Råd om premiepension

Hej, Via företaget jag är anställd hos får vi kostnadsfri rådgivning gällande pensionssparande via Lifeplan. Där rekommenderar enligt nedan.

Rekommenderad fondfördelning i din premiepension
Fondnamn Fondnummer Rekommenderad andel
SPP Aktiefond USA 248161 38 %
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 434274 27 %
Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index 750075 19 %
Swedbank Robur Europafond MEGA 964171 10 %
SPP Aktiefond Japan 176503 6 %

 

Jag vet att Jan hade rekommenderat att köra på AP7 såfa, då blir man lite fundersam och tänker hur skall jag satsa mina pengar? vad blir bäst?

 

//Tomas

Hej!
Jag skrev ett svar som inte verkar ha kommit iväg så testar att skriva om, ber om ursäkt ifall det blir dubbelt om det är en bugg och det första jag skrev redan har kommit fram!

De fonder du har fått föreslagna till dig är indexnära med relativt låga avgifter, vilket är trevligt att se då rådgivare ibland har en tendens att föreslå dyrare alternativ.

I den portfölj du fått föreslagen har du en exponering på 38% mot USA och 46% mot Tillväxtmarknader. I AP7 har du 56,9% Nordamerika och betydligt mindre exponering mot tillväxtmarknad vilket är en skillnad och även en annan riskprofil. Dock så använder sig SÅFAN av hävstång, belåning, vilket också kan ses som en annan risk.

Värt att ta i beaktning är att AP7 automatiskt viktar över mot räntor och lägre riskprofil när man närmar sig pensionen. Gör man aktiva val till aktiefonder får man själv sköta en sådan viktning om man önskar ta lägre risk när man blir äldre.

Hoppas det hjälpte lite!

Vänligen

Elin

Tack för ditt svar.