Fedback på mitt superenkla portföljförslag

Jag har bestämt mig för att ha mitt huvudsakliga sparande hos Lysa. Vill “på sidan” ha en liten portfölj hos Avanza med 60/40 fördelning för att lära mig hur allt funkar.

Önskar feedback på mitt förslag nedan. OBS att jag är total nybörjare, vill ha så få fonder som möjligt och tycker att det här med omfördelning verkar hur krångligt som helst.

  • Länsförsäkringar global indexnära
  • Handelsbanken global småbolag index
  • Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära
  • Spiltan räntefond Sverige
  1. Om ni hade 500kr över att fördela/mån på en 60/40 portfölj, är ovan ett bra alternativ? Hur skulle ni fördela pengarna?
  2. Är det egentligen någon skillnad mellan Länsförs. global och Avanza global förutom etisk profil?
  3. I slutändan vill en ju att upplägget ska generera en okej avkastning. Även om det är omöjligt att förutspå, skulle ovan portfölj ens kunna mäta sig med ett 60/40-sparande hos Lysa?
  1. Det blir lite svårt att fördela en så liten summa som 500 på bästa sätt, jag tror att 100 kr är lägsta belopp per fond. Då blir det 100-100-100-200 i fördelning, men egentligen hade jag velat ha en högre andel i Global Index; att den skulle få 200 och de andra aktiefonderna dela på 100. Det är inga problem att ordna manuellt genom att spara i olika fonder olika månader.

  2. Avanza har lite lägre avgift, men skillnaden är mycket liten.

  3. Ja, skillnaden bör bli marginell. I alla fall så länge du balanserar om lite då och då (vilket inte alls är krångligt). Om du inte balanserar om kommer de att utvecklas olika på lång sikt.

Tack för ditt svar!

Hej Isabel!

Du kan även förenkla portföljen ännu mera.

Räcker med en Globalfond och en räntefond, kolla in Nybörjarportföljens förenklade variant!

Robin Wikström, det gick inte att svara direkt på din kommentar tyvärr. Tack för ditt svar!

Jag har förstått det nu i efterhand att det även funkar med få fonder. Dock allt jag läser om räntefonder, korta långa tjocka smala, gör mig förvirrad då det hela tiden pratas om att sprida ut risken genom att välja olik typer av räntefonder (och aktiefonder med för den delen). För mig som oinsatt tolkar jag det som att det förvisso går att spara i endast en globalfond och en räntefond, men att det är det sämsta alternativet. Detta gör att jag bara vill ge upp och använda Lysa haha…

 

En räntefond och en global aktiefond funkar absolut utmärkt till en portfölj, men om du vill ha det så enkelt det går blir Lysa ett utmärkt val!

Hej.
Hur har du tålkat det att en Global index fond och ränte fond är sämsta alternativet? Varför det? Värför ska Lysa vara bättre alternativet? Om du tänker lågisk bäst ska vara 100% Global index fond för långsiktuga pengar i Isk. Kortsiktigt smidigt och bäst pengar i sparkonto. Ränte fonder ger inteså mycket nytta i Isk. Då krävs det inget ombalansering. Allt sköter sig själv.
Mvh. Filip

Hej Isabel,

När jag läser lite genom din fråga och dina egna kommenterar på svaren tolkar jag det verkligen som Lysa är ett utmärkt val för dig. Jag förstår att du helst vill ha det enkelt och är i nuläget inte särskilt intresserad av att klura till det för mycket men ändå vill ha en bra grund/riskspridning. Du är medveten att du är en nybörjare på investeringar och jag tycker det är en sund inställning att börja lugnt och enkelt.

Med en fondrobot kan du känna dig alldeles trygg att du har gjort ett bra val, med bra riskspridning och dessutom enkelt att hantera och spara i. Helt utan krångel med ombalansering och val och byte av aktie- och räntefonder. Och allt detta för en mycket rimlig kostnad.

Skulle du senare få lite mer intresse att finslipa och optimera/anpassa dina portföljer själv för marginal mindre kostnad kan du alltid byta till en annan lösning. Eller så kör du bara på.

En rekommendation är i övrigt att skapa flera konton på lysa (enligt hinkprinciper) med olika riskprofiler. Men att börja med en 60/40 som du själv anger passar dig funkar självklart fint.