Ändra bana, kanske programmering eller däromkring?

Hej
Jag är civilingenjör inom maskinteknik, specialisering inom produktutveckling, yt&friforms-modellering, plast, användarvänlighet och entreprenörskap. Har jobbat 7år nu, tre olika jobb hittills.

Har på det sistone funderat på att byta bransch och/eller bli företagare. Kanske plugga lite till ifall det behövs.

2009 så gick jag en 9HP kurs programmering i Java på LTH, det var nog bland de bästa/roligaste kurserna jag gick, jag var rankad nr4 på den kursen av 200+. Interaktionsdesign och matte var också roligt. På jobb så har operatörer velat att jag skulle bli produktionschef, vilket jag också tyckt hade varit roligt för jag gillar att utvecklas tillsammans och jag gillar kontinuerligt förbättringsarbete.

Har funderat på fullstack, embedded, scrum master, projektledare, maskininlärning hittills. Jag har börjat skriva Python-kod i ett CAD-program för att automatisera mitt och andras jobb där det går. Jag har börjat lära mig Flutter för att jag tycker det är spännande att kunna göra appar, och då är det ju bra med en plattform som gör det enkelt att skapa både för ios och Android på en och samma gång. Jag har kollat timvis med videor om Python-kodning för algotrading. Jag har gjort mycket kodning i Excel.

Som ni hör så är jag överallt och tycker att det mesta är spännande, och jag känner att jag hade behövt lite vägledning rent karriärmässigt. Jag vill göra något som både är roligt och som har en bra avkastningspotential. Allra helst att det från dag1 ger mig högre lön än vad jag har idag. Idag har jag 43k (vilket är väldigt lågt för det jag gör och det värde jag tillför). Men jag ser det som en investering också, ifall jag startar företag så kan jag ju inte räkna med samma lön om ens någon lön på ett tag.

Distansjobb går bra men om det är 100% på plats så vill jag bo nära jobb och det måste just nu vara någonstans i Göteborgstrakten, västra Skåne eller däremellan.

Jag undrar: Vad är mest lönsamt att inrikta sig på? Vad tror ni jag hade uppskattat för jobb? Vad behöver jag för att nå dit (utbildning etc.)? Några andra tankar och idéer?

Tillägg:
Lite mer specifika frågor:

 1. Vilka branscher är bäst betalda? Flyg, rymd, säkerhet, medicinskt, …

 2. Exempel på företag? Egentligen vore maskininlärning väldigt intressant med all matte som behövs, exempel på företag däromkring?

 3. Vilka programmeringsspråk är bäst betalda men ändå möjligt att hitta jobb inom?

 4. Hur nödvändigt är det att läsa på YH eller universitet? Det går ju lära sig en hel del själv.

 5. Behöver man programmering-skills inom management?

 6. Är management inom detta bra betalt, eller är det mest specialister som har bra betalt?

 7. Konsult vs fastanställd? Säkert konsult, behöver väl inte ens fråga.

Känner igen mig i nästan allt du har skrivit om och har haft samma svårigheter med vägval precis som dig.

Jag är idag 23 år gammal och har jobbat framförallt som software Engineer, Scrum Master, Agile Project Lead, och inom cloud.

Mellan dessa roller skiljer det sig väldigt mycket enligt mig. Som utvecklare tycker jag att det i längden blir enformigt, man har en backlog med uppgifter och varje gång man betar av en uppgift får du en ny task. Men du har egentligen ingen talan om att ta beslut om produkten i fråga etc. Självklart kan detta skilja sig beroende på företag etc.

Men min upplevelse som utvecklare är att man betar av task efter task

Jag är mer av en social person som gillar att forma produkter och få sin talan hörd. Så för mig har management varit mkt mer intressant. Idag jobbar jag som Agile project Lead / Scrum Master och älskar denna typ av roll. Jag får vara med och forma processer, produkten, strukturer samtidigt som mitt arbete är mer ”socialt och nätverkande”.

