Bonus för dig i forumet: FikaTillsammans med fondförvaltaren Eric Strand ikväll kl. 20.30 om marknadsläget, inflation, guld och silver

Här kommer en liten bonus för dig som hänger i forumet!

Ikväll har vi en inplanerad FikaTillsammans-träff med Eric Strand som bland annat förvaltar fonderna AuAg SilverBullet och AuAg Precious Green. Eric har varit med i flera poddavsnitt och är en av de populäraste gästerna, inte minst för att man ofta känner sig klokare i efterhand.

FikaTillsammans är digitala events som vi kör någon gång per månad i RikaTillsammans-communityn på Patreon. Eftersom Eric är med så tänker jag att vi kan hålla det öppet för fler eftersom ämnet är aktuellt och det kan kanske vara en grej som uppskattas av er som hänger här. :slight_smile:

 • Datum: Idag (torsdag) kl. 20.30 till ca 21.30
 • Plats: Digitalt via Zoom. Boka din plats här →
 • MötesID: 849 2344 6835
 • Lösenord: 822583
 • Övrigt: Nu tror jag inte det är någon risk, men antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller.

Det går till som så att Eric kommer först hålla en kortare presentation, sedan finns det möjlighet att ställa frågor, eller bara lyssna med. Det enklaste sättet att delta är genom att använda Zoom-appen som finns både för Apple- och Android-enheter.

Tillfället är inte sponsrat och ingen har fått någon ersättning. Det är mest ett tillfälle för att vi båda tycker det är kul och intressant.

21 gillningar

Stort tack @janbolmeson för att ge detta som bonus!
Stort tack till @AuAgEric som stod ut med alla frågor i 1.5 timme :slight_smile:

Måste säga att jag funderar allvarligt på att bli Patreon medlem (vilket kanske också var tanken :slight_smile: ). Det är bara det lilla problemet med att tiden ska räcka till. Jo, ja, jag vet, “det är bara att prioritera”.

Mina “take aways”, funderingar och tolkningar av diskussionerna. Lite “så vad gör jag nu då” (om något) efter lite jobbiga insikter, som man som vanligt får av Eric. Jan har helt rätt i det :joy:

Vad ska man satsa på i osäkra tider

 • Bolag med Pricing Power. Kvalitetsbolag. Bra vinster. Hög bruttomarginal. Låg belåning. Hög ROC (return on capital).
 • Såklart guld & silver, goes without saying när Eric är i farten :slight_smile:
 • Bland räntefonder (för de som måste ha sådana) så kanske Realräntefonder är minst dåligt. I övrigt, i nuläget, vettigast att hålla sig till korträntefonder. När räntan peakar ut kan man öka i långa räntefonder / obligationsfonder.
 • Hur ens portfölj ska se ut beror mest på ålder, kvarvarande förväntad intjäning (humankapital) och ens allmänna ekonomiska situation.

Jobbig insikt #1.
Indexfonder är bäst att sitta på från botten upp i en lång uppgång. Man viktas mer och mer in i de bolagen som går bra och går upp mest. Det innebär också att man på toppen sitter med index-viktning i hypade och hög-värderade bolag. I nergången så viktas man ur dessa, dvs. säljer efter nergång, och följer med bubbel-delen av börsen neråt. Ouch!

Vad kan man göra (om man ska göra något)?

En tanke är att komplettera indexfonderna med någon typ av innehav mer fokuserat på kvalitets/värde bolag. Kanske mest för de av oss som tänker leva på kapitalet inom en 10 år eller så. Andra kan nog bara sitta still och vänta ut även nästa uppgång.

Tyvärr är de flesta fonder med sådan inriktning dyra (snabbkoll, runt 1.5-2% avgift) och riskerar att äta upp ev. förbättring man får med att addera kvalitet/värde.
EDIT: Möjligtvis Handelsbanken High Dividend Low Volatility även om relativt smal jämfört med globalfonder (250ish innehav), 0.7% totalavgift.

Däremot kan ETFer kanske vara ett alternativ?

Tyvärr funkar det bara i en del portföljer. Tex. hos Aza och Nordnet. Tyvärr inte för tjänstepensions konton där det bara finns fonder, och då sannolikt väl dyra.

Jag tänker att om man tex har 70% LF Global indexnära i en portfölj (typ högrisk portföljen) så skulle man kunna dela det tex. 35/35 i LF och en ETF som är mer värde inriktad. Tanken är att följa båda tills man behöver reversera det (inför nästa uppgång). Också för att hedga om traden går fel. Visst, blir mer mer admin tyvärr. Om man månadsspar så skulle det kunna gå in i indexfonden och vid enstaka tillfällen (för att sänka courtage) köper man ETFen.

Vad skulle en sådan ETF kunna vara som alternativ till LF Global indexnära?

