Barnsparande. Råd ang fördelning ränte/aktiefonder

Hejsan alla!

spännande start att skicka ut ett tomt frågeformulär… ?

Vi ska ändra om barnens sparande i dagarna. Vi har haft (efter bankens rekommendation) sparande i multiasset 50, vilket är ca 50% räntor och resten aktiefonder. Och sparat tyvärr på vanligt depåkonto. ? Och dessutom till väldigt höga avgifter.

Dax att ändra nu alltså. Nystart!

Vi tänkte öppna kapitalförsäkring åt dom alla tre, men nu är frågan hur man ska ha fördelningen mellan ränte och aktiefonder??

Ett av barnen är snart 15 år, nästa är 11 år och minsta är 9 år.

Min tanke är ju kanske att barnen inte kommer behöva börja ta ut direkt när dom är 18 och ev (förhoppningsvis…?) ff bor hemma. Hur ska man fördela pengarna procentuellt sett. Inte som globala barnportföljen väl? Då är väl tanken att man ska spara under längre tid?

Helst vill man ju att kapitalet växer, men verkligen inte att man förlorar det…

tacksam för svar

 

Hej, Anna.

Eftersom vi hänger här hos Rika Tillsammans vill jag börja med att länka till det här gamla inlägget: https://rikatillsammans.se/sparar-du-pa-ett-rattvist-satt-till-barnen/ Jag sparar själv till ett barn och har inte behövt fundera över det här med “rättvisa” än, men eftersom det skiljer så många år mellan dina döttrar/söner kan det vara en aspekt att fundera över. Utgår du från den principen behöver du inte vara lika orolig över att det skiljer i spartid barnen emellan.

En annan faktor, som jag dock funderat över, är administrationen per konto. På en kapitalförsäkring (KF) dras skatten direkt från kontot, vilket innebär att du måsta göra extrainsättningar eller sälja av delar av innehavet för att räcka upp för det. Har du tre konton – istället för ett – ökar därför administrationen. Det är möjligt att ha fler än en förmånstagare på en KF.

Vad gäller fördelningen ser jag inget fel att gå på något i stil med den Globala barnportföljen, möjligen med något högre räntedel. Det är väl främst femtonåringen som ligger i gränslandet. Samtidigt flyttar du ju pengarna från börsen till (en annan del av) börsen. Vi får inte glömma att de redan idag har en femtioprocentig exponering mot aktier. Redan genom att välja Nybörjarportföljen får ni en något vassare investering, till lägre avgift. Handlar det om att både flytta befintligt kapital samt fortsätta med månadssparande är en idé att göra överföringen enligt Nybörjarportföljen och sen göra nyköp i rena aktiefonder, för att på sikt närma sig Globala barnportföljen genom att fylla på med global- och Sverigefonder.

Sen är det värt att notera att vissa banker tar ut en årlig kapitalavgift för FK, så se upp med det innan ni öppnar kontot/konton.

Lycka till!