Nu har jag erbjudande om att ta nästa steg som IT konsultchef vilket är en roll som jag tror kommer passa mig bättre i och med det sociala etc. För mig blir detta mer hälsosamt pågrund av hur jag är som person

Så det det du måste fråga dig är framförallt, vill du utvecklas inom management eller mer mot det tekniska i form av utveckling/arkitektur ? :slight_smile:

Sedan måste du även fråga dig själv,

Gillar du att arbeta mer ”socialt” eller vill du helst fokusera helt på utveckling ?

Din fråga som gäller hur lönsamt det är tycker jag du bör se över. Det huvudsakliga är att du gillar det du gör. Man är trots allt på jobbet 8 h /d och har man inget man gillar kommer detta inte hålla i längden. Det du gillar kommer bli mest lönsamt för dig !

2 gillningar

Huvudet på spiken! Jag upprepar det jag skrivit i tidigare i trådar… Se till att det du gör är roligt och intressant, då blir du oxå bra på det (chansen finns ivarjefall) och med tiden blir det lönsamt.

Jag anställer INGEN som blivit utvecklare pga lönen. Jag söker driv och engagemang, och för det krävs genuint intresse.

Ang ” som utvecklare är att man betar av task efter task” Beror helt på. Ja, om du är junior och satt dig i ett team på ett stort företag. Men med mer senioritet ska utvecklare ta ett helt annat ansvar, ex med att leda arbete, arkitektur och att säkerställa att det som byggs är rätt saker. Men det är såklart bara min egen åsikt och erfarenhet. Joina ett mindre företag så får du genast mer att säga till om och kan ta plats!

2 gillningar

Tack för svaren! Jag uppskattar tiden ni lagt på att svara :slight_smile:

Att jag tycker saker omkring programmering är roligt (iaf hittills) har jag redan berättat med flera exempel.

Som jag ser på det just nu så: management kan gå bra, men mer eller mindre monotont kod-arbete kan också gå bra. Har inga problem med att vara social alls och tycka det är energigivande, men har inte heller problem att sitta för mig själv och jobba.

Lönen är en väldigt viktig aspekt för mig eftersom pengar är tid. Jag förväntar mig en marknadsmässig lön, men jag tänker inte gå ner i lön sett på 1-2års sikt, det sållar såklart bort en del lägre betalda möjligheter inom programmering.

Jag kan vara genuint intresserad av programmering men ändå tycka lönen är viktig. Det är inte en välgörenhet, då kan jag lika gärna starta eget.

Jag har alltid varit bland de boksmartaste i min omgivning, men vidare smart har jag absolut inte varit för jag har oftast inte trivs med mina jobb och relativt bra betalt har jag inte heller (under 1a kvartilen enligt Unionen och låg länge mkt lägre).

Det finns flera i min omgivning med samma eller högre lön än mig som inte har någon utbildning alls eller mycket kortare utbildning, och som dessutom trivs med sitt jobb. Jag som har investerat min tid i utbildning har det betydligt sämre… men Sverige är det land i OECD där utbildning lönar sig sämst 2021.

I det långa loppet kan jag inte fortsätta att investera min tid i ett jobb som varken betalar mig i pengar (pengar = fritid) eller glädje under jobbtid. I värsta fall blir man helt dränerad på energi så att det går ut över fritid.

Positioner inom management antar jag att jag hade haft svårt att få just nu, har bara lite programmerings-erf och lite management-erf. I och för sig kan man komma långt med att bara vara trevlig, och det har funnits en konsultbyrå som frågat mig om jag vill bli konsultchef över elektrotekniker så är kanske inte så avlägset ändå.

För utvecklar-positioner så hade jag garanterat behövt lära mig kodning bättre. Men läsa på egen hand eller via Uni? Kanske det går att göra en påbyggnads-master eller kanske ta en YH-utbildning.