Kanske Vanguard All-World High Dividend Yield skulle kunna vara ett alternativ. Jag tänker att bolag som delar ut rejält med pengar (High Dividend Yield) så försvinner ju förlustbolag och bolag som inte gör tillräckligt med vinst för att dela ut vettigt. Såklart försvinner också bolag som återinvesterar allt i affären och gör det bra. Man kan inte få allt kanske.

Man kan jämföra dem på Morningstar - Vanguard ETFen och LF Global indexnära
Vanguard har något högre avgift 0.29% (mot 0.22%) men faktiskt fler innehav än LF, 1700+ mot 1500+. Värderingsmässigt ligger Vanguard ETFen betydligt lägre (som väntat) eftersom den klipper bort en hel del bolag, ffa inom Tech (8% tech mot LF 24%). Vanguard P/E 11 (mot nästan 18), P/EK 1.5 (mot 2.6), P/S 1.2 (mot 2.1), P/cashflow 6.4 (mot 11.4). Såklart kommer det också till priset av lägre tillväxt. Förväntad/Historisk tillväxt 10%/18% (mot 11%/22%). Inte så farligt som jag först trodde.

Det finns kanske motsvarande ETFer för Tillväxtmarknader och Sverige där man kan vikta om mot lägre värdering. De jag hittat är dock betydligt smalare (typ 50 innehav) så det kanske riskerar att öka bolagsrisken lite väl mycket. Kanske någon annan hittar?

Jobbig insikt #2.
Inflationen kan hålla på länge, länge, länge. Flera samverkade krafter på kort och lång sikt.

Kortsiktigt kommer inflationen från (som jag tror allmänna konsensus är) från pandemin pga. penga-upptryckning av centralbanker, (för) låg ränta och störda leverans kedjor. Det ligger en del inflations impulser i röret i närtid. Inflation pga kriget - olja, vete, nickel, mm. Kinas 2a nerstängning (förhoppningsvis ingen 3e gång men man vet aldrig).

Den jobbiga var insikten att vi har dels

 • Deglobalisering - alltså flytta leverans kedjor närmare kund pga. det vi lärt oss i pandemin dvs. flytta tillbaka en hel del till Väst som nu är outsourcat. Men då blir det dyrare = Inflation.
 • Slut på low-cost-country jakten. Det finns inte riktigt något nytt land att flytta till som är billigare än där tillverkningen sker idag = Dyrare = Inflation. (man skulle kunna argumentera att Indien skulle kunna vara världens nya fabrik efter Kina, men det krävs att Indien gör upp med massor av inbyggda problem, i min mening)
 • Asiatiska medelklassen börjar konkurrera med oss, köper mer av samma varor och tjänster som vi redan köper. Ökad efterfrågan = Högre pris = Inflation

Kommer jag ens att få se “normal” inflation (2% enligt målet på Ingves) i resten av mitt liv? :roll_eyes:

Jobbig insikt #3.
Eftersom vi ska börja leva på kapitalet inom några år, så är jag mycket försiktig med aktie allokeringen. Sequence of return risken är väldigt närvarande :slight_smile: Min plan är att köpa in mig/oss vid -20% och var -10% därefter. Jag tänker att med de värderingar vi ligger med idag (Shiller P/E 30+) så lär inte denna nergång stanna förrän åtminstone typiska snittet, dvs runt -50% eller så. Om det vänder tidigare så tänkte jag köpa in mig på andra sidan botten. Jag har hela tiden tänkt att börsen går ner fort, och upp långsamt. Alltså att det är lite lugnare att lägga in pengar under uppgången efter bottnen, snarare än på den brutala nersidan när man tittar ner i avgrunden.

Den jobbiga insikten var att om centralbankerna plötsligt vänder på en 5 öring - (något raljerande) “så ja, det var det, nu brutalsänker vi räntan och kör igång QME (Quantitative Monster Easing)” - för att det gör för ont i ekonomin och att politiker riskerar snarare att lynchas än att återväljas …så rusar sannolikt börsen upp, upp, upp och då hinner man inte med som småsparare (speciellt inte med långsamma fonder).

Note to self

 1. Lägg in mer aggressivt på nersidan.
 2. När/om centralbankerna vänder på 5 öringen - all in till den allokering det ska vara.
 3. Dopa mig med åksjukepiller :joy:

Jag har säkert missat en massa men detta var det som var mest relevant för mig. Hoppas andra har nytta av det och lägger till vad ni tänkte på?

19 gillningar

@janbolmeson
Hej! Ligger avsnittet så man se det på patreon?
Frågar då jag inte är medlem.

1 gillning

@Johanmeck Inte ännu, det brukar ta några dagar, men sen finns de tillgängliga för patreon medlemmar.

4 gillningar

Eftersom jag bjöd på avsnittet så kan jag även bjuda på inspelningen:

:slight_smile: @AuAgEric är ju alltid spännande att lyssna på.

