CSN-lånet, efter studietiden

Hej Jan,
Det är som så att jag har valt att ta fullt CSN-lån och jag har investerat i den mängd jag har haft möjlighet till och hittills har det gått bra och/eller enligt förväntningarna. Om ungefär ett år kommer jag vara klar med mina studier. Till min fråga - hur ska man gå tillväga vid återbetalning av CSN-lånet? Det är endast detta lån jag har nu och jag funderar på om jag bara ska betala enligt planen som ges av CSN? Eller om man ska försöka betala av det snabbare? I det fallet hur mycket snabbare?

Vad har du för syn på detta och hur skulle du gå tillväga om du var i samma sits? Finns det något du kan upplysa mig om eller ge perspektiv på?

Hälsningar,
Alfred

Hej!

Jag är själv student och kommer när terminen är slut ha ett år av fullt studielån+deras merkostnadslån för studieavgift. Har heller inga andra lån.

Här får du gå lite till dig själv, vad känner du dig bekväm med? Jag personligen tänker göra på detta vis:

  • Följa CSNs avbetalningsplan. De har väldigt låg ränta så av den anledningen behöver man inte stressa med att bli av med det egentligen.
  • Vid större klumpsummor (skulle kunna vara t.ex. skatteåterbäring) tänker jag amortera av en del extra ändå. Detta mest för att jag tycker det är skönt att känna sig fri från lånet tidigare även om det är ett förmånligt lån.

Vänligen
Elin

Jag har kvar drygt ett par hundra tusen i lån efter 5 års studier varav några terminer utomlands. Jag har bara betalat minimum och investerat summan som jag hade betalat extra. Nu är jag i en position att tillväxten på investeringen betalar CSN betalningen.

CSN lånet har alldeles för bra villor om man får svårt att betala sammt det skrivs av vid dödsfall. Det vore dumt att betala av lånet och om ett par år ta ett högre bolån tillexempel.

Så länge räntan är så pass låg att investeringen betalar räntan och amortering kommer jag absolut att behålla det.

 

 

CSN är en no brainer. När du slutat plugga kommer inbetalningskorten på posten. Sätt upp dem på ett autogiro och somna om. Dvs betala inte mer än du måste.