portföljer för att göra den stora vinsten, jag minimerar riskerna och ser på långsiktigheten istället. Han skriver vidare:

Don’t get me wrong. It’s probably a better portfolio than more than 70 percent of the population has, and that’s frightening. It’s a great portfolio for someone who loves safety. But playing it safe and balanced on your investment portfolio is not the way successful investors play the game. If you have little money and you want to be rich, you must first be focused, not balanced. If you look at any successful person, at the start they were not balanced. Balanced people go nowhere.

Det här var årets käftsmäll från boken. Därför känner jag inte heller att jag kan säga något superklokt om det just nu. Den spontana invändningen som dyker upp är ”Vad är alternativet?” Jag blir samtidigt lite cynisk och tänker typ ”Då är bitcoin grejen väl?”. Men handen på hjärtat så fattar jag ju att det är inte svart eller vitt. Gråskalan är ganska stor därmellan med många olika alternativ. Insikten jag tar med mig, är som jag skrev ovan att jag har nog blivit alldeles för riskavers på sistone. Jag får helt enkelt lov att återkomma.

Övriga hinder för framgång

I det sista kapitlet tar han upp andra hinder för framgång, men av någon anledning så fastnade de inte lika mycket för mig som just den med rädsla. Ett annat exempel som Robert Kiyosaki tar upp är cynism som hänger ihop med rädsla. Rädsla eller tvivel som får löpa amok skapar cyniker. Cyniker i sin tur kritiserar vilket är en ganska stor kontrast till de som lyckas eftersom de istället analyserar. Det andra hindret som han tar upp är lathet eller uppgivenheten kring att det inte är lönt.

Han har många exempel i boken, det som jag gillade mest just det här att ställa sig frågan ”Hur kan jag få råd?” istället för att konstatera ”Jag har ändå inte råd”. Att konstatera att man inte har råd, tar enligt mig död på kreativiteten. Det är t.ex. därför vi väldigt ofta försöker undvika att säga till vår dotter ”vi har inte råd”, utan istället försöka lära henne att vara kreativ i ”hur skulle jag kunna få råd?” Det har resulterat i allt från hjälp i trädgården till att jag och Caroline har fått spa hemma med gurka på ögonen. : )

Ganska intressant skriver han om hur lösningen många gånger är en balanserad girighet eller önskan. Vi skapar nya uppfinningar för att vi har en önskan om något bättre. Att autentiskt ställa sig frågorna:

 • Vad behöver jag göra för att ha råd med att aldrig gå till jobbet igen?
 • Hur skulle mitt liv se ut om jag inte behövde jobba?
 • Vad skulle jag göra om jag hade alla pengar jag behövde?

Utan lite girighet – en önskan om något bättre – sker inga framsteg. Jag brukar själv tänka på det som att antingen så utvecklar man eller så avvecklar man. Problemet för många, inklusive mig själv, är att vi har en känsla av skam associerad med girighet. Men det handlar om att hitta sin balans, och framförallt att våga gå efter det som man själv önskar – oavsett vad andra människor tycker. Han citerar den amerikanska presidentfrun Eleanor Roosevelt:

Do what you feel in your heart to be right – for you will be criticized anyway. You will be damned if you do, and damned if you don’t.

Jag har fått höra andra citat med samma andemening, såsom t.ex. ”Försöker du tillfredsställa alla, tillfredsställer du ingen”. Ytterligare några exempel som han tar upp är arrogans och dåliga vanor. Arrogans i formen i betydelsen att varje gång man har förlorat pengar så har man bedömt något viktigt som oviktigt. Ett konstaterande som jag verkligen kan hålla med om.

Slutord och reflektion

Den här artikeln och blev betydligt längre än vad jag initialt tänkte att den skulle bli. Den bevisar återigen hur dumt det är av mig att inte prioritera tiden att läsa böcker. För även när jag nu läste om boken så fick jag nya saker med mig. Jag inser att många saker som då var helt nya har lagt sig på en omedveten kompetens idag. Samtidigt inser jag också att Rich Dad, Poor Dad-boken nu gjorde mig smärtsamt medveten om att där fortfarande är saker jag inte kan och områden jag kan välja att växa i. Det är för mig mer än man kan önska av en bok – än mer när den bara kostar 67 kr på Adlibris (annonslänk).

Det som jag framförallt tycker är väldigt värdefullt är alla de frågor som man får i boken. Som jag skrev ovan, handlar det inte alltid om att få ett svar, utan man har mycket mer nytta av den intelligenta frågan. Även om jag också många gånger blir frustrerad av att få en motfråga som ett svar på en fråga man sitter fast i. Men guldet finns verkligen i processen och kreativiteten som förhoppningsvis sätter igång med frågan.

För 10 år sedan läste jag även alla hans andra böcker. De är många och även om jag tycker att många av dem är bra, så skulle jag nog inte spontant rekommendera någon annan än den som heter ”Cashflow Quadrant (annonslänk)” eller ”Inkomstkvadranten” på svenska. Den är bra och jag och Caroline berör den i nedanstående avsnitt #20:

Jag kan däremot verkligen rekommendera att testa spela hans brädspel ”Cashflow 101”. Det är ett av de bästa brädspelen som finns för att lära sig göra resan till ekonomisk frihet. Från tid till annan arrangeras sådana träffar runt om i Sverige. Vi kan säkert hjälpas i kommentarerna med tips. Det finns även som spel digitalt, men det är inte lika bra – särskilt om man inte spelar det med en erfaren coach. Då kan det verkligen vara mindblowing. Jag har spelet själv och har spelat det 100+ gånger med vänner. Eventuellt skulle det vara kul att arrangera en sådan Cashflow-spelkväll. Återkommer om det.

Nu har jag skrivit nästan 16 A4-sidor och jag hoppas att du fick ut värde av den här artikeln. Men, det jag faktiskt är mest intresserad av är om du har läst den? Om ja, kan inte du kommentera vad din största insikt kring den var? För precis som jag hoppas att du lär från mig, så lär jag mig mycket från diskussionen i kommentarerna och jag tycker att diskussionen i kommentarerna många gånger är mer värd än själva artikeln. Tack! :-)

Relaterade artiklar

Om du gillar den här artikeln så skulle jag även rekommendera:

Gillade du artikeln? Prenumerera på mitt månadsbrev

Om du gillade den här artikeln så får du gärna prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev. Det ger dig de bästa artiklarna och tipsen på månadsbasis och självklart är det gratis.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.


