Fasträntebevis

Hej Jan!
Jag var lite snabb med att skriva vanligt mejl innan jag såg att här skulle jag ju skriva min fråga…såhär kimner mailet i repris?

—‐---------------------------

Jag läser med nöje vad du skriver och lyssnar på dig och Caroline när ni poddar.

Min man och jag gick balansekonomi 2015 i Globen och det förändrade vårt sätt att se på många saker i våra liv. Vi har varsin aktieportfölj som vi knåpat ihop utifrån vissa principer och tankar.

Jag är 60 och min man är 67 år.

Jag har nu 130.000 kronor i vinst och det är ju härligt, samtidigt stressar det mig. Om börsen går ner och jag förlorar mycket har jag inte en evighet på mig att vänta på att det ska vända och jag

kommer på plus igen.

Nu till min fråga som jag letat efter info om på din blogg, men inte hittat- fasträntebevis.
En vän till mig har börjat att sätta pengar i fasträntebevis. När han berättade om det tycker jag det lät lite för bra…att få så god avkastning som han sa och jag hör ingen som pratar om fasträntebevis.

Har du skrivit om det på bloggen? Hittar inte någon sådsn info. Vill förstå för- och nackdelar.
Kanske annars ett tips till er att prata om. Jag tänkte innan jag gör något kollar jag på Rikatillsammans sidan?

Ha en fin sommar och tack för allt det arbete du och Caroline gör. Fantastiskt värdefullt!!

Ha en fin sommar och semester!

Mvh Carina Persson, Värmdö

Vill du till varje pris inte förlora pengar är det ett inlåningskonto med statlig garanti som gäller.

Att spara i fasträntebevis innebär att du tar en kredtrisk. Ju högre ränta du får, desto högre är din risk. Enkelt uttryckt, vill du ha en låg kreditriisk så nöj dig med två procent per år, är du beredd att ta en högre risk så satsa på något som kanske ger fyra-fem procent.

Sparar du i exempelvis Spiltan Högräntefond kanske du får två procent per år. Går något snett kanske fonden backar tre procent. Sparar du i ett fasträntebevis kanske du får fem procent men risken är kanske en på hundra att du förlorar allt.

Det är mycket kanske i stycket ovan, och med all rätt. Jag skriver ändå dessa siffror för att du skall få ett hum om att detta är något helt annat än banksparande.
Personligen skulle jag aldrig spara i ett räntebevis utan att gör en analys på underliggande risk. Att ha en del av sitt sparande på detta sätt må vara hänt. Jag skulle dock starkt avråda för att "go all in".