1000 kr månad nybörjarportföljen

Har möjlighet spara 1000kr månad som skall användas till framtida satsning på ny husvagn om ca 5-8 år.Tänkte öppna en nybörjarportfölj i avanza men kunde ej göra detta då vissa fonder kräver att man sätter 100kr.Vill ej köra den enkla varianten och undrar nu om det finns någon lösning där jag ändå bibehåller ett så likt upplägg som mellanvarianten med 10 fonder?

Hej Erik!

Här är några exempel.

60% Avanza Global
40% Spiltan Räntefond Sverige

50% Avanza Global
10% SEB Sverige Indexfond
20% Spiltan Räntefond Sverige
20% AMF Räntefond lång

Om man lutar sig mot att 80% av avkastningen utgörs av tillgångsslaget så är alternativen ovan rätt bra. Krångla inte till det i onödan.

Lycka till!

Skulle däremot ha AMF Räntefond Lång istället för Spiltan i första alternativet.

Billigare och har gått bättre historiskt.

Eller varför anser du att Spiltan Räntefond Sverige ska vara räntedelen? :slight_smile:

Robin, helt rätt. Bättre med en lång räntefond om man bara har en.

Tack för era svar.
För att sammanfatta så kan jag ex. välja följande 4st fonder för att spara i nybörjarportföljen 1000kr/mån.
50% Avanza global
10% SEB Sverige Indexfond
20% Spiltan räntefond Sverige
20% AMF Räntefond lång

Om jag vill spara 200kr i månad till vårt barn, är det då aktuellt att köra följande 2 fonder:
90% Avanza global
10% AMF Räntefond Lång

Tack på förhand!

Dina fyra fondval ovan är helt ok. Du kan inte spara i en 90/10 med 200:- hos andra än Lysa/Opti. Om du öppnar ett ISK hos Lysa så kan du månadsspara via autogiro från 200:- i månaden och då får du en jättebra Globala barnportfölj. Fördelen är att du sedan kan öka ditt sparande till t.ex. 250:-, 400:- eller vad du nu vill utan att du behöver vikta om, det sköter Lysa.

Anledningen att du inte kan spara 200:- i 90/10 hos t.ex. Avanza/Nordnet är att minsta belopp normalt är 100:- och eftersom 10% av 200:- är 20:- så sprack det.

Lycka till!

Kompletterar min föregående fråga med att undra varför jag bör välja Avanza global (relativt ny fond) istället för Länsförsäkringar Global indexnära?

Skall även tillägga att frågan om barnsparande utgår från 90/10 resonemanget.

Avanza Global är billigare och följer samma index, inte svårare än så. De kommer alltså prestera väldigt lika och du betalar mindre pengar för samma sak. De två fonderna är i princip identiska. LF har plockat bort några bolag som är tunga i vapenindustrin och ersatt med andra, därav ‘indexnära’.

Det är noterat. Tack för svar!

Eftersom jag har mitt pensionssparande hos Lysa (pengamaskinen) skulle jag vilja splitta lite på användandet mellan bankerna (nordnet, avanza och lysa) samt passa på lära mig lite om fonder. Har nyligen öppna konton hos både Avanza och Nordnet.

Har därför två ytterligare frågor:

 1. Finns det något lämpligt upplägg av fonder att spara i till barn för 250kr/månad hos Nordnet?
  (ökar upp sparandet med 50kr för att underlätta).
  Är det fel att köra ex. 80% LF Global indexnära samt 20% lång räntefond? (50kr mininivå)
  Blir inte optimala 90/10 men kanske hyfsat.

 2. Sen tänkte jag höra hur ni ser på Avanza Auto nr 4 vs Nybörjarportföljen (den förenklade med 4 fonder utan guld) vid månadssparande om 1000 kr/mån ?
  https://www.avanza.se/avanza-auto/avanza-auto.html#prognos
  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/788398/avanza-auto-4

Spontant tycker jag Avanza Auto 4 verkar vara uppbyggd enligt nybörjarportföljen med ca 60% aktiefonder, ca 35% räntefonder och 5% råvaror (procentsatserna skiljer sig något, men upplägget liknar nybörjarportföljen).

Gott så. Barnspar brukar ju vara långa perioder och då kanske 80/20 blir för låg risk trots allt. Kan du inte köra allt i en globalfond och sedan säljer du 10% en gång per år och köper AMF Räntefond lång? Det blir ju en form av ombalansering. Jan brukar rekommendera den metoden om man inte kan komma upp i 1000:- per månad. Sedan kommer år två bli ytterligare en ombalansering där du räknar fram hur mycket du ska sälja av globalfonden och hur mycket du ska köpa av räntefonden för att få 90/10.