Den här artikeln publicerades 2018-01-20 klockan 11:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Bra böcker om ekonomi och pengar, Rikatillsammans-podden.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

92 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag fick en insikt att sluta tänka ’ jag har inte råd’ och istället tänka ’ hur får jag råd’.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petra Strandberg
 2. Vit pil

  Intressant läsning som ger mycket att tänka på. Och välskrivet och pedagogiskt:) Att komma åt rädsla och tidig programmering kring pengar/brist/värde/identitet är en stor och viktig utmaning. Som kulturarbetare tänker jag vidare att vi nog är många som drivs av att lära genom vårt arbete, som älskar det vi gör och ofta själva betalar (genom osäkerhet, ojämna inkomster etc) för att få arbeta med det, men att det skulle behövas mer ekonomisk kunskap. Kunskap som tar hänsyn till de villkor som råder inom kultursektorn. Ingen tänker ju att det ska vara gratis med hårklippning eller rörmokeri, men kultur ska ofta vara gratis. Kulturskapare engageras, utan att det finns något rimligt arvode. Här handlar det om hur samhället ser på kultur, och mindre om kulturskapares individuella mindset. Jag tror att vi är många som skulle kunna och verkligen vill lära oss mer om hur vi kan tänka och agera för att kunna verka konstnärligt på ett hållbart sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marianne Strand
 3. Vit pil

  Hej Jan! Har ni läst någon annan bok av Kiyosaki?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver Malmqvist
  1. Vit pil

   Jag har läst de flesta av hans andra böcker men tycker inte att de är särskilt bra. Skulle jag vara lite hård, då skulle jag säga att det är samma bok i 15 versioner… På sin höjd är ”Cashflow Quadrant” läsvärd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Även om jag med glädje läser din blogg, och oftast har samma åsikter så gäller detta inte denna bok. Den är alldeles för ”amerikansk” för mig.

  Några exempel.
  ”Att köpa en bostad är att köpa en skuld.” Stämmer säkert bra i USA där omflyttningen är extremt mycket större än i Sverige. Flyttar man vart 6:e år och hela tiden skall ha ett nytt bättre hus, så stiger skulderna och man får en bräcklig balansräkning. Men de vänner och grannar jag har, har i stort sett bott kvar och ägt sina hus i trettio-fyrtio år. Vi är miljonärer hela bunten. Sant är att vi inte får ut pengarna förrän vi säljer, men under tiden har vi väldigt låga boendekostnader. Åtminstone jag vägrar att betrakta villan som en skuld.

  På något ställe i boken skriver han att 80 % av alla som skulle få en stor massa pengar skulle vara lika fattiga om ett år igen. Tilltron till folks sunda förnuft är alltså inte stor. Jag har en annan åsikt. 20 % (vilket är illa nog) skulle kanske bete sig så korkat men inte 80 %.

  Dessutom känner han en viss form av förakt för människor som inte lyckas i affärer. OK. Jag har varit löneslav i hela mitt liv, men har samtidigt haft en del extraknäck. Jag är inte stormrik, men är fullt nöjd med tillvaron och kan unna mig en hel del. Balansräkningen är hyfsad och kassaflödet gott. Mitt liv hade inte varit annorlunda, om jag hade haft säg 5 miljoner till i tillgångar.

  Efter att ha radat upp negativa saker, kan jag avsluta med att skriva något positivt. Boken är provokativ och inbjuder till många funderingar. Rådet ha att ett bolag var inte nytt för mig, men kan hjälpa andra. För många som har en högre riskprofil än vad jag har, kan boken säkert hjälpa dem att våga mer. Jag hade alltså en viss behållning av boken eftersom jag kan det här med balans- och resultaträkning, men detta är ingen bok för gemene man.

  I stället rekommenderas ”Gör ditt barn rikt” av Charlie Söderberg och Jan Bolmeson. Råden i den boken är betydligt mera handfasta och dessutom anpassade efter svenska förhållanden.

  PS. Oj då! Värst vad gnällig jag är. Läste boken två gånger för säkerhets skull, så den kan ju inte vara alltför dålig….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Boken var bra! Den vidgar ens sinne för att skapa kapital! Man blir motiverad och sugen! Så jag tackar för boktipset!

  När man söker på Kiyosaki märker man att han haft lite problem med sitt. Vissa bolag har gått i konkurs. Men man kan ändå lära sig en del. Kiyosaki är ju en säljare, och han har ju sålt massor av böcker minst sagt, hans sätt att skriva och marknadsföra är också något man kan lära av.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Jag upplever det inte som att det är ett problem att man ibland lyckas missa (i form av att bolag går i konkurs). Det är som att säga att man skulle behöva lära sig att gå utan att någon gång trilla.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Lyssnade på den här boken först efter att ha hört erat poddavsnitt, och lyssnar nu på den igen. Det mesta av min ekonomiska kompetens är från den här bloggen, och jag ser både att inspiration har tagits från den här boken , men också att många tankar härifrån har blivit vidareutvecklade i bloggen.

  Upplever att den här boken har flera lager, och behöver nog gå igenom dem flera gånger för att gå en enda djupare insikt, och förståelse för tankarna och frågorna som tas upp.

  Väldigt bra att du både skapade artikeln och hade ett poddavsnitt om det här!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Felix Westphal
  1. Vit pil

   Tack Felix. Nästa vecka kommer nog ett nytt avsnitt som jag tror att du kommer att gilla. Då går vi genom boken ”Rikaste mannen i Babylon”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej!
  Jag vet inte om jag missade poänpoä men jag är kluven i frågan om risktagande. Robert säger att rädslan för att förlora pengar är ett slags fobi och om man inte behärskar den rädslan så kommer man inte nånstans. Men du, Jan säger att du är rädd att förlora era pengar och därför tar du inga risker.
  Vad blev slutsatsen då?

  Tack för era delningar generellt sett! =)

  /Nadia

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nadia
  1. Vit pil

   :-) Slutsatsen som jag jobbar enligt just nu är att ta mer risk, men att göra det på ett balanserat och ansvarigt sätt. Svårt att sätta bättre ord på det än så. Men rent konkret så har det t.ex. inneburit lite större investeringar än jag egentligen är bekväm i en investering som jag tror på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jag tycker att Rich Dad Poor Dad är en hörnstensbok som alla borde läsa eller åtminstone förstå huvuddragen ifrån. Det finns ju mängder med content om Rich Dad Poor Dad på Youtube med mera.

  Boken är delvis anledningen till att jag fått upp ögonen för fastigheter som om en väg mot frihet och rikedom; en kurs som jag nu bestämt mig för att följa. :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Bergqvist
 9. Vit pil

  Intressant och tankeväckande. Jag funderar just nu mycket på vad jag ska göra resten av mitt liv (halvvägs snart) och vad som är viktigt för mig yrkesmässigt. Jag behöver ett (nytt) jobb som ger mig stor frihet, omväxling och kreativitet och en hygglig lön eftersom jag just blivit förälder och barn är dyra i drift.

  Jag känner när jag läser att jag delar mycket av tankarna. Har i princip nått nivå 3 men är lite för ofokuserad, lat eller rädd för att nå nivå 4. Jag har hela mitt liv drömt om att starta eget företag, ibland varit nära någon form av egen verksamhet men aldrig gjort slag i sak. Är det dags nu att göra det vid sidan av jobbet? Vad hinner jag när jag har barn?

