Automatisk handla fonder?

Hej.

Jag har ett automatisk sparande på min bank där jag för över en viss summa varje månad. Som jag har gjort nu har jag fört över dessa var 6e månad för att handla på nordnet.

Men då får jag ingen avkastning på dessa under de månaderna de ligger på banken, men hur skulle det annars fungera?

Kan jag fixa en stående överföring till nordnet samt ett automatisk köp av fonder varje månad?

Jag förstår inte hur pengamaskinen fungerar, verkar det som :slight_smile: och man måste minst handla för 100kr, och minsta andelen på en fond är 5%. Det motsvarar 2000kr/månad i sparande för att kunna köpa dessa fonder varje månad…

Jag hoppas ni förstår min frågeställning.

Tack

Javisst, du kan självklart ha ett automatiskt fondsparande och överföra en summa till Nordnet.

Varför får du ingen avkastning på 6 månader? Vad händer med pengarna där? Bara sitter på kontot eller du köper fonder?

Hälsningar,

Z.

Jag har pengarna på ett vanligt konto på min bank, så där är ingen ränta, eller eventuellt en väldigt liten sådan.

Tror du tänker lite fel någonstans. 2000 kronor i månaden med en minsta insättning på 100 kr skulle betyda att du kan köpa 20 olika folder varje månad vilket låter som väldigt många fonder att hålla reda på.

Om vi säger att du kan sätta undan 200 kr varje månad så skulle 100 kr Länsförsäkringar Global Indexnära och 100 kr Spiltan Räntefond Sverige vara en möjlig lösning.

Alternativ 100 kr globalfonden och 100 kr som du spara på ett bankkonto med en liten ränta på 0,5-0,7%.

 

 

Tror jag kom på hur du har tänkt, du har rört ihop det med minsta andel fonder och minsta köp.
Din uträkning har antagligen varit 100kr/0,05=2000.
5% är minsta del av totala månadssparandet och har inget med minimigränsen att göra.

I mitt exempel ovan skulle du alltså sätta 50% globalfond och 50% räntefond.

Hej simon. Det var jag som var otydlig.
Jag har konto på Nordnet, där är minsta köpet 100kr. Ska man följa Jan´s nybörjarportfölj så är minsta innehavet i en fond 5%. Så ska jag kunna handla fonder varje månad så måste jag månadsspara 2000kr. Det gör jag inte i dagsläget. Men jag läser att man bara ska lägga 3-4 timmar per år på “pengamaskinen” men om jag måste in varannan/var tredje månad och handla fonder så känns det nog som att jag lägger mer tid än så. Eller så är det bara jag som tror att det tar längre tid än så.

Hur gör du/ni andra?

Se Jans (alldeles utmärkta) Nybörjarportfölj som ett riktmärke och inget som du till 100% till varje pris alltid måste följa.

Det kan finnas flera orsaker till att man inte kan följa den slaviskt. Exempelvis:

Du är kund i en bank där du har bra låneränta. Du vill inte irritera banken med att skicka pengar till Nordnet. Bra, då får du hitta fonder som någorlunda harmonierar med Jans förslag. De flesta banker har numera ett hyfsat utbud, så du kommer att lyckas åtminstone någorlunda.

Du har för lite pengar för att följa förslaget fullt ut. Då får du kompromissa, Exempelvis kan du kanske välja mellan LF Tillväxtmarknad och Robur Asien. Två långa räntefonder får bli en etc.

Det kan vara så att du gillar konceptet men redan har ett sexsiffrigt sparande i bank, och därmed vill hoppa över räntesparandet. Bra, nöj dig då med aktiefonderna.

Huvudsaken är att du kommer igång med sparandet. Sparar du i breda fonder med låga avgifter så är du alltid en vinnare.

Som exempel känner jag två personer i min närhet som enbart sparat i en (!) enda fond de senaste fem åren. Spiltan Investmentbolag. Det har gått över förväntan. Personligen tycker jag att man för riskspridningens skull skall ha mer än en fond, så jag vill inte rekommendera detta. Men hellre spara i en bra fond med låga avgifter, typ Spiltan Investmentbolag, än att inte spara alls.

Ditt resonemang med att föra över till Nordnet var 6:e månad förstår jag inte alls. Inte heller citat " jag måste in varannan/var tredje månad och handla fonder". Skickar du över pengar till Nordnet varje månad för att de skall köpa fonder så gör banken det.

Du behöver inte lägga mycket tid på detta. Gå in och titta på ditt sparande när du har lust. Ombalansera en gång om året, om du vill. Du kan göra det oftare eller mera sällan, ditt sparande går inte under för det. Huvudsaken är att du upplever ditt sparande som lustfyllt.