Avanzas Auto-fonder är inget jag skulle sätta mina pengar i. De kan ha mellan 65% och 85% aktieexponering och då har du inte en “konstant risk”.

Nä, spara du 200-250:- i månaden i en billig globalfond och balansera in AMF Räntefond Lång en gång per år, eller när du har mer än 1000:- i värde första gången. Andra gången när du har mer än 2000:- i globalfonden osv.

Tackar Indexpatronen!

Då kör jag på det upplägget med barnsparandet.

Hur viktigt är guld/råvaror i nybörjarportföljen? Det nämns bara lite kort i filmen om att det stabiliserar.

Funderar på om det är värt sätta 10% (100kr) i en råvarufond? och 300kr (30%) i fonder.

Handelsbankens och Swedbanks råvarufonder har lägsta inköpsnivå om 100kr.

 

Tackar Indexpatronen!

Då kör jag på det upplägget med barnsparandet.

Hur viktigt är guld/råvaror i nybörjarportföljen? Det nämns bara lite kort i filmen om att det stabiliserar.

Funderar på om det är värt sätta 10% (100kr) i en råvarufond? och 300kr (30%) i fonder.

Handelsbankens och Swedbanks råvarufonder har lägsta inköpsnivå om 100kr.

 

Jag kan faktiskt inte svara på hur råvaror/guld/ädelmetaller stärker/stabiliserar en portfölj. Jag kan hålla med CL, efter han beräkningar, att de inte tillför ett tillräckligt stort mervärde.

Jag vet att han räknat på en portfölj likt den Jan har som kallas RikaTillsammans-portföljen som i stort innehåller 25% guld, 25% långa räntor, 25% korta räntor och 25% aktier. Han kom fram till att det var lägre risk och högre avkastning att bara köra 75% lång räntefond och 25% aktier i en så kallad allvädersportfölj jämfört med att lägga in guld.

Nä, jag skulle inte lägga in guld. Jag har gjort en portfölj hos Avanza på 400:- (utan månadsspar) med 25% Pacific Precious, 25% AMF Räntefond lång, 25% Spiltan Räntefond Sverige och 25% Avanza Global för att se hur den beter sig. Jag har också en på 400:- med 75% AMF Räntefond Lång och 25% LF Global Indexnära, också för att se hur den beter sig i förhållande till den andra.

Har också en 90/10 med 90% Avanza Global och 10% AMF Räntefond Lång.

Jag hoppar över guld, metaller och råvaror i det långa barnsparandet, och även mitt privata. Det andra jag skrev ovan är bara för att lära mig och se om de följer det mönster som man vill.

Lycka till nu!

/Indexpatronen

Kanske följande portfölj på 5-8 år?

 • Avanza Global 30%
 • Spiltan Högräntefond 40%
 • AMF Räntefond Lång 30%
Den består till 2/3 av fast inkomst. Jag tror den kommer avkasta 4-5% per år. Efter 8 år totalt mellan +37% och +48%.

Intressanta tips och råd där från er bägge, CL och Indexpatronen.

Stort tack!

 

Vid månadsspar i fonder finns ingen minsta köpesumma per fond (det är endast vid enskilda köp som det brukar vara minst 100kr som gäller). Det går således utmärkt att månadsspara 1000kr i den rekommenderade portföljen trots att enskilda fonder då kommer köpas för 50kr.

På fonden LF Global Indexnära hos Avanza står:
Minsta köpbelopp vid månadssparande: 100 SEK

https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/417655/lansforsakringar-global-indexnara

Inte ens hos LF själva kan du månadsspara mindre än 100 kr i den fonden (är kund där själv).

Lysa har 200:- som lägsta belopp i månadssparande. Jag vet att SEB har låga månadssparandebelopp på vissa av sina egna fonder när man sparar hos dem i ISK. Avanzas egna fonder (50, 75, 100, Auto 1-6, Zero och Global) kan köpas från 1 kr vid månadssparande. AMF har några fonder som kan månadssparas i från 50:-.

Så jo, det finns begränsningar för vissa fonder via vissa institut. Man måste kolla hos det institut man vill spara och se vad fonderna har för krav.

På Nordnet verkar det vara annorlunda, där finns inget minsta belopp för Länsförsäkringar Global Indexnära vid månadssparande:
https://www.nordnet.se/mux/web/fonder/fondfakta.html?classid=F00000PYZ6