  Jag förstår till fullo att vårt sommarhus (ägt av svärmor men vi alla betalar en liten månadsavgift) inte är en tillgång. Det kostar bara pengar. Jag har flera gånger påpekat sty vi borde sälja (kommer inte få så mycket pengar) eller hyra ut eftersom vi inte är där då ofta. Det finns tre anledningar till att hyra ut 1) testa på om detta kan vara lönsamt och i så fall kanske skaffa fler fastigheter, dvs övning i kompetens. Har läst någonstans att de svenskar som blivit rika i dag har blivit det på fastigheter (menar inte husmiljonärer som bor i sitt hus, Dvs vi själva). 2) Få inkomster nog att täcka utgifterna (och gärna renoveringsbehoven) så att det blir gratis för oss att ha det. Gärna också tjäna pengar förstås! 3) En anledning att renovera det så att det blir trevligare för oss att vara där (och vi kan hyra ut det lättare, och dyrare?). I år hoppas jag att få med de andra i familjen på uthyrningstest!

  Jag konstaterar att jag i alla fall tänker lite rätt med mina fond och aktie-investeringar. Jag har några ganska säkra men lukrativa kort. Dubblat sedan jag gick in. Jag har också några wild Cards som om jag har tur på sikt kan generera mycket pengar till mig (om jag säljer i rätt tid) och stöttar verksamhet (disbetesforskning) som kan vara bra för världen om den lyckas. Win-Win. Det handlar inte om mycket pengar men högt spel från min sida, utifrån min nivå.

  Jag konstaterar också att jag utifrån min bakgrund och den lilla lilla slant jag ärvde som barn gjort bra ifrån mig. Är jag nöjd nu? Eller är jag nu i en position att starta nästa kapitel? Ta lite risker? Göra det jag vill i livet?

  Jag har inte råd att sluta jobba men jag har i alla fall råd (tack vare sparade medel och en man som tjänar bra/investerat) vara mammaledig länge utan att plocka ut pengar. Frihet. Tid att tänka och starta om. Har jag mod att börja lära i en ny bransch? Just nu nätverkar jag inför en nystart. Och läser inspirerande texter om livet, hälsan och investeringar och företagande.

  Ett av mina bästa beslut som nyexaminerad student var att snabbt betala av mitt studielån. Jag insåg att om skulden växte om det lilla jag skulle betala av var lägre än räntan. Högräntetid. Jag har alltid vetat att det inte är intäkterna som räknas utan utgifterna. Så även om CSN var snälla och satte inbetalningarna lågt insåg jag att min ekonomi tillät att jag betalade av mycket mer. Jag levde relativt sparsamt (och gör alltid även om jag köper resor och kläder – frågar mig oftast, är det något jag behöver eller något jag bara vill ha?, utbudet i dag är så stort att det annars alltid är något nytt man vill ha och så konsumerar man upp pengar som kan investeras/sparas) – jag betalade av mitt stora studielån på fem år. Fem års studiers lån på fem år. Skönt att bli av med skulden. Bil köpte jag efter att ha jobbat ihop till den, skiftgång i tolv-timmarspass när jag ändå var i väntan på mitt rätta jobb… osv.

  Din text tillför mina funderingar om livet framöver nytt bränsle. Minns att jag såg boken för länge sedan på min sambos nattduksbord men har inte läst den. Tack för kortversion!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 10. Vit pil

  Har precis läst klart boken och min största insikt är ”Often in the real world, it’s not the smart who get ahead, but the bold.” Jag lägger 2500 per månad i en 100% aktiefond med stor inspiration från dina tankar (låga avgifter och diversifiering på hela världen.) Då har jag basen och ett synnerligen gott utgångsläge för en tryggad pension (+30 år). När jag har den tryggheten kan jag gasa på andra investeringar, givetvis med pengar jag har råd att förlora.

  Jag uppskattar verkligen podden, inläggen och den goda andan som finns i frågor & svar delen.

  Det jag gärna hade sett är en lista på böcker du och Caroline rekommenderar. Denna var ju helt klart läsvärd & kommer generera grym ROI.

  Allt gott
  /Alexander

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Lite sent inlägg (eftersom jag började lyssna på podden i somras och då inte tittade på inläggen) angående en lista på bra böcker:

   Gå in på rikatillsammans.se och sök på ’böcker’ så får du fram Jans blogginlägg ”Boktips på bra böcker …” där det finns tips på bra böcker med en beskrivning av böckerna och ett betyg på dem.

   I vissa fall är länkarna till Adlibris (eller liknande) trasiga men då går det ju lika bra att söka direkt.

   /Jan-Olov

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 11. Vit pil

  Har läst boken flera gånger, den är bäst :)
  Men har en del funderingar:
  Robert säger att man ska göra alla investeringar i Aktiebolag är det bara fördelar?
  Robert skriver att han tjänat miljoner dollar på att köpa inteckningar vad menar han då?
  Och att han har en del av tillgångarna i panträttsbevis för skatter och tjänar 16% om året på det, vad är det kan man göra så i Sverige?
  Mycket tack för ert kanon jobb med denna blogg herr och fru Bolmeson

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Gson
 12. Vit pil

  Intressant insikt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marika
 13. Vit pil

  Video med Robert från början av året:

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gson
 14. Vit pil

  Intressant och inspirerande! Är på god väg med investeringar även om det tar längre tid än önskat… men största insikten efter denna artikel är att jag måste läsa mer. Förra veckan beställde jag min första bok på länge, tror att denna kan bli nästa på tur.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Grattis till det! Återkom gärna med din reflektion när du är klar. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Intressant läsning. Jag hittade dig via youtube när jag läste om pension på pensiinsmyndigheten. De hade olika filmer om pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Björnström
 16. Vit pil

  Tack för intressant blogg!

  Jag läste också boken där runt 2008 nån gång. Jag har dock inte läst om den, men det kanske jag borde för att få nya insikter!

  Det som varit mest bestående för mig är att se lönearbetet som utbildning (learn while you earn-grejen). För mig blir jobbet dels roligare, och dels har det gett mig en psykologisk fördel när mitt tankesätt gått från ”duger jag åt arbetsgivaren?” till ”duger arbetsgivaren åt mig?”. Jag ska väl tillägga att jag jobbar inom en väldigt privilegierad branch, där man kan ha den attityden, men det är inte alla kollegor som har det ändå. Jag upplever att många är rädda för att förlora jobbet, och det hindrar dem från att vara riktigt bra på sina jobb, vilket i sin tur ironiskt nog hindrar dem både vad gäller jobbsäkerhet och belöning.

  Angående att ”skutta” lite mer och ta mer risker, eller att spela för att vinna istället för att spela för att inte förlora:
  Intressant, och jag ska ta ditt råd och tänka till lite extra just där, för det är där jag blev mest provocerad.
  Hans strategi var ju lite ”go big or go home”. Och det kanske stämmer att man måste det för att bli stenrik. (Fast jag undrar om inte han, likt många andra liknande skribenter, egentligen tjänade sin stora förmögenhet på boken och publiciteten som följde kring den.)
  Men jag kanske nöjer mig med att bli ekonomiskt fri? Om 7-8% per år tar mig dit på 10 år, då kanske det är dumt att ta högre risk för att eventuellt komma dit snabbare?

