Avtal om Kapitalförsäkring

Hej

Skall skaffa kapitalförsäkring till vår nyfödda son i mitt namn med honom som förmånstagare där vi skall inleda ett månadssparande bestående av hans barnbidrag, födelsedagspengar etc.

Min fråga är om/hur man kan i avtal reglera att min sambo kommer åt kontot/pengarna om jag skulle gå bort eller om vi skulle separera? Alltså kan hon få ut sin del av pengarna som hon lagt in eller är det jag som har “kontroll” på dem iom att kapitalförsäkringen står i mitt namn?

Tack på förhand!

Som jag förstår har ingen av er rätt till pengarna eftersom de går till förmånstagaren om någon av er avlider. Jag vet att Avanza kan hantera fullmakt till konton, dvs en annan person kan administrera fonder etc, men inte sälja av och ta ut pengar. Är det så du menar?

Om ni separerar så har hon ingen rätt att ta “sin del” av pengarna i kapitalförsäkringen, inte du heller för den delen.

Ett alternativ kanske kan vara att skaffa “varsin” KF, dvs du skaffar en med er son som förmånstagare. Hon skaffar också en KF med er son som förmånstagare. När barnbidraget kommer in delar ni på det och sätter in 50% var.

Skulle det kännas bättre?

Blir väl inte mycket skillnad om man fortfarande har barnet som förmånstagare?
Det skulle isåfall vara om man gjorde ett ISK eller KF i endast sitt eget namn, då har man iaf fullt förfogande över pengarna, annars är det som du säger att det är barnets pengar om någon avlider.