Avanza Zero och Avanza Global, räcker det?

Hej!

Jag vill komma igång med ett väldigt enkelt månadssparande. Jag funderar då på Avanza Zero och Avanza global. Avgifterna blir i princip obefintliga och det känns som att man få bra exponering. Det här ska vara ett väldigt långsiktigt sparande. Bör jag addera t.ex. en räntefond, typ Spiltan räntefond Sverige?

Jag funderar även på hur många % som bör ligga i de två (eller tre med Spiltan) fonderna varje månad?

 

Hej,

Först om räntefond.

Det beror på hur lång spartid du kan tänka dig ha men är det typ 20 år vi pratar om så behöver du inga räntefonder som bromsar. Jag har, beroende på portfölj, runt 10% räntefond (spiltan räntefond och spiltan högräntenfond) och anser att de ändå är befogade med tanke på den krockkuddeffekt den lilla skvätten ändå har.

Avanza zero som en enda svensk fond skulle jag undvika. Deras fond innehåller bara de 30 bolag med störst omsättning och fastän den är gratis är det en fond med högre risk än breda svenska indexfonder. Kika på SEB indexfond Sverige som Jan rekommenderar. Det är en av de bredaste indexfonder du kan få för runt 0,40% i avgifter.

Avanza global vågar jag inte uttala mig något om än. På pappret ser det ju okay ut ; gratis och bred (?).

 

Håller med i Johns analys. Tänkte bara tillägga att jag tycker Avanza Global “räcker” i sig själv. Det är en global indexfond som äger 1600 underliggande företag inom olika branscher och i länder med stabil ekonomi. Diversifieringen är alltså riktigt bra bara med hjälp av den fonden. I mitt eget pensionsspar med riktigt lång tidshorisont så har jag också en tillväxtmarknadsfond, Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, men bara för att jag hoppas att dessa länder ska utvecklas bättre på sikt. Du gör inget fel med enbart Avanza Global.