  Varför tänker ni att ni borde ta mer risk? Ni är väl egentligen redan där ni vill vara ekonomiskt? Är det inte nu ni bara ska njuta och låta pengarna jobba passivt, så att ni kan ägna er åt annat? (Om ert intresse är leta snabba affärer eller leka fastighetsskötare, då ska ni ju göra det såklart. Men om inte, vad är det då ni vill åt genom att ta mer risk?)

  Du har ju pratat en del om dina rädslor, tex att förlora pengarna. Jag undrar om det du egentligen vill ha är mer trygghet? Och att du tänker att du kan få mer trygghet genom att ha mer pengar, men nu tänker du att du får mer pengar genom att ta mer risk, vilket egentligen är mindre trygghet! Jag kanske har misstolkat dig, men det jag undrar är om du, liksom jag, fastnat i frågan ”är hans recept bra?”, men egentligen så borde jag fråga mig ”är det rätt kaka för mig?”. ;)

  Jag saknar nog också ett resonemang om vad man ska göra efter man tagit den där risken och nått det där ”rik” stadiet. Ska man sadla om och satsa på tryggare/passivare investeringar då, eller är det ett evighetsjobb?

  Nu blev det rätt lång text, men jag hoppas att någon orkar läsa hela, och skulle bli väldigt glad om du, Jan, ville bemöda dig med att ge mig mer insikt genom att svara på mina funderingar!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Löntagaren
 17. Vit pil

  Jag läser din blogg sporadiskt men tycker alltid inläggen är väldigt givande och tänkvärda. Den här artikeln ger många ahaupplevelser och för mig är största insikten balansräkningen och att huset inte är en tillgång. Känner igen mig i din beskrivning av medelklassen även om jag försöker spara en hel del men är för rädd för att förlora pengarna och hamnar då ofta i att jag betalar av på huslånen i större utsträckning då det känns tryggt. Också inspirerande att läsa i komentarsfälten andra som inspirerats av boken och gjort något av det. Tack för givande läsning!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elis
  1. Vit pil

   Tack för din fina kommentar som gjorde oss glada! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Jan – jag ör glad och tacksam över den tid du lägger ned för att dela med dig av erfarenheter och resonemang kring dina erfarenheter. Resonemangen skapar ytterligare en dimension i förmedlandet av dina erfarenheter. Det gäller flertalet av dina artiklar. Tack!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Tack för din fina kommentar. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Så mycket jag har att lära mig😳

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth
  1. Vit pil

   Visst finns det mycket att lära? Ju mer man lär sig, desto mer inser man att man ingenting vet. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Ja,jag tror dig😄glad att jag kan följa er👍

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Elisabeth
 20. Vit pil

  Hej , jag skulle gärna vilja ha bok tips om hur man kan höja sin energi nivå

  Lite inspiration om hur man kan tänka osv

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jolle
  1. Vit pil

   Joel Öhrn (www.joelohrn.se) har skrivit en bok ”Framgångsbibeln – tid, energi, karriär, pengar ”.

   Jag har inte läst den själv jag har däremot läst hans andra bok ”Så en krona, skörda tio – din handbok i privatekonomi” som jag varmt kan rekommendera.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian Dingwell
 21. Vit pil

  Fick bokan av grannen 2005. Den var på engelska och tog någon vecka att komma igenom. Hade jobbat som bussförare i många år och frun varit hemmafru i alla år. 0 kr sparat förutom Brf lägenheten och vi hade bara något år innan vi skulle fylla 50. Blev riktigt inspirerad av boken. Sålde lägenheten och köpte villa (generationsbostad) där vi nu hyr ut 6 studentrum och kommer i år även ha klart ett atterfallshus. Inkomster på villafastigheten blir 280 000kr/år. Köpte första hyresfastigheten 2013 och har nu 16 parhus som hyrs ut. Förändrade boken mitt tankesätt och liv? JA!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Yngve Andreasson
  1. Vit pil

   Wow! Gud vad häftigt. Grattis till er! Inspirerande att läsa. : )

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Coolt, det visste jag inte. Tack för tipset.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Jag lånade denna av min kompis Robin för snart 2 år sedan och har sedan dess aktiverat hjärnan på ett helt nytt sett. Istället för att tänka att det finns för lite pengar i världen så ser jag pengar överallt.

  Tidigare har jag sett utbildning som ett nödvändigt ont – men nu ser jag det som en oerhörd tillgång som kan ge otroligt högt värde till mig och folk i min omgivning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Trulsson Ingrup
  1. Vit pil

   Vad roligt att läsa – smart av både dig och Robin! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Hej,

  Har en fråga och jag önskar att ni kan eventuellt ge mig tips/råd!

  Jag har hunnit spara ca 1,2 milj. och har en bolån på 2milj, hur skull ni har gjort här betala av lånet eller låta pengarna jobba på fonder ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  eddie
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och fråga, jag skulle rekommendera att ställa den i ”Frågor och svar”-delen på bloggen, då det är fler som ser den där och kan hjälpa dig till klokare och bättre svar. Tack än en gång för att du läser bloggen!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Ni missar ett par saker.

  Rich dad definierar en tillgång som något som genererar kassaflöde. (Ni tar för all del upp det men …, är en aktiefond verkligen en tillgång enligt Rich dad’s definition?).

  Robert Kiyosaki trycker på vikten av finansiell hävstång för att bli rik.

  Anledningarna till att Robert föredrar fastigheter är:

  här finns möjlighet till störst finansiell hävstång

  frekventa och stabila kassaflöden

  fastighetspriser är mer stabila än t ex aktiekurser

  bättre möjligheter till ”klipp” (svårt att förhandla om priset på en aktie, riktigt bra köptillfällen på börsen uppstår sällan, de kallas för en krasch. varje enskild fastighet är unik, likaså säljaren, det är lättare att förhandla om priset)

  Robert är verkligen ingen ”fan” av aktiefonder. Precis som man kan ställa sig frågan vems tillgång bostaden man bor i är, så kan man ställa sig frågan vems tillgång aktiefonderna man äger är. Jag vet att du förordar indexfonder med låga avgifter, men, faktum kvarstår, banken får ett löpande kassaflöde, du äger något som kostar dig pengar och vars värde är högst osäkert när du behöver ”casha in”. Visst, historiken visar att på lång sikt så stiger alltid börsen, men risken finns att du vill eller behöver sälja mitt i en börskrasch.

  Om jag försöker applicera Rich dad’s visdom på aktier så:

  innebär ”true financial litteracy” att man investerar direkt i aktier

  att man investerar i aktier med stabil utdelning

  att man använder sig av finansiell hävstång (antingen belånar aktierna och/eller använder konsumtionslån)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Per-Arne
  1. Vit pil

   Ja, jag skulle säga att Rich dad definierar aktier som en tillgång, han skriver uttryckligen:

   Stocks or anything else that has value, produces income or appreciates, and has a ready market.

