Börja med aktier sent 37 år gammal

  1. Hej har precis börjat med aktier söker utdelning som jag kan leva på har 30 tusen kronor som jag kan lägga i månaden . hur skulle ni tänka? Min plan 10 till 15 aktier och resten på xact högutdelande. Summan jag söker är 8000kr i månaden i utdelning lika med halvtid för mig

Hej!

Jag förstår inte riktigt frågan, men visst kan du köra på ett gäng aktier med hög utdelning, det är en strategi så god som någon. Men jag tror att en investering i indexfonder är enklare att underhålla och mindre riskfylld (bättre riskspridning).

Sedan kan du sälja av en viss andel av fonderna varje månad och kalla det för utdelning om du vill; fonderna ger ju också utdelning, fast den återinvesteras direkt.

Ok lek med tanken att jag skulle vilja uppnå nånstans runt 8000kr , inom tre till fyra år på 30.000kr i månaden. Gör bart? Vad är bäst då aktier eller fonder eller båda . I min värld har jag fått för mig att det är så kort tid så jag kommer att köpa mig själv utdelning

hej

vill du kunna ta ut 8000kr/mån och kan investera 30 000kr/mån?

 

isf behöver du 2,4miljoner om du vill följa 4% regeln.

börjar du från 0 och klarar av att få 7% avkastning per år på pengarna kommer det ta dig 5-6 år att nå 2,4 miljoner.

men tyvärr är börsen ingen rak resa från a till b. så det kan ta både längre och kortare tid.

är du ivrig så kör full risk 100% aktier tills du når ditt mål sen sänk risken till 60/40 tex

 

vill du klara det på 3-4 år måste du antingen spara mer eller ta högre risk. du skulle behöva mellan 22-47% avkastning per år för att klara det på den tiden.

men kan du låna 1 miljon tex om du äger en bostadsrätt. så klarar du det på 3 år med 7% avkastning. men denna miljonen ska betalas tillbaka och under tiden kostar den dig ränta.

 

på 3-4 år bör du klara att få ihop 1,2-1,7 miljon, OBS i genomsnitt.

har du den summan kan du lyfta 4000-5600kr/mån

 

det är ungefär vad du kan förvänta dig. resultatet kan och kommer förmodligen bli antingen bättre eller sämre.

Ok då vet jag ungefär vad jag kan förvänta mig för tids horisont.

Det du bör titta på är inte bara högutdelning här och nu utan du måste även kolla utdelningstillväxt vilket jag tycker är det viktigaste så du får igång ränta på ränta effekten.

 

https://blogg.avanza.se/utdelningsmastarna/

 

Jag äger en del av dom här bolagen själv

Det är svårt att veta hur utdelningsstrategin presterar i jämförelse med index eftersom det är så få som är villiga att dela med sig. Utdelningsseglaren dock som ett positivt undantag: https://utdelningsseglaren.blogspot.com/p/p.html

Hur stor är chansen att Xact Högutdelande (inkl. återinvesterade utdelningar) ger bättre avkastning än en global indexfond på lång sikt?

Svenskt index brukar väl överavkasta globalt index? Dock antar jag att en vanlig Globalfond har högre volatilitet än xact högutdelande vilket kanske resulterar i högre avkastning i det långa loppet