Lite mer specifika frågor:

 1. Vilka branscher är bäst betalda? Flyg, rymd, säkerhet, medicinskt, …

 2. Exempel på företag? Egentligen vore maskininlärning väldigt intressant med all matte som behövs, exempel på företag däromkring?

 3. Vilka programmeringsspråk är bäst betalda men ändå möjligt att hitta jobb inom?

 4. Hur nödvändigt är det att läsa på YH eller universitet? Det går ju lära sig en hel del själv.

 5. Behöver man programmering-skills inom management?

 6. Är management inom detta bra betalt, eller är det mest specialister som har bra betalt?

 7. Konsult vs fastanställd? Säkert konsult, behöver väl inte ens fråga.

Förväntar mig inga absoluta svar, men lite spånande vore bra om det finns tid/lust till detta.

Om du inte kan tänka dig en lön lägre än 43” under dina första år så tror jag det är svårt att sadla om till utvecklare. Kan inte se vem som är villig att betala det för någon utan erfarenhet och utbildning. Då får du ha tur/kontakter eller snacka bra…

Om du inte är villig att ta hundåren så kanske du istället borde satsa på att utvecklas inom den bransch du redan är i. Ex ta managementet-spåret.

Topplönerna inom IT kommer med erfarenhet. Sen att det verkar krävas mindre och mindre av det nuförtiden är en annan sak, men 0 är det inte ivarjefall.

6 gillningar

Bäst betalt i Sverige är nog i Stockholm tyvärr.
Bolag/Branscher som betalar bra:

 • big tech, Google, Amazon, Meta
 • konsultfirmor
 • gambling (Evolution, Kindred etc)
 • fintech (Klarna, Tink…)

I ovan bolag/branscher kommer du närma dig 60+ relativt snabbt skulle jag tro. Beror självklart på roll, efterfrågan på din kompetens etc

Maskininlärning är ganska hett skulle jag säga, men välj det du tycker är roligast är väl det bästa tipset. Programmerare är bristvara och betalas väldigt väl (i svenska mått)

1 gillning

Gällande språk skulle jag nog säga Java eller C# för backend. JavaScript och dess olika smaker för front-end. Men jag har nog inte kunskap om senaste trenderna.

Gällande bransch är det i min erfarenhet sämre betalt i klassiska finbranscher som du nämner, industri generellt är sämre än ovan nämnda.

2 gillningar

Första nivåns chef med några års erfarenhet betalas ofta 65-70 i månaden plus bonus, total ersättning runt 80-100 i månaden

Är helt klart hett! Men de flesta som jobbar med det har ju >4år studier bakom sig. Min erfarenhet är att just datasidan brukar vara mer förtjusta i examens medans rena utvecklare kan slå sig fram utan och med hjälp av ex egna projekt.

Ja så kan det nog vara, lite mer vetenskapligt

Helt utan erfarenhet är jag absolut inte. Jag har street-skills i att få saker gjorda på företag effektivt och kommunikation med kunder. Jag har en civ.ing.utb. med mkt logiskt tänkande, matte, reglerteknik, lite C/Python programmering, lite JAVA, interaktionsdesign, och annat som kanske kan vara relevant. En del av kurserna jag läst är exakt samma som ifall jag hade läst civ.ing. datateknik. Jag är snabblärd och jag är vetenskaplig av mig.

Men det är ett byte av bransch och lite eftergifter räknar jag med. 1-2 hundår kan jag tänka mig. Och studera 1-2år kan jag också tänka mig, men då ska hundåren vara i princip 0.

Om du aldrig varit anställd som kodare så saknar du relevant arbetslivserfarenhet. Du kommer in som junior. (Självklart är annan arbetserfarenhet bra och det gör troligen att du snabbare kan avancera)

Utbildning är det som troligtvis ger dig jobbet om erfarenhet saknas. Att vara snabblärd, effektiv och ambitiös ger dig karriären väl inne. Men att tro att du ska få ordentligt betalt innan du bevisat dig är bara naivt. Det som ev. hjälper är såklart att branschen skriker efter folk. Då kan även snorvalpar med för stort ego och måttliga kunskaper få jobb, men det är inte de som blir erbjudna toppjobben (med topplönerna).

