Indexfonder eller utdelningaktier?

Hej!

Jag undrar vilken typ av sparande som (borde) generera mest avkastning under en lång tidperiod (20år+).

Just nu investerar jag i huvudsak i indexfonder och investmentbolag. Det pratas däremot en hel del om de fantastiska utdelningsaktierna.

Att bygga en pengamaskin med enbart utdelningsaktier är enligt många bloggare och forum super.

Min fråga är om det är lönsamt med utdelingsportföljer.

Jag tänker såhär: Indexfonder har i genomsnitt drygt 10% avkastning per år.

De svenska utdelingsaktier med högst direktavkastning tillexempel storbankerna, oriflame, HM och Nobia har en direktavkastning på 7-8% ungefär. Samtidigt ligger många av storutdelarna i en negativ trend ur en 5års period, många andra ligger relativt oförändrat under samma tidsperiod.

Om vi säger att jag köper HM för 100kr så får jag en utdelning på 7kr. Om nu HM dessutom skulle ligga i en negativ trend med -5% per år så skulle det enbart ge mig ett snitt på 2% per år mot en indexfonds dryga 10%.

Har jag missat något, finns det någon anledning att söka sig till utdelningsaktier?

Mvh

Hampus

Hej Hampus!

Att kolla sig blint på utdelningen i bolag kan bli väldigt fel tyvärr.
Däremot tycker jag att utdelning aldrig är fel, att hitta bolag med en rimlig utdelning men är ett bolag som fortfarande växer känns mer attraktivt. Då letar man efter både utdelning och kursutveckling.
Men där får du inte 7-8% i utdelning, däremot kanske du får 2-4%.

Detta är just det som är svårt med aktier, valmöjligheterna.
Att köpa aktier blint efter utdelningen och inte sätta sig in i bolaget så man förstår vad dom gör och varför dom tjänar pengar och fundera på om dom kommer tjäna mer pengar i framtiden känns för mig väldigt fel.

Så du tänker ganska rätt i dina tankar, tror det är svårt att överavkasta ett svenskt index med utdelningsaktierna som just nu ger mest utdelning.