Stort tack @janbolmeson för att ge detta som bonus!
Stort tack till @AuAgEric som stod ut med alla frågor i 1.5 timme 
Måste säga att jag funderar allvarligt på att bli Patreon medlem (vilket kanske också var tanken
). Det är bara det lilla problemet med att tiden ska räcka till. Jo, ja, jag vet, “det är bara att prioritera”.
Mina “take aways”, funderingar och tolkningar av diskussionerna. Lite “så vad gör jag nu då” (om något) efter lite jobbiga insikter, som man som vanligt får av Eric. Jan har helt rätt i det 
Vad ska man satsa på i osäkra tider
- Bolag med Pricing Power. Kvalitetsbolag. Bra vinster. Hög bruttomarginal. Låg belåning. Hög ROC (return on capital).
- Såklart guld & silver, goes without saying när Eric är i farten
- Bland räntefonder (för de som måste ha sådana) så kanske Realräntefonder är minst dåligt. I övrigt, i nuläget, vettigast att hålla sig till korträntefonder. När räntan peakar ut kan man öka i långa räntefonder / obligationsfonder.
- Hur ens portfölj ska se ut beror mest på ålder, kvarvarande förväntad intjäning (humankapital) och ens allmänna ekonomiska situation.
Jobbig insikt #1.
Indexfonder är bäst att sitta på från botten upp i en lång uppgång. Man viktas mer och mer in i de bolagen som går bra och går upp mest. Det innebär också att man på toppen sitter med index-viktning i hypade och hög-värderade bolag. I nergången så viktas man ur dessa, dvs. säljer efter nergång, och följer med bubbel-delen av börsen neråt. Ouch!
Vad kan man göra (om man ska göra något)?
En tanke är att komplettera indexfonderna med någon typ av innehav mer fokuserat på kvalitets/värde bolag. Kanske mest för de av oss som tänker leva på kapitalet inom en 10 år eller så. Andra kan nog bara sitta still och vänta ut även nästa uppgång.
Tyvärr är de flesta fonder med sådan inriktning dyra (snabbkoll, runt 1.5-2% avgift) och riskerar att äta upp ev. förbättring man får med att addera kvalitet/värde.
EDIT: Möjligtvis Handelsbanken High Dividend Low Volatility även om relativt smal jämfört med globalfonder (250ish innehav), 0.7% totalavgift.
Däremot kan ETFer kanske vara ett alternativ?
Tyvärr funkar det bara i en del portföljer. Tex. hos Aza och Nordnet. Tyvärr inte för tjänstepensions konton där det bara finns fonder, och då sannolikt väl dyra.
Jag tänker att om man tex har 70% LF Global indexnära i en portfölj (typ högrisk portföljen) så skulle man kunna dela det tex. 35/35 i LF och en ETF som är mer värde inriktad. Tanken är att följa båda tills man behöver reversera det (inför nästa uppgång). Också för att hedga om traden går fel. Visst, blir mer mer admin tyvärr. Om man månadsspar så skulle det kunna gå in i indexfonden och vid enstaka tillfällen (för att sänka courtage) köper man ETFen.
Vad skulle en sådan ETF kunna vara som alternativ till LF Global indexnära?
Kanske Vanguard All-World High Dividend Yield skulle kunna vara ett alternativ. Jag tänker att bolag som delar ut rejält med pengar (High Dividend Yield) så försvinner ju förlustbolag och bolag som inte gör tillräckligt med vinst för att dela ut vettigt. Såklart försvinner också bolag som återinvesterar allt i affären och gör det bra. Man kan inte få allt kanske.
Man kan jämföra dem på Morningstar - Vanguard ETFen och LF Global indexnära
Vanguard har något högre avgift 0.29% (mot 0.22%) men faktiskt fler innehav än LF, 1700+ mot 1500+. Värderingsmässigt ligger Vanguard ETFen betydligt lägre (som väntat) eftersom den klipper bort en hel del bolag, ffa inom Tech (8% tech mot LF 24%). Vanguard P/E 11 (mot nästan 18), P/EK 1.5 (mot 2.6), P/S 1.2 (mot 2.1), P/cashflow 6.4 (mot 11.4). Såklart kommer det också till priset av lägre tillväxt. Förväntad/Historisk tillväxt 10%/18% (mot 11%/22%). Inte så farligt som jag först trodde.
Det finns kanske motsvarande ETFer för Tillväxtmarknader och Sverige där man kan vikta om mot lägre värdering. De jag hittat är dock betydligt smalare (typ 50 innehav) så det kanske riskerar att öka bolagsrisken lite väl mycket. Kanske någon annan hittar?
Jobbig insikt #2.
Inflationen kan hålla på länge, länge, länge. Flera samverkade krafter på kort och lång sikt.
Kortsiktigt kommer inflationen från (som jag tror allmänna konsensus är) från pandemin pga. penga-upptryckning av centralbanker, (för) låg ränta och störda leverans kedjor. Det ligger en del inflations impulser i röret i närtid. Inflation pga kriget - olja, vete, nickel, mm. Kinas 2a nerstängning (förhoppningsvis ingen 3e gång men man vet aldrig).
Den jobbiga var insikten att vi har dels
- Deglobalisering - alltså flytta leverans kedjor närmare kund pga. det vi lärt oss i pandemin dvs. flytta tillbaka en hel del till Väst som nu är outsourcat. Men då blir det dyrare = Inflation.
- Slut på low-cost-country jakten. Det finns inte riktigt något nytt land att flytta till som är billigare än där tillverkningen sker idag = Dyrare = Inflation. (man skulle kunna argumentera att Indien skulle kunna vara världens nya fabrik efter Kina, men det krävs att Indien gör upp med massor av inbyggda problem, i min mening)
- Asiatiska medelklassen börjar konkurrera med oss, köper mer av samma varor och tjänster som vi redan köper. Ökad efterfrågan = Högre pris = Inflation
Kommer jag ens att få se “normal” inflation (2% enligt målet på Ingves) i resten av mitt liv? 
Jobbig insikt #3.
Eftersom vi ska börja leva på kapitalet inom några år, så är jag mycket försiktig med aktie allokeringen. Sequence of return risken är väldigt närvarande
Min plan är att köpa in mig/oss vid -20% och var -10% därefter. Jag tänker att med de värderingar vi ligger med idag (Shiller P/E 30+) så lär inte denna nergång stanna förrän åtminstone typiska snittet, dvs runt -50% eller så. Om det vänder tidigare så tänkte jag köpa in mig på andra sidan botten. Jag har hela tiden tänkt att börsen går ner fort, och upp långsamt. Alltså att det är lite lugnare att lägga in pengar under uppgången efter bottnen, snarare än på den brutala nersidan när man tittar ner i avgrunden.
Den jobbiga insikten var att om centralbankerna plötsligt vänder på en 5 öring - (något raljerande) “så ja, det var det, nu brutalsänker vi räntan och kör igång QME (Quantitative Monster Easing)” - för att det gör för ont i ekonomin och att politiker riskerar snarare att lynchas än att återväljas …så rusar sannolikt börsen upp, upp, upp och då hinner man inte med som småsparare (speciellt inte med långsamma fonder).
Note to self
- Lägg in mer aggressivt på nersidan.
- När/om centralbankerna vänder på 5 öringen - all in till den allokering det ska vara.
- Dopa mig med åksjukepiller
Jag har säkert missat en massa men detta var det som var mest relevant för mig. Hoppas andra har nytta av det och lägger till vad ni tänkte på?