Börsnedgång, 7 ap fond

Hej!
Har inte gjort något val, så jag har alltså 7 ap fonden. Hur tänker du där, tycker du att jag ska flytta över till kortränkefonder men tanke på ev stort börsfall?

Jag är 53 år och egenföretagare, så de pensionspengarna är ju extra viktiga för mig så att säga.

Tipps på vilken, eller vilka räntefonder i så fall.

 

Mvh

H

Hej

Om du planerar att gå i pension när du är 65 har du alltså 12 år kvar minst. Dina pengar kommer sedan betalas ut löpande och kommer i snitt placeras på ännu längre sikt. Under dessa 12 år kommer vi sannolikt få se minst 2 kraftiga nergångar på minst 40% baserat på historisk data. Historiskt har det samtidigt nästan alltid varit fördelaktigt att spara på börsen över perioder mer än 10 år även om du köpt in dig precis på toppen.

Jag tycker att du tar en för stor risk i form av utebliven avkastning om du placerar endast i räntefond. Med dagens ränta och inflation kommer du att ha förlorat pengar när det är dags att gå i pension. Om du vill minska risken kanske Jans nybörjarportfölj kan vara något? 60% aktiefond och 40% räntefond. AP7 SÅFA har en mer aggresiv fördelning som kör 100% aktier till man är 55 för att därefter vikta in mer och mer räntor. Både AP7 aktiefond och AP7 räntefond är utmärkta fonder. Jag föreslår att du manuellt väljer dessa och viktar som du själv känner dig bekväm med.

Angående din fundering om eventuellt stort börsfall tycker jag att du ska kolla på historik långt tillbaka i tiden och själv se de stora börsfallen. De kommer med jämna mellanrum och kortsiktigt kan man förlora stora pengar. Historikt har det som jag tidigare sagt varit fördelaktigt att spara i aktier om det är över längre tid. Om du som jag inte tror dig kunna förutse marknaden kan du bara göra ditt bästa genom att allokera mellan aktier och räntor en gång per år.

Lycka till!