Byta indexfonder med tiden

Hej!

Jag vill börja med att tacka för en hälpsam blogg som jag uppskattar mycket!

Det är ungefär 2 år sedan jag började läsa bloggen och påbörjade mitt sparande i indexfonder. Rekommendationerna för vilka indexfonder att spara i har förändrats. För två år sedan var det DNB Global Index och Danske Invest Global (hade eventuellt annat namn då) som rekommenderas att spara mest i. Idag är det Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Aktiefond nära.

Hur brukar ni göra vid sådana förändringar? Satsar ni på de nya rekommendationerna genom att sälja kapitalet ni har i de gamla? Eller påbörjar ni enbart ert månadssparande i de nya och låter de gamla vara kvar?

Min ambition är att spara i en väldigt lång tid. Dock har jag inte lust att finlira med indexfonderna då jag gärna lägger tid på annat.

Tack för svar!

Hej,

Jag ser rekommendationerna som inspiration bara. Just passiva billiga indexfonder är väldigt lika varandra, då de just följer index och inte bygger på någon speciell strategi hos en fondförvaltare.

Om det kommer någon ny rekommendation som jag tycker verkar bättre än det jag har så byter jag över till den i samband med nästa ombalansering. Jag börjar inte månadsspara i den nya utan att ha bytt över det gamla innehavet också, för i så fall skulle det kunna bli väldigt många fonder på kontot, svårt att överblicka och mer komplicerat vid kommande ombalanseringar.

Mitt råd till dig är att jämföra det du har med eventuella nyare rekommendationer. Tycker du de är bättre så byt. Är du osäker, byt bara den ena eller åtminstone bara en i taget. Bestämmer du dig för att något annat än det du har är bättre, så gör ett byte och ställ om månadssparandet samtidigt - kanske i samband med nästa ombalansering. Då blir det mindre finlir och tar ingen extra tid utöver den ombalansering du ändå (åtminstone borde) göra regelbundet.

/Erik

Tack för ditt svar Erik!