Betala tillbaka studielånet?

Hej

Jag är 54 år har haft mycket studieskulder men börjar nu se slutet efter att ha betalat av ett äldre studielån i förskott och har nu ca 37 000 kr kvar som jag betalar av med 1 675 kr/mån. Har en hel del fonder som har gått bra och inte tidigare varit intresserad av att vara så aktiv. Har både pensionsfonder (som är “låsta”) och andra fonder (sammanlagt ca 500 000). Jag har nu börjat bli mer aktiv och investerat lite i aktier vilket intresserar mig.

Min fråga är om jag tjänar på att betala av studieskulden nu med sparade pengar (vinst) och använder den månadskostnaden jag idag har för studielånet för att istället investera i aktier/fonder. Det känns rimligt men jag skulle gärna vilja ha något “råd”.

Hej Antonia.

 

För att det ska vara värt att betala av ett lån istället för att investera pengarna så måste räntan på lånet vara högra än den förväntade avkastningen.

Efter en snabb googling så ser jag att räntan på CSN-lånet är 0,13 % + lite avgifter. Det betyder att om du kan få en avkastning som är högre än 0,13 % (+ avgifterna) så är det ett bättre alternativ, rent matematiskt(?). Om du tittar på Jans olika portföljer så förväntas nybörjarportföljen ge en avkastning på 3-5 % och barnportföljen ca 7 %.

Med det sagt så är det alltid riskfyllt att ha ett lån, och personligen tycker jag att lån ska betalas tillbaka.

 

Jan har skrivit en artikel om det här: https://rikatillsammans.se/investera-och-spara-csn-lanet/