   Jag vet inte riktigt om jag håller med om att det måste vara aktier med stabil utdelning, tvärtom skriver han på många ställen i boken att han gillar småbolag som kan öka i värde. Småbolag har ju sällan utdelning. I sin definition skriver han ju också att det räcker att det kan öka i värde och har en färdig marknad. Det har ju aktier.

   Däremot håller jag med om att han är ett stort fan av att använda hävstång. Där är jag lite kluven själv även om jag inser styrkan och använder det delvis själv. Men det kommer ju från att jag är en försiktig general.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Lyssnade nu även på er video och det är så intressant för ni hade uppfattat börsen/fonder som för ”idioter”. Jag också. Ni sprang sedan runt och istället förlorade massor på massor av dåliga och riskfyllda affärer. Jag också. Sen börjar ni köra försiktigt. Jag också. Nu kör ni bara försiktigt. Jag också. Nu är ni inne på att man kanske borde ”skutta”. Jag också. Vad som är intressant här är att vi tycks ge upp efter några fall. Som försvar så börjar vi ”play it safe”. Pendeln har verkligen svängt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  N
  1. Vit pil

   Haha, jag skrattade gott (och läste det här högt för mina kollegor) för det är så klockrent. Jag tror att det är nog en hel del människor som kan känna igen sig i det här också. Men å andra sidan så ångrar jag faktiskt in resan. För om vi inte hade gjort alla dessa dåliga affärer så hade man inte haft erfarenheten. Erfarenheten är på sikt också mycket mer värd än pengarna. Återkom gärna hur det går för dig, jag kommer uppdatera bloggen efterhand som vår resa fortskrider. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Boken finns ju även på svenska. Tappar man mycket om man läser den svenska istället för den engelska??

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annika
  1. Vit pil

   Nej, det gör man inte. Jag hittade inte den på svenska. Har du en länk som du kan dela?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag lånade den på svenska på biblioteket =) Den heter likadant på svenska – ”Rich Dad, Door Dad, Vägen till ekonomisk framgång”. Kan köpas på både Adlibris och Bokus men kostar då snarare runt 200 kr.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Elisabeth Egelström
   1. Vit pil

    Ah, tack för tipset!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Bokus, men den svenska har ca 190 sidor medan den engelska är väl på dryga 300?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Annika Engvall
 27. Vit pil

  Bra inlägg! Jag läste den boken för 10 år sedan. Fick den av en arbetskamrat. Titeln var hemsk men jag kände mig tvungen att läsa den för att visa tacksamhet för den gåvan jag fick (alltså boken). Jag läste första sidan och läste klart den dagen efteråt. 6 månader senare sa jag upp mig från jobbet för att starta mitt företag. Idag har jag några tillgångar som genererar några tusen i månaden till 99% passivt. Vad jag dock har lärt mig är att tiden jag får sällan (om inte aldrig) kan delas med andra då så många jobbar för sina pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  N
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och grattis till dig! :-)

   Håller tyvärr med dig i reflektionen kring tiden. Ibland önskar jag att man var ännu bättre på att knacka på folks axel för att hjälpa dem och stanna upp och fundera på frågan om det verkligen är så de vill ha det. Det var nog också en av de sakerna jag gillade mest med boken den här gången. Att jobb är en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Din cliffhanger med årets käftsmäll ska bli intressant att följa. Jag kör nästan all in på dina resonemang vad gäller placeringar i barn- och nybörjarportföljerna. Men det är klart man börjar undra vad man annars kan göra för att maximera avkastningen, med tanke på hans resonemang som avslutas ” Balanced people go nowhere”. Kan det innebära en omvärdering till din filosofi eller dina portföljer? Inte sejfa föör mycket?
  Förutom din bok, har jag även läst Tobias Schildfat- Vägen till din första miljon. En kombo med din placeringsstrategi i global- och räntefonder och Tobias förkärlek till investmentbolag kanske? Som sagt, det finns många alternativ och det ska bli kul att se vad du landar i… Tack för din blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Ja, det tycker jag också ska bli intressant att följa. :-)

   Nej, jag kommer inte att omvärdera portföljerna. De är väldigt bra för sitt syfte. Däremot kommer jag nog minska andelen sparande i dem i förhållande till min totala portfölj och höja risken i andra delar tänker jag. De här portföljerna är fortfarande en jättebra bas och bättre än majoriteten av vad alla andra har. Det säger ju han med.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Jag tror helt och fullt på att Kiyosaki har rätt i att påstå att man börjar med en koncentrerad, dock strategiskt allokerad, portfölj ifall man har väldigt litet start kapital. Dock tror jag också fullt ut på att man måste öka riskspridningen i takt med att kapitalet växer till sig. Det är inte särskilt rationellt, kan jag tycka, att konservera hundralappar och enskilda tusenlappar. Där emot är det högst rationellt att konservera förmögenheter som uppgår till miljontals och miljardtals kronor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias Olsson
 30. Vit pil

  Det finns några punkter jag tycker man kan kritisera boken för. För det första är det bara ”sample size of one”. Boken baseras på en persons insikter i hur han blev rik och vad sedan författaren fick berättat för sig. En del av punkterna tror jag är värda att ta till sig men det boken tar upp är inte vad alla rika barn får lära sig. Det är heller inte enda sättet att bli rik. Det finns också punkter där han har fel, tex vad gäller investeringar på aktiemarknaden, där hans råd att satsa med större risk bl.a. baseras på att han rekommenderar på insidertrading. Att utnyttja rykten från rika kompisar för att tjäna pengar på aktier.
  Men några enstaka felaktigheter drar inte ner alla punkter i boken.
  Både i den här boken och i den om egenskaper hos miljonärer finns som en annan kommentar påpekat ett starkt inslag av survivorship bias. Egenskaperna hos miljonärerna är ju också självrapporterade och risken för bias är stor.

  Poängen med att bostaden är en skuld är viktig och något som kritiseras i kommentarsfältet. I en del fall kan man tjäna pengar på boendet om man äger jämfört med hyra men ingen garanti, ägandet innebär en risk och därför en rabatt mot hyra (samt att styrelsen i en brf ofta kostar mycket mindre än professionell förvaltning). Redan idag finns en stor risk att man måste sälja Brf till förlust om man köpte 2015 eller senare.

  I ert resonemang om ”riktiga” miljonärer kontra husmiljonärer håller jag inte med. ”Money has no provenance”. Hur man tjänat ihop sin miljon spelar ingen roll utan er kritik framstår mest som elitistisk. Miljonär från poker eller lotto är också miljonär. Däremot tycker jag att husmiljonär för mig innebär att man är miljonär på pappret, många har miljoner att hämta om dom skulle sälja huset men det är ingen garanti att dom faktiskt lyckas realisera den vinsten. Dels är det osäkert hur marknaden är när dom väl säljer och många tar sedan pengarna och köper nytt (ofta större och dyrare) hus och då har dom ju inte fått ut någon vinst.
  Däremot tror jag att dom olika sätten att bli miljonär påverkar om man fortsätter vara miljonär eller inte och er väg är nog långsiktigt bättre.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
  1. Vit pil

   Jag håller med dig i några av dina punkter ovan – framförallt i att det inte finns ett rätt sätt. Jag har själv sett många olika sätt, det är väl en av de sakerna som är charmen med att göra en ekonomisk resa. Jag har ju t.ex. den här gången mer eller mindre bortsett från alla hans tips och exempel om husinvesteringar som man lätt fastnar för den första gången man läser boken.

