Börja spara

Hej!

Jag är ny på sparande med ränta och vill ha råd och tips på hur jag ska placera mina pengar.

Jag har en buffert på 170 tkr, 70 av dessa tänkte jag ha kvar som buffert.

Hur skulle du placera resten av pengarna enligt fyrahinksprincipen?

Samt, så tänkte jag spara 1700 kronor varje månad, minst 500 i långsiktig pensionssparande och en del till en kontantinsats. Har öppnat ett fondrobotkonto, men jag undrar hur stor andel av sparandet jag borde placera i de olika riskerna 20/60/90. Jag vill spara ytterligare 500 kronor till mitt barn. Är fondrobot ett bra alternativ även där?

Tacksam för svar.

Hej Jasmina!

För att veta hur du bör placera enligt ”Fyra Hinkar Strategin” så går detta att läsa sig till i just den artikeln, du kommer få göra en liten uträkning på dina utgifter för att få reda på hur mycket du behöver i din mellanrisk och sedan kan du placera resterande i ditt pensionssparande.

Däremot om du följer den strategin slaviskt så kommer troligtvis hela summan 170k att hamna i mellanrisken och inget i pensionssparandet då, men man behöver såklart inte följa den slaviskt utan det är ett bra sätt att förstå hur man kan lägga upp sin ekonomi och sedan kan man då göra sin egen version av det.

Damma med sparandet, fylla din mellanrisk med sparandet tills den är full och sedan gå vidare till pensionssparandet/passiva.

Du kan absolut använda en fondrobot till barnsparande, skulle däremot spara där du har tillgång till en kapitalförsäkring som du skriver i ditt namn med ditt barn som förmånstagare. Sedan skulle du då kunna investera i t.ex Avanza Auto 6 eller Nordnets likvärdiga fond. Du kan även göra en egen portfölj enligt ”Globala Barnportföljen”!