(Jag uttalar mig endast om programmerare/utvecklare då det är den världen jag kan)

5 gillningar

Tror branschen inom programmering kommer att bli tuff om några år särskilt med AI så kommer många tjänster bli överflödiga.

2 gillningar

Ja, det ska bli väldigt spännande att se!

Kommer ju även ”no/low code”- lösningar för att råda bot på utvecklarbristen. Dessutom verkar ju flera it-företag och startups få det tuffare rent ekonomiskt nu, vilket borde leda till uppsägningar. Trist tycker jag samtidigt som en viss utrensning nog är sund. Programmerare är väl typ Stockholms vanligaste yrke och jag är ytterst tveksam till att alla borde jobba som det…

1 gillning

Måste ju bara inflika att hundår oftast är väldigt intressant och lärorikt! Att på riktigt koda och få betalt för det är fantastiskt! Enligt mig är ju utvecklare det roligaste jobbet en kan ha. Men lön som en erfaren utvecklare får (och förtjänar) en inte i början.

1 gillning

Jobbar du inom programmering? För detta är en väldigt vanlig missuppfattning enligt mig. Vi har egentligen inte brist på folk som kan “skriva kod”, vi har brist på folk som kan formalisera problem, krav, önskemål till tekniska system och lösningar. “No/low code”-lösningar har man försökt med sedan 80-talet eller ännu tidigare, det funkar bra på väldigt standardiserade problem (se t.ex. Squarespace, Shopify, WordPress för enklare webbsidor), men så fort något mer avancerat sytem behöver tas fram så behövs en utvecklare.

Yrkestiteln “programmerare” är idag lika bred som yrkestiteln “ingenjör” eller yrkestiteln “hantverkare”.

Svårt att veta när det kommer att ske dock, känns som att vi både är väldigt nära men också väldigt långt borta. Kan ske inom 5 år, men kan lika gärna ske först om 50 år. Och jag vill tro att AI först blir mer ett verktyg för programmerare, samt att vi kan få en effekt att ju enklare det är att skriva kod desto mer kod kommer att behövas eftersom fler användsområden där det inte är lönsamt att effektivisera idag plötsligt blir det. Se Rebound effect (conservation) - Wikipedia

3 gillningar

Ja, kodat och arbetat inom IT en evighet (>20år) :slight_smile:

Och ja, håller med om att low code inte kommer ersätta utvecklare. Förövrigt behövs ju vi för att skriva low code lösningarna. Men att vi rör oss upp i stacken är ju klart märkbart (ex molnet) så är ändå intressant att se hur yrket kan komma att förändras och hur långt vi kan pusha standardiserade lösningar.

Verkligen! Att koda är bara en liten del av jobbet, det är precis som du säger annat som är viktigare. Och det är väl därför bristen på SENIORA utvecklare är så stor. Det finns bara ett fåtal och de ska hjälpa den breda massan ”nya” att komma in i yrket. Känns inte heller som om att ryktet om fantasilöner hjälper till på önskvärt sätt. Man får inte 100papp/månaden för att koda webbsidor i angular…

5 gillningar

Jag förstår att programmering är brett, jag har svårt att formulera mig för att jag inte förstår det helt och hållet, men förstår lite bättre med era svar - så tack för det.

Det är ju intressant att det framförallt är utvecklare och inte kodare som behövs och att kodning är en liten del av det hela. Även om man inte sitter och kodar hela tiden så behöver man säkert ha god förståelse för bra uppbyggnad, lean och allt det där.