16 gillningar

@janbolmeson
Väldigt hyggligt, men köpte patreon kunde inte vänta på svar :scream:

3 gillningar

Tack @JFB för din reflektion. Uppskattar den.

Jag upplever inte den första som lika jobbig. Indexfonder har ju en slags inbyggd momentum där man balanserar in mer av det som går bra och balanserar bort det som går dåligt. Ser inte att det skulle gå att undvika eller förbättra.

Det som jag tänker är ju mycket på konceptet “sunt” som @AuAgEric pratar mycket om. Sund ekonomi, sund livsstil, sund hälsa etc. Allt hänger ihop. Att hitta sin balans. Jag själv tycker att vi t.ex. ligger lite för högt med belåningsgraden. Jag gjorde ett antagande förra hösten som sket sig och jag borde korrigera det för det är lite osunt just nu.

I övrigt tycker jag att ditt resonemang om sequence of return-risk är rätt särskilt när man närmar sig pensionen.

Slutligen det som jag också tog med mig är resonemanget om att en naturlig ränta borde ligga någonstans runt 6 %. inte för att den ska dit, men det är något slags jämviktsläge utan extern påverkan.

3 gillningar

Hej
Köpte Silverbullet för en tid sen och trodde den skulle fungera som en hedge mot börsfall. Tyvärr verkar det som det inte funkar så bra. Den går ju ner även när resten av börsen går ner. Över 20 % ner senaste 3 månaderna.
I vilket börsklimat bedömer ni att Silverbullet är tänkt att gå som bäst?

Slöseri med tid försöka analysera makro. Går aldrig förutsäga vad som ska hända (krig, pandemi, politiker som trycker pengar, kriser). Kriser kommer alltid komma och gå i vår värld. Bättre lägga tid på att hitta bra bolag vars aktier säljs billigt här och nu, samt hålla dem riktigt länge. :nerd_face: :beer:

2 gillningar

Hallå!

Delvis ett svar på din fråga Guld och silver stiger efter Rysslands invasion | Extrainsatt EFN Marknad 24 februari - YouTube

Vad jag förstår av Eric Strand så kommer råvan silver bli en brist i framtiden, men han vet inte när.

Har själv investerad AuAg silverbullet som en framtida avkastning fond och bryr mig inte ifall fonden går minus just nu.

Mm, men reflektionerna var kring ett webinarium. Så man ska inte reflektera över ny information eller?

Mycket handlar om ju vad som är billigt och bra i den miljön vi är. Man kan väl inte helt bortse från makro miljön eller? Som tex inflation och högre räntor?

Men visst tycker man det är slöseri med tid så behöver man varken lyssna på Eric eller läsa tåden om det :wink:

1 gillning

Ja, det är slöseri med tid lyssna på och försöka förstå eller analysera räntor och inflation. Jag tror det är enklare lista ut meningen med livet. Eller som Erik Selin sa: ”Jag gissar alltid fel vad gäller räntor så jag har slutat gissa.” :laughing: :beer:

Bra bolag står sig väl i kriser och kommer ur dem stärkta eftersom många konkurrenter slagits ut eller slagits i spillror. :boxing_glove:

Aha, så man ska inte lyssna på Eric och annan information och sedan reflektera över det kan innebära, eller?

1 gillning

Jag blev förvirrad av detta avsnitt! Om jag har 35 år kvar till min pension, är inte pensionssparande varje månad i Lysa och Globala barnportföljen bra då?

1 gillning

Jo, det är jättebra!

Det är främst Eric Strand perspektiv hur hans egen privatekonomi ska hanteras.

Det är jätte bra att månadsspara men samtidigt bör man vara kritisk om varför man månadsparar och alla människor är oliika.

Bra avsnitt och intressanta diskussioner. Det jag mest funderar på är hur planen ser ut att få ut alla dessa pengar ur systemet som vi uppenbarligen tryckt/skapat? I synnerhet innan politikerna börjar gasa på igen vilket Eric verkade tro att de kommer göra för att vinna val.

Det är förmodligen ett av de bästa sätten att lycka långsiktigt med sitt långsiktiga sparande. Det handlade väl mest om att Eric som person vutgick från att han ville ha en viss summa på sitt bankkonto och när det väl blev för mycket så gjorde han engångsinsättningar på börsen.

3 gillningar

Ja vem blev inte det :slight_smile: men det är ju bra för då är man antagligen på väg att tänka nya tankar. Tänker jag.

Månadsspar i indexfonder/robot är sannolikt det bästa för 95% av befolkningen. Enkelt tydligt och hög sannolikt för fint utfall … så länge man har lång sparhorisont.

Men det skadar inte att utmanas med alternativt tänk :slight_smile:

4 gillningar