Aktielån på Kapitalförsäkring

Hej.

Har ni tittat något på Avanzas Aktielån på Kapitalförsäkring som är aktuell?

Om jag har har fattat rätt är anledningen till att någon vill låna dina aktier att de ska blanka dem. De kommer alltså sälja aktierna, hoppas på att din investering gått rejält åt pipsvängen, köpa tillbaka aktierna för en billig slant för att därefter lämna tillbaka dem till dig. Det bygger alltså på att det finns människor som har så stark tro på att du har fel om aktiens framtid att de är beredda på att ta stora risker för att tjäna pengar på det.

Om man märker att det är det är många som vill låna ens aktier bör det nog ses som en varningssignal att man kanske har lite väl hög risk i portföljen.

Nordnets topplista Q3 2020 över utlånade aktier ser ut så här:

Intrum, Norwegian, Minesto, Climeon, Saniona, Oasmia, Immunicum, Tobii, Fingerprint och Xspray Pharma

Det borde rimligen bli något liknande hos Avanza.

Aktier som exempelvis Investor kvalar uppenbarligen inte in på topplistan eftersom det inte finns tillräckligt många som törs sätta sin förmögenhet på att Investors kurs ska sjunka ihop som en sufflé.

Om man har en mer alldaglig portfölj får man nog se aktielånen som en liten bonus. Det finns förmodligen en anledning till att Nordnet redovisar den vid första ögonkastet lätt imponerande totalsumman hur mycket de betalar tillbaka till investerarna, i stället för hur många kronor det blivit till var och en. Men man kanske får en kaka till kaffet i alla fall.