   Angående sample-size, ja, så är det självklart i boken. Men om jag ska göra någon slags reality-check i verkligheten så har jag ännu inte träffat någon miljonär som direkt avfärdat principerna eller frågorna i boken. Tvärtom är det många som hänvisar till boken som ett bra ställe att börja på, där inte alla svaren men en hel del. Det är därför jag inte är så skeptisk till teserna, många har jag dessutom testat själv och sett att de fungerar.

   Notera också att jag inte skriver att bostaden ÄR en skuld, jag skriver att den beter sig som en skuld utifrån hans definition. Jag håller dock med dig i din reflektion om boende och brf.

   Angående din sista kommentar, jag ska försöka förtydliga för det var inte meningen att det skulle framstå som elitistisk eller nedvärderande. Min poäng är att det inte är ett repeterbart eller systematiskt sätt att bli miljonär. Jag har samma åsikt om att vinna på Lotto. En pokermiljonär är i min värld precis samma som en duktig företagare. Det handlar om flit och systematik över lång tid och handlar inte om tur. Hoppas att det blev tydligare. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Nu var det ett tag sedan jag läste boken, men jag tolkade aldrig hans tal om insederaffärer som att du ska handla på rykten från rika kompisar, utan att du själv ska vara ”inside”, d v s du ska handla i bolag du kan vara med och kontrollera/få information i första hand i.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   therealrydan
 31. Vit pil

  Hejsan Jan, underbar artikel. Läste själv boken när jag var på resa i Mexico och fick mängder av ny energi. Precis som du sa i slutet så tänkte jaq direkt på att köpa fastigheter. Men nu efter 1 månad när det har fått marinera lite så har jag släppt den tanken och håller istället kvar i min plan att fylla på med Aktier.

  Men den frågan jag har grundar sig lite i din rubrik. I rubriken står det ” 10 år senare ”. Det känns som att ni har fått många nya vinklar på den informationen han skrev i sina inledande kapitel. Det jag undrar är, vad kommer du tycka om det om 10 nya år? Dvs ”20 år senare”?

  Min nyfikenhet bottnar i ämnet angående balanserade portföljer eller en portfölj som mer inriktar sig på 80%+ aktier. Tror du själv att du kommer se det med nya ögon om 10 nya år, dvs att du i efterhand ångrar att du hade en för balanserad portfölj istället för att vikta lite mer mot aktier när du sparar på en sådan lång horisont som du gör för tillfället?

  Hade varit intressant att höra om dina tankar.

  Tack för en bra podd!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rasmus Flink
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar. Nej, jag tror inte (i alla fall just nu) att jag kommer att ändra åsikt om portföljerna eller dess fördelning. Det ÄR bra portföljer som servar sitt syfte och sitt mål väl. Som jag ser det kommer jag däremot att förmodligen öka risken i andra delar av min ekonomi och portföljerna får fortsätta vara basen tänker jag. Om ytterligare 10 år, oj, jag vet inte vad jag ska tänka, men min gissning är att jag kommer att dra mig mer åt hållet ”skapa pengar” än åt att ”inkomst av tjänst” och ”inkomst av kapital”. Det är min tes just nu i alla fall. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Läste själv boken en tio år sedan, och det slutade definitivt i ett intressant ungt liv med flera startups (Kina och Sverige) och bolag som gick… så där – men jag lärde mig massvis och det triggade mig till att ta två master examen. Det enda bolaget som lever kvar idag, är Domino Chinese – där frågan efter några års horribla studier i Kinesiska var; vad fasen kan vi göra för att få folk slippa denna horribla resa i att lära sig Kinesiska? Den lever och frodas även utan mig idag :)

  Vidare till risk-averse du fokuserade på. Du läste ju Nudge, av Thaler minns jag nyligen. Jag är nästan klar med den, och han reflekterar på att folk antingen tar för hög eller för låg risk. Nybörjare kastar ju sig in i galna projekt, och förlorar därmed också (som jag och du gjort), mycket pengar. Det kunde gått awesome – men sannolikheten var mycket låg. Kul hade vi nog båda under resans gång ;)

  Men, tillbaka till risk averse. Du bygger ju rikatillsammans portföljen liknande på Thalers kritik mot att vi inte är Econs. T.ex. att vi människor säljer på toppen av bull-market och säljer på en bear. Den slutsats du kommit till är att vi behöver motverka våra olika former av bias med hjälp av permanent-portföljen. Lite känner jag att Kiyosaki har rätt efter att ha läst Nudge… portföljen är lite för försiktig. Fördelen med rikatillsammans-portföljen är ju att den tar bort elementet – vilken aktie/fond skall jag nu välja? Det enda jag behöver göra är att kasta månadens sparanda ned i Nordnets månadssparande så är det klart. Att fokusera på enskilda aktieköp och och lägga hundratals timmar per år på att lista ut framtidens nästa guld-aktie, det är ju bara waste ändå. Att köpa en aktie, skulle bara förstöra min portfölj. Så långt allt väl…

  Men – om min vän kör 100% aktier, så behöver inte min ”vettiga strategi” vara att lägga 75% av tillgångarna i icke värdeskapande tillgångsslag för att hantera mina rädslor, bias … allt det där galna vi gör som skadar oss i längden mot ett finansiellt rikare liv. Målet att inte backa en krona något år, kanske är lite väl försiktigt och är så väl tilltaget att det skadar resan mot ekonomisk frihet/oberoende. Det är sant att vi är risk averse, och det är bra till en viss nivå, men den tesen kanske bara är rimlig till en viss nivå?

  Själv har jag nu lagt om skutan, och lägger 50% i aktiefonder. Jag avskyr fortfarande förluster som pesten, men inser att min risk-obenägenhet har skadat mig. Jag kommer fortsätta att kasta äggen i olika korgar, men att rikatillsammans portföljen är FÖR låg risk för att jag skall komma i mål inom rimliga år. 50% i andra tillgångar, är fortsatt väldigt hög nivå jämfört med de flesta andras portföljer som krock-kudde. Portföljen kommer svänga mer än tidigare, men kudden kommer ge mig leenden när världsekonomin sviktar. Varför? Jo för även om vi avskyr förluster dubbelt så mycket som vinster, så jämför vi oss samtidigt hela tiden med hur de går för andra. De flesta är då all in i aktier och säljer antagligen i panik. Mixen på 50% borde räcka för att motstå sälj-inpulsen då man känner sig ”ahead”. Hur tänker du om portföljen efter Kiyosaki och Nudge och resorna med startups och galna projekt genom livet?

