Deklaration och redovisning av fysiskt eller allokerat guld

Hej!
Jag har en fråga angående hur man (borde?) deklarera guld om man antingen köper det och har det rent fysiskt, eller t.ex. hos BullionVault. Om jag köper guld i form av en ETF på t.ex. Avanza så blir det ju uppenbart att man köpt / sålt och kontrolluppgifter skickas automatiskt till skatteverket, alternativt att värdet räknas in på ett ISK och man blir schablonbeskattad på nuvärdet snarare än förändringen av värdet.
Men om jag köper guld för 100 000kr år ett, och sedan år 5 säljer det för 150 000kr, så har man ju gjort en vinst som jag tänker mig att man borde behöva deklarera / skatta för. Att Bullion Vault skulle skicka denna info till skatteverket håller jag för osannolikt. Behöver man då själv helt på eget initiativ ta upp det vid försäljning? Behöver man någonstans tala om att man innehar guld i utlandet? Det har ju talats en del på nyheterna om halvrika personer med stora tillgångar i utlandet som undangömts och hur de fått problem.
Hur gör du, då jag får känslan av att du både köpt och sålt fysiskt guld och via Bullion Valut, med både vinst och förlust? Kan vid en eventuell vinst dra av kostnaderna man haft för guldet, som t.ex. custody charges, kurtage och så vidare? Dessa är ju inbakade i kursen på en fond, så där fungerar det ju så?
Tack på förhand!

Hej!

Denna fråga har besvarats tidigare, av både Jan och andra här:

Hälsningar
Elin