Avanza Trackers

Hej på er!

Såg att Avanza släpper nu Avanza Trackers.
https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/trackers/avanza-trackers.html

 

Hur ser ni på dessa investeringsalternativ?
Ser ivrigt fram ett poddavsnitt och blogginlägg om hur vi som följer bloggen kan komplettera med dessa i våra portföljer.

 

Med vänlig hälsning, Simon

Jag tycker Gender Equality är den bästa. En unik produkt så vitt jag vet? Jag köpte på mig lite när den släpptes på internationella kvinnodagen. De andra ser väl helt ok också tycker jag. Bra priser iallafall…

 

 

 

Det jag oroar mig för och inte har någon riktig koll på är motpartsrisken i den här typen av produkter. Om jag köper en vanlig fond så spelar det ingen roll om fondbolaget går i konkurs, de underliggande tillgångarna tillhör andelsinnehavarna.

Vad händer om Avanza (Eller vilka det nu är som utfärdar dessa trackers) går under?

Jag kanske har fel, men tycker det känns mer som en kortsiktig trading-produkt än en långsiktig investering. Kanske något för lekhinken?

om det är en sån typ av produkt, hur skulle man kunna använda den till sin fördel?

 

Målgrupp för Trackers är informerade och avancerade investerare, står det på hemsidan

Hur är det med avgifterna för sånna här produkter? Tycker det är svårare att hålla koll på dem än när det gäller vanliga fonder.

Avgifterna ser du tydligt på deras site.
Gender equality kostar 0.5%
Global kostar 0.15%
Osv osv

Sen står det att det ör coirtagefritt över 1000:-

Man får akta sig lite förr hög spread bara. Skillnaden mellan köp och sälj.

Länk https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/trackers/avanza-trackers.html

Jag länkar på Petruskos sågning av Trackers:

http://petrusko.blogspot.com/2019/05/trackers.html

 

 

 

Ja, det finns i alla fall en solklar vinnare på denna produkt: Banken!

Det jag lyckas hitta är att konstruktionen på engelska heter “funded synthetic ETF”/“funded swap ETF”. Som jag förstår det sätts pengarna in på ett slags konto och investeras av banken, men investeringarna behöver inte följa det index som man följer. Banken lovar att de ska betala enligt index (minus den årliga avgiften och minus spreaden mellan köp och sälj). Kontot med investeringar är bara en säkerhet, eventuell överavkastning tillfaller banken. Det som kallas motpartsrisk verkar högre i den här konstruktionen än i en traditionell fond eftersom man helt enkelt ska lita på banken. Om banken går omkull får man som mest ut det värde som finns i de investeringar som använts som säkerhet.

Eftersom redan den årliga avgiften på global-trackern är högre än vad fonden Avanza Global kostar så fattar jag inte riktigt poängen. Det skulle väl vara att man kan investera på stört istället för att köp och sälj ska ta några dagar. Men produkten verkar krånglig och riskfylld för oss som investerar på lång sikt. Köp en fond istället, de köper (oftast) rent fysiskt de aktier som ingår i indexet.

Avanzas trackers är backade av kollateral, i.e. special-purpose vehicle. Jag är dock osäker på vad det betyder för oss kunder.

Ett mer nyanserat inlägg:

 

https://lekonomi.blogspot.com/2019/05/trackers-pa-avanza.html