Strukturering av fonder

Hej.

Har nyligen blivit intresserad av att spara pengar både inom en 10/15 års period samt till pensionen. Har tänkt att göra detta i indexfonder/aktiefonder(beroende på vilket som är bäst för mig). Jag har idag redan två fonder hos Handelsbanken. Den ena är en aktiefond (Handelsbanken Multi Asset 100) och den andra är en svensk indexfond (Handelsbanken Norden Ind Criteria A1). Bägge fonderna har jag ej valt själv utan det är fonder som mina föräldrar har sparat åt mig under min uppväxt.

Min fråga är då till er kära sparare.

Ska jag sälja av och byta aktiefond till SPP Aktiefond Global(eller likvärdig aktiefond) eller stanna kvar trots den höga avgiften på 1,63%? Desamma gäller även för indexfonden. Ska jag spara indexfonden och köpa ytterligare en fond till ex en global fond + en tillväxtfond i Asien? Eller ska jag sälja rubbet och börja om på ny kula? Om jag säljer allt och flyttar pengarna, hur blir det med avgifter och ränta på ränta effekten?

Mitt upplägg som jag tänkt mig lyder så här. Avsätta 2000kr i månaden till sparande fördelat på 2 indexfonder, 1 tillväxtindexfond, 1 aktiefond.

SPP Aktiefond Global 15%

Länsförsäkringar Global Indexnära 50%

Handelsbanken Norden Ind Criteria A1 20%

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 15%

 

Mvh.

 

Hej Petter!

  1. För att göra det lättast för dig själv i ditt sparande och även billigast, så rekommenderar jag att du säljer dina gamla fonder, flyttar över pengarna till Avanza och gör en ny portfölj där med billigare fonder.
  2. Som du skriver nedan hade du tänkt 2 "indexfonder", vilka typer av index vill du följa? Då en indexfond kan egentligen följa vilket index som helst.
  3. Den "aktiefonden" du är ute efter, vad är det för exponering du vill ha med den?
  4. Läs gärna dessa artiklar om sparande och olika portföljer så kommer du ha mycket mera kunskap: "Fyra-Hinkar-Strategin" "Nybörjarportföljen" "Globala Barnportföljen"
Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Indexfonder och tillväxtfonder är aktiefonder. Och en tillväxtfond kan vara en indexfond. Jag rekommenderar att du läser på om privatekonomi i lugn och ro innan du tar några beslut. Börja till exempel med boken på länken, den är slutsåld men kanske finns på biblioteket.
Lycka till
/Kim (enkel-ekonomi.blog)

https://www.bokus.com/bok/9789186697082/goda-rad-om-fonder-sparande-pensioner/

Tackar för tipsen.

Ska läsa både länkarna från Robin samt boken.

Låter som en bra plan!

Tackar för tipsen.

Ska läsa länkarna samt boken så inga misstag begås