  Slutligen – din blogg är en inspiration för oss som gått tillbaka till ”jobbet”. Efter att ha gått från att kunderna var ens chefer, till att man nu själv är chef och har andra chefer över en själv – så är det väldigt skönt att ha en strategi som siktar en till ett ekonomiskt oberoende. För mig handlar det ekonomiska oberoendet inte om att sluta jobba, utan att både resan dit är spännande (nästan som startup livet – fast light) och en trygghet i livet. Så ta det med dig när du brottas med Kyiosakis käftsmällar ;)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Mika Sjöman
  1. Vit pil

   Tack för en fantastisk kommentar. Jag håller med i princip helt i din analys. Jag vill verkligen uppskatta dig för den, eftersom det är just sådant här jag älskar med bloggen, att jag får minst lika många nya tankar tillbaka som jag försöker skapa hos andra. Det är verkligen det bästa med att tänka, utbyta erfarenhet och bli rika tillsammans. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Tack för en läsvärd artikel. Beställer genast boken och tar med den på semestern nästa vecka.

  Mellan två stycken nånstans i mitten står det ”eventuellt film” eller något liknande.
  Misstänker att det är en kommentar av och för dig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Twiggy
  1. Vit pil

   Ah… Ja, det var en ”note-to-self”. Ska spela in den imorgon. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Livsförändrande! Läste den 2008 och lämnat den i gåva till ett tiotal personer sedan dess.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David S
  1. Vit pil

   Har du fått några reaktioner från dem som du har gett den i gåva? Jag frågar för jag har gjort det ibland, men inte fått någon fantastisk respons trots att jag har brytt mig mycket om personerna.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Det är Thåström som gjort originalet ”Alla vill till himlen” – Timbuktu gjorde en cover på den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Se där, då lärde jag mig något också. För musik, det är jag sämst på. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Det är ingen cover. Det är bara låttiteln som är samma. :-)!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kim
 36. Vit pil

  Tack för inlägg. Jag har insett att jag är en typisk medelklass. Med tillgångar som beter sig som skulder. Kanske för myclet sådant också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emma
  1. Vit pil

   :-) Det första steget för att kunna göra en förändring är alltid självinsikt. Så, grattis! Även om det kanske inte känns så just nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 37. Vit pil

  Stort tack!

  Jag gillar verkligen din öppenhet och dina reflektioner kring ämnena du tar upp, att du kan se både för och nackdelar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
  1. Vit pil

   Tack Gustav för din uppmuntran. Det är sådant som gör att jag försöker anstränga mig mer. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Största insikten var nog att jag verkligen måste läsa den här boken! Den har stått på listan länge, men håller just nu på med en annan som tar en halv evighet att läsa ut (har en ettåring…)
  Tror dock Rich Dad, Poor Dad blir nästa bok jag tar mig an. Tack för knuffen i rätt riktning :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jessica
  1. Vit pil

   Ah, tack själv. Lycka till och kommentera gärna när du har läst den kring vad du tog med dig. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Köpte boken och läste ut den för någon vecka sen. Måste säga att som 29åring är det viktigaste jag tar med mig från boken är att inte se ner på säljande och marknadsföring. Starta eget är en dröm och tills jag vet vad företaget ska göra så kommer jag välja karriärvägar där jag lär mig mer om företagande, säljande och affärer i allmänhet.

  En annan sak jag tar med mig är att precis som du säger satsa lite pengar på ”skutt” investeringar medans man jobbar på pengamaskinen parallellt. Min tanke är 50% maskinen, 35% sparkonto, 15% högrisk (skutt) av total sparad inkomst.

  Tusen tack för en grym blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max Ericsson
  1. Vit pil

   Woho! Grattis till dig Max! Det där, och den inställningen bakom, det kommer göra dig framgångsrik. Jag lovar. Bara kör på! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Tack för ett bra inlägg!
  Jag har nyss lyssnat klart på boken så jag vill bara tipsa om att den även finns som ljudbok.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AnnaLena
 41. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för att du finns och att du vill hjälpa andra till ett rikt liv.
  Roligt att läsa att du är generalist och verkar stolt för det. Det verkar inte uppskattas i dagens samhälle. Jag tror att behovet av generalister är mycket underskattat.

  Jag har läst om hur rika lever på din blogg. Kul för jag trodde att jag var en kuf med mitt sätt att leva och så upptäcker jag att jag är mycket mainstream.

  Jag brukar vara mycket noga med att bena upp affärer är sådana som ger pengar eller sådana som kostar pengar och enbart är för nöje. Jag ska definitivt skaffa boken du rekommenderar ovan. Brukar också dela artiklar och böcker i ämnet till mina söner.

  Hälsningar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cecilia
  1. Vit pil

   Tack för din fina kommentar. Och ja, vi är fler kufar här ute, problemet som du säger däremot är att vi inte alltid pratar om det. Jag är nästan på den nivån att jag inte skulle skriva ett CV för då skulle andra kunna tycka att det är oseriöst för jag har gjort så många olika saker. Men å andra sidan så har det också gett mig möjligheten att göra saker som ingen annan gör eftersom de inte har den breda basen. Tack för att du delar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Jag läste boken cirka 10 år sedan men kunde inte omsätta det i praktiken då jag var ganska ung och har inte haft den förmågan då att stå på mig oavsett vad andra i min omgiviningen tyckte. Då de var inte bara negativa utan jag helt enkelt blivit skrattad åt. Så jag följde mainstream, skaffat mig utbildning och jobb, har en ganska bra lön, vill jag precisera jobbar jag som expert i den nedre vänster kolumnen :) Det är nog ett stressigt jobb och jag vet redan nu att jag varken vill eller kan jobba tills jag blir 70. Så jag har börjat månadspara och försöker kommer in på det högre fältet. Känner mig rejält dumt att jag är nästan 40 och kommer till insikt nu, för jag har slarvar bort typ 10 år….men bättre sent än aldrig, så jag försöker se det positiva och inte fundera på hur borde jag ha gjort då.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Andrea
  1. Vit pil

   Jag skulle säga grattis Andrea. För det som du har fått är ovärderlig livskunskap, inte minst att nästa gång stå på dig, att majoriteten inte alltid har rätt och en hel mängd andra saker. Sedan är min upplevelse att 40 inte är någon ålder, du har ju många år kvar. Så det är bara att köra, älska sina vänner som inte är stödjande för dem de är och komplettera med nya vänner som puffar en i rätt riktning! Lycka till! :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 43. Vit pil

  Jag läste boken för några år sedan efter att ha läst om den på denna sida.
  Jag tycker boken är väldigt bra, speciellt den delen som fokuserar på att bryta tankemönstret hos sig själv. Jag ska inte jobba hårt för pengar, pengar ska jobba hårt för mig.