Men jag är ju faktiskt duktig på flera högst relevanta delar: behovsanalys, bryta ner vad som ska ingå i en release, revisonshantering, problemformulering, problemlösning från det stora perspektivet ner till modulariserade/hanterbara bitar, kommersiella aspekter, UX, etc. Jag har fått beröm från mina arbetsgivare på flera av dessa punkter.

Just nu hade jag väl varit steget lägre än Junior som kodare, men i vissa aspekter av vad utvecklare gör så tror jag ändå att det vore konstigt att kalla mig för Junior.

Jag har knappt hållit på med konstruktion (om ni tror det) utan det har mest handlat om att effektivisera arbete så att vi internt och kunder kan fokusera på värdeskapande aktiviteter, och göra tillverkning mer sustainable & kostnadseffektivt. Sen har jag också gjort en hel del verktyg inom back-office inom pre-sales för att göra säljprocessen effektivare. Detta har jag gjort genom skript i Python i CAD där det har handlat om geometrier, annars framförallt i Excel med snygga interaktiva interface och snygga beräkningar (och ibland komplicerade där det behövs).

Sen har jag gjort en hel del liknande saker på min fritid, men behöver inte nämna allt.

Jag förstår ev. frustrationen som ni kanske känner över personer som bara söker sig till IT för att de hört att lönen är hög och att de tror att de kan göra det utan utbildning/kunskap. På mitt förra jobb blev jag utbränd på grund av kaxiga YH-maskiningenjörer som varit ute efter mitt jobb trots att de inte förstod att de inte kan tillräckligt för att kunna ta mitt jobb utan att bli mer analytiska ingenjörer först. Så jag är väldigt ödmjuk för att det kan skava lite, sen dess har jag förändrat mitt förhållningssätt till dessa så jag hade hanterat det på ett mkt bättre sätt idag. Känns som jag har stångat mig blodig i mina dar.

Jag har också funderat på hur det blir med AI och denna tech-krasch som vi sett/ser. Jag vet fortfarande för lite och ingen vet väl helt. Det pågår en hel del med AI inom maskinteknik också.

Det är inte mig du ska övertyga, det är din framtida arbetsgivare. Vilket iofs skulle kunna vara jag, och letar jag annat än junior så försvinner de utan erfarenhet redan på CV’t. Med det sagt, andra kan vara mer flexibla.

Men… utvecklare är skitskoj! Jag skulle verkligen rekommendera det och att ta ”skitlön” på 35” nått år. Det går snabbt uppåt om du är så bra som du vill ge sken av.

Fattar. Så kanske du borde fokusera på bransch? Typ, gillar du finans, kika där. Gillar du spel, kolla spelföretagen. Underhållning? Kolla streaming osv.

2 gillningar

Jag skulle nog säga att bristen på kompetenta utvecklare är stor. När jag jobbade som senior utvecklare och var ansvarig för de tekniska intervjuerna på ett av de större tech-bolagen så insåg man tyvärr snabbt att oftast kunde det se väldigt bra ut på CV-et, men att det inte matchade verkligheten för många av de som ansökte. Det var i den fasen med tekniska intervjuer som jag fick intrycket att många sållades bort. Men mitt råd till dig @MechEng är att precis som @ankan_k skriver att välja en branch du tycker är intressant. Utbildningen behöver inte vara på universitet/högskola, det går utmärkt att använda plattformar som t.ex Coursera och liknande. Vilka programspråk man väljer att lära sig beror till stor del på vilket område man vill jobba i. Det är t.ex stor skillnad att jobba med säkerhetskritiska realtidssystem eller lalla med webbsidor och liknande. Se även till att lära dig och skaffa dig bra kunskap inom t.ex data-strukturer, algoritmer då det är applicerbart inom alla områden. När du valt område och tycker dig ha en bra grund så är ett bra tips att leta upp och engagera sig genom att frivilligt jobba med utveckling för diverse existerande öppna källkodsprojekt(se t.ex Github) inom det valda området (det visar också att du har ett genuint intresse).

5 gillningar