Studielån

Hej, jag är en kille på 19 år som nyligen har börjat studera till civilekonom. Utbildningen är 4 år och när jag tar examen kommer mitt lån uppgå till ca 300000 kr. Med min nuvarande inkomst och sparande uppskattar jag att mina framtida konton kommer uppnå ett värde av ca 450000 kr när jag tar min examen.

Räntan på lånet är 0,16%. Utifrån denna information drar jag slutsatsen att det är mera logiskt att fortsätta investera och betala minimumbeloppet varje månad efter min examen än att betala av hela summan direkt. Jag hade gärna velat få andra åsikter på situationen och eventulla rekommendationer.

Tack på förhand.

Hej,

Ur ett strikt logiskt perspektiv så är det rätt. Dock är det viktigt att verkligen ta vara på studietiden. Du kommer träffa vänner för livet. Ett av mina bästa tips för ditt yrkesliv är att skapa kontakter/relationer. Du kommer träffa många nya personer och många av dem kommer du även att stöta på i arbetslivet senare. Att gå in med en plan att spara varje krona kan vara en dålig idé då du förmodligen kommer avstå mycket. Livet handlar om så mycket mer än att bara ackumulera pengar. Mitt förslag skulle vara att verkligen ta vara på studietiden, spara en del av pengarna och sedan betala tillbaka minibeloppet.

Allt beror ju på dig och vad du vill ha ut av allt med och efter studierna. Bygga upp dig själv maximalt, “levla upp”, spara maximalt (ex till första boende, ek.frihet eller resa runt världen efter studierna) eller nånstans däremellan. Kanske är du en som orkar allt och kan ha många järn i elden? Du kan spara allt, jobba extra, ha kul, skapa relationer, skapa projekt för att revolutionera fintech med dina studiekamrater och så vidare.

Ang minimum betalning
Hur ska man kunna spara eftersom man får ingenting i studielån ? Böckerna kostar boende kostar mat kostar el kostar vatten kostar, förstår inte det finns inga pengar att spara ? Och har man familj ?? Om man nu inte bor med sina föräldrar, då kan man spara och om man jobbar flr mycket för att klara sig då får man betala tillbaka. Så frågan är

Det är lätt att tro efter 10 år av högkonjunktur och rekordlåga låne räntor att det alltid kommer vara så. Men många av oss minns dock en annan verklighet.

CSN lån är ett inte avdragsgilltig och räntan bestäms varje år av regeringen. Räntan på CSN kommer gå upp igen frågan är enbart när. Troligen när staten behöver mer kapital.

Jag tar studielån på 75% och sparar hälften. Tanken är att kunna betala tillbaka hela beloppet dirr när jag tar min examen om 4 år, vilket ser ut att realiseras. Eventuellt sparar jag något år till om avkastningen blivit lägre än förväntat.

Arbetar deltid vid sidan av studierna och det går ingen nöd på mig (trots dyr kurslitteratur).

Sparade pengar är trevligt men föredrar att vara skuldfri och på så sätt ha en låg månadskostnad som möjliggör ett större sparande när jag börjar yrkesarbeta.

CSN-lånen har så låg ränta att du kan sätta pengarna på ett räntebärande bankkonto och tjäna mer. Säg att du har 100t kr i CSN-lån till 0,16% ränta. Det är 160 kr om året. Sätt in pengarna på Santander så får du 0,63% ränta efter skatt. Det är 630 kr om året. 470 kr gratis pengar varje år. Om du har tänkt skaffa bolån i framtiden så blir vinsten ännu större i och med att du kan lägga mer i handpenning. Vad har du helst för ränta på dina lån, 0,16% till CSN eller 1,5% till banken?

Om det känns bra för dig så betala av studielånet. Men rent ekonomiskt är det bättre ur precis alla perspektiv att behålla lånet så länge som möjligt.