  Den delen som jag inte håller med om (men jag tror inte att det är bokens uppgift att skapa en mängd får som håller med om allt) är angående just bostaden. Om man köper en BRF så kan man leva till en lägre kostnad än om man hyr. Ett boende är dessutom något som du måste ha så allt annat lika så kan du komma undan billigare (och du tar samtidigt en risk). Att många sedan köper sig en finare bostad än de skulle behöva (eller de skulle göra om de hyrde) är en annan fråga, då handlar det om att de även konsumerar bostad utöver behoven.

  Säg en 1:a i en medelstor svensk stad i centrum, 30 m2, kostar kanske 1.5 miljoner, avgift 2 000 kr. Total kostnad 1500+2000 kr=3500 kr per månad vid köp av BRF. Kostar säkert 4500/5000 kr om man hyr, sedan kan man få lite avkastning på insatsen (som man skulle kunna investera annars), säg 6% -> 1125 kr/månad, man går alltså plus/minus noll. Att bostaden kan gå ner i värde bör väl kunna motsvaras av att den kan gå upp i värde.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin K
  1. Vit pil

   Hade det varit så att man inte behövde bo någonstans så är det ju helt korrekt enligt boken att boendet är en tillgång som kostar dig pengar. Men iaf i vårt klimat så måste man ha ett klimatskal på något sätt. En viss kostnad får man nog då lämna utanför resonemanget.

   Om man hyr eller köper sin bostad spelar nog i detta resonemang inte så stor roll.

   En hyrd bostad är ju i den bemärkelsen en ännu större skuld då fastighetsägaren (som kanske är en ”rik” person :) ) vill ha avkastning i tillägg till driftskostnaderna såsom ränta/uppvärmning/skatt etc.

   Problemet blir väl om man köper eller hyr mycket större än man överlever med. Då blir det ju en ”lyx” och en ”onödig” kostnad. Den onödiga kostnaden kan man kanske kalla en skuldkostnad.

   Någon som håller med? :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle
  2. Vit pil

   Exakt det jag menar Kalle :-).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin K
  3. Vit pil

   Jag tror att bokens poäng är att det är en skuld (eller tillgång som beter sig som en skuld). Sen argumenterar du att det är en ”mindre skuld” än alternativen. I mitt tycke är bägge sant. Boendet beter sig som en skuld i allra högsta grad (så länge du bor där). MEN jag måste bo någonstans, så det är en skuld jag tycker är värd att ta på sig. Det som boken vill poängtera, som jag tolkat den, är att man inte ska luras att tro att det är något annat än en skuld, även om det (ofta) är lönsammare än att hyra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Löntagaren
 44. Vit pil

  Det här med ”att man måste vara modig för att lyckas” fick mig att tänka på survivorship bias
  ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Survivorship_bias )
  Dvs man hör bara om dem det gick bra för men inte om de andra som satsade och som det inte gick lika bra för.
  Jag har inte läst Kiyosakis bok själv, men av citaten ovan kan jag tänka mig att den innehåller ett ganska stort mått av survivorship bias. Och därmed är jag fortfarande nöjd med att investera med en risknivå som är lagom för mig! :)

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Cissi
 45. Vit pil

  Jag läste precis klart boken för bara några dagar sen, så väldigt trevligt med eran sammanfattning och era tankar.

  Dels va boken väldigt bra för att man äntligen börjar förstå hur pengar fungerar, vad som faktiskt gör en rik. Att jag äntligen förstår varför bostaden inte är en tillgång utan en kostnad, men går att göra om delvis till en tillgång (hyra ut ett rum/hus på gården tex).

  Något jag tänker på hur jag ska kunna tillämpa dessa tankar på mig själv är att man inte måste gå så extrem som Robert skriver i boken. Man måste inte nödvändigtvis vara en ”vinnare”, utan komma några platser längre ner än den första är riktigt bra och något som räcker fullkomligt bra för mitt liv. Det innebär tex att följa dina råd om rikatillsammans med indexfonder osv. Min egen tanke på investeringar är att det kan utgöra en bas eller kanske 50% av mina investeringar i värdepapper, medan man kan ha andra strategier också. Det ena utesluter ju inte det andra (jag är tex lite sugen på att prova teorierna i the little book that beats the market).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
 46. Vit pil

  Tack för ännu en välskriven artikel!
  Det som jag slogs mest av var tanken om hur viktigt det är, eller hur stor inverkan det kan ha, att ställa rätt fråga till sig själv. Något behövs för att man ska kunna se att det skulle kunna finnas mer än det invanda mönster man går i och leta efter detta ”mer”.
  Sen är det lätt att tänka att sånt som ha företag och skapa pengar är nåt som händer andra. Sånt klarar inte jag.
  När jag var yngre fick jag några fonder av min pappa, men aldrig kunskap eller mod till att göra nåt med dem eller tron på att jag kan också köpa en aktie eller fond och spara så. De låg där och gick egentligen ganska dåligt. Vilket inte inspirerade heller. Man behöver komma över ”sånt kan inte jag” och rädslan att göra fel och faktiskt prova. Tack vare din blogg har jag vågat börja prova och jag ämnar fortsätta med det!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 47. Vit pil

  Hej Jan,

  Riktigt kul med ett långt ingående nyhetsbrev. Jag har hört om boken tidigare och tänkt läsa den men först när jag läste ditt nyhetsbrev gick jag in och köpte den. Jag tycker du hade många bra tankar, speciellt om cash-flow tänket och att tjäna pengar på tillgångar. Också kul att höra att du omvärderar dina egna insikter, inspirerande!

  Tack för en kanonbra blogg!

  Johnny Wictorin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny Wictorin
 48. Vit pil

  Hej!

  Om jag investerar i utländska aktier, vilken typ av konto bör jag ha hos Avanza då, för att få tillbaka källskatt automatiskt? Behöver jag deklarera något manuellt till Skatteverket, eller går det automatiskt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
  1. Vit pil

   Kapitalförsäkring. Det går automatiskt. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 49. Vit pil

  Jag har precis läst ut den här boken och eftersom jag hittade den här bloggen innan så blev jag också lite kluven om det där med säkra fonder jämfört med fonder med hög avkastning. Jag måste också säga att även fast jag började läsa boken för en vecka sedan så var det redan saker jag hade glömt bort så det var bra med en liten recap.

  En lite off-topic fråga också; jag är 13 år (alltså minderårig) och då så kunde jag inte köpa individuella aktier på Avanza, vet du varför man inte kan göra det och om man kan kringgå det på något sätt (om det inte går alltså).

  Förresten tack för en bra blogg.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Elliot Stenquist
  1. Vit pil

   Tack för att du läser bloggen och framförallt – grattis till att du har det här intresset 13 år gammal! Det kommer innebär så mycket för dig framgent. Det som jag skulle rekommendera är att prata med dina föräldrar att de öppnar ett konto på t.ex. Avanza. Det kan ju öppna det i sitt namn och du kan ju sätta in pengarna på det och förvalta dem med deras överinseende. Annars skulle jag rekommendera att ta kontakt med t.ex. Unga Aktiesparare och kolla med dem, hur de gör och kanske även bli medlem. Lycka till med ditt sparande!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson