Flytta amerikansk pension (401k) till Sverige?

Hejsan!

Jag har arbetat några år i USA men har nu flyttat tillbaka till Sverige och har inga planer på att bo i USA igen i nuläget. Jag har cirka $200.000 sparat i en sk. 401k som är ett privat pensionskonto. Min fundering är om jag skall låta pengarna stå kvar eller flytta dem till Sverige? Förväntar mig inga skattetekniska expertråd utan jag är nyfiken på hur ni andra tänker kring kostnaden för uttag emot risken det innebär att ha pengarna kvar utomlands.

Lite bakgrund: pengarna på 401k sätts in före skatt (arbetsgivaren matchar normalt arbetstagarens insättning upp till en viss nivå) och uttag beskattas som inkomst. Uttag i förtid (före 55 års ålder) beläggs med en straffskatt på 10%. Jag är 40 år och har alltså minst 15 år kvar innan jag kan slippa 10% avgift. Den federala inkomstkatten beror på hur mycket man tar ut men är 10-35%. Lite osäkert om jag dessutom blir skyldig skatt i Kalifornien där jag bodde.

Fördelen med att låta pengarna stå kvar är alltså att undvika 10% skatt. Det jag ser som nackdelar är att pengarna är låsta till ett konto på Merrill Lynch, de är ok allokerade i ca. 90% aktiefonder men har inte lyckats få en uppfattning om avgiften. Misstänker att den inte är jätteförmånlig då det är en storbank vi pratar om. Jag är nervös för att överhuvudtaget kunna logga in på kontot och få ut pengarna om 15 år. Hur bevisar jag att jag är jag? Finns inget BankID i USA så känns sjukt osäkert. Dessutom finns ju en valutarisk i att de är i dollar.

Jag känner att jag skulle känna mig tryggare i att ha pengarna på ett ISK, bättre än fågel i handen, typ. Å andra sidan är $20.000 mycket att betala för att slippa hålla ordning på ett lösenord :slight_smile: Just nu lutar jag åt att flytta över pengarna stegvis, för att hålla mig under de högre nivåerna på inkomstskatten. Då kan jag ha allt i Sverige inom max 5 år. Men vad tycker ni? Är det värt avgiften för att samla sparandet och få bättre kontroll på ett ISK?

1 gillning

Jättesvår fråga. Det beror ju lite på hur skattesituationen ser ut i USA. Vet av erfarenhet att det inte är så enkelt. Kom dock ihåg att ISK är en av de bästa lösningarna i världen. Det kan alltså ibland vara lönt att bita i det sura äpplet och flytta över det eftersom man kommer tjäna på det i längden. Hur det är i ditt fall, det är svårt att räkna på tyvärr.

Har inte mycket mer vettigt att säga men jag är intresserad av vad du kommer fram till då jag kan komma hamna i liknande situation i framtiden. Hur fungerar beskattningen om du skulle ta ut nu när du redan flyttat till Sverige? Kan va värt att kolla upp huruvida man åker på max av amerikansk och svensk skatt eller “bara” amerikansk.

Tack för svar! Förstår att det är svårt att ge råd. I slutändan går det inte att förutsäga vad som blir mest förmånligt ekonomiskt eftersom det beror på vad avkastninge blir på respektive konto, samt framtida dollarkurs. Känner mig hyfsad säker på att jag bara behöver skatta i USA då det är inkomst där, har åtminstone inte varit något problem när jag överfört andra besparingar tidigare.

@christian100 grattis till möjligheten att jobba utomlands. Om det är USA du ska till delar jag gärna med mig mer av erfarenheter därifrån om du är intresserad.

1 gillning

Om din arbetsgivare inte ger dig tillgång till en skatterådgivare så ring skatteverket. Eller kräv att få en skatterådgivare från din arbetsgivare. Jag har jobbat utomlands i många år och alltid haft den tjänsten. USA är dessutom knepigt, så kolla upp det.

Mig veterligen så har Sverige ett “dubbelbeskattningsavtal” med USA dvs. man betalar skatt på inkomst i USA och skatt i Sverige på ev. kapital/räntor du har kvar här. Alltså din US lön undantas från beskattning i Sverige, och dina kapital inkomster undantas för beskattning i USA.

Men det är mång “ins and outs” m.h.t. vilka innehav du får ha, vilka konto du får ha (tex. inte ISK om man är utskriven ur Sverige och utanför EU), hur pensioner hanteras beroende på var pengarna sätts in etc. etc.

Så skaffa kunskapen själv eller via skatterådgivare (tex. PWC) är mitt heta tips! :slight_smile:

2 gillningar

Det är ju rätt mycket pengar så samma tips som till Christian100 … skaffa en skatterådgivare (värsta fall köp tjänsten, det kan ju betala sig även om det går på x tiotusen kr) och/eller ring skatteverket och be att få tala med någon kring internationella skattefrågor (det ger dig kunskap om den svenska sidan åtminstone). Ett tips! :slight_smile:

2 gillningar

Japp, det är det så tar gärna del av erfarenheter och råd :slight_smile:

Några snabba ekonomiska tips:

  • Skaffa “credit history” dvs. öppna bankkonto, skaffa ett eller två kreditkort så snabbt som möjligt. Du får kanske inte så bra villkor och kan behöva ha ett “pre-paid” kreditkort där du sätter in pengar i förväg men det bygger kreditvärdighet. Betala alltid av kreditkorten samma månad så betalar du ingen ränta.

  • Utan credit history kommer du tex. förmodligen inte kunna köpa en dyrare mobil på avbetalning eller ens skaffa mobilabonnemang utan får använda en kontantkortsvariant.

  • Om du har möjlighet till 401k där arbetsgivaren matchar din insättning så delta upp till maxgränsen för matchning. (Jag sparade mer än så, men det var dumt i efterhand, med hänvisning till min fråga ovan).

  • Kolla om du har möjlighet till ett “flexible spending account”, FSA. Det är ett konto där man sätter av pengar före skatt som kan användas till hälsovård. Reglerna är ganska generösa, går att använda till tandvård, glasögon mm.

  • Sjukförsäkring är en djungel, i Kalifornien fanns två varianter, en billigare där man är bunden till ett visst nätverk av kliniker och en dyrare (dyrare per månad, billigare per besök) där man är friare att gå vart som helst. Den första varianten är mer som svenska systemet att man går till typ en vårdcentral först för att få remiss till specialist.

  • Vet inte hur länge du tänkt stanna och om du är intresserad av ett Green Card. Min arbetsgivare sponsrade detta, men insåg så småningom att det var upp till mig att ligga på för att processen skulle rulla. Arbetsgivaren har inget att vinna på att du får ett Green Card, då kan du ju söka jobb någon annan stans :slight_smile:

  • Din arbetsgivare borde erbjuda hjälp med deklaration åtminstone första året då du har inkomst i både Sverige och USA. Sedan tyckte jag inte det var så farligt krångligt att göra det själv (åtminstone för mig som inte ägde bostad och bara hade inkomst från arbete). Det finns gratistjänster som förbereder deklarationen. Men det är inte bara att SMSa som här :slight_smile:

Det var vad jag kan tänka på just nu, hör av dig om du vill prata mer!

2 gillningar

Hej!

Detta kan bli ganska komplicerat rätt snabbt.

Är du fortfarande skattepliktig i USA? Beroende på din status där och hur länge du bott där kan det vara nödvändigt att köra en officiell “exit” från skattesystemet (kräver en del pappersarbete, bl.a. att man deklarerar alla konton man har i hela världen) för att undvika att de beskattar även din svenska inkomst framöver.

Oavsett så kommer IRS (amerikanska skatteverket) och med 98% sannolikhet din bank där att anse att din 401k ska skattas i USA eftersom det är “amerikansk inkomst”. Det innebär att de kommer att hålla 30% av beloppet när du plockar ut det. Det är sedan upp till dig att överbevisa de att du inte borde betala någon skatt där, med hänvisning till det “tax treaty” dokument som finns som en överenskommelse mellan USA och Sverige. Detta är inte lätt då en hel del av det är ganska otydligt och kan tolkas lite hur som helst. Har du tur ger IRS upp och släpper dina pengar. Annars får du skatta där med, och då kan det vara värt att dela upp utdragen över några år så du hamnar i en lägre inkomstnivå där.

Sen i Sverige så kommer Skatteverket med all sannolikhet att se ett 401k uttag som något som ska räknas som inkomst här och plussa på det beloppet på din befintliga inkomst. Så räkna med en hel del skatt här med.

Sedan ska du vara väldigt försiktig med hur du hanterar en 401k överlag. Skatteverket bedömde 2019 att en s.k. “rollover” där man flyttar pengar från 401k till IRA (ett annat sorts pensionskonto) ska ses som om man gjorde ett uttag av pengarna och därmed ska hela summan beskattas som inkomst. I USA har denna transaktion ingen skattepåverkan så det har ställt till lite problem för folk i din situation då de åkt på en rejäl smäll och behöver betala skatt på en summa de fortfarande inte kan röra enligt Amerikanska regler.

Du får gärna skicka ett privat meddelande om du vill prata mer om detta, jag har med hjälp av en duktig firma i USA jobbat genom allt detta senaste årtiondet själv.

PS: Rekommenderar starkt att du inte gör något tills du har en gedigen plan på plats. Skatteverket tenderar att vara ganska vettiga att ha och göra med, men IRS är fruktansvärda och straffen/böterna om man gör fel där kan bli ganska påtagliga! Så se till att du har allt uttänkt både i Sverige och USA innan du flyttar några pengar.

5 gillningar

Hej, tack för ett bra inlägg. Jag är i samma situation och har precis börjat tänka på hur man undviker dubbel beskattning när man vill ta ut amerikanska pensionspengar. Jag har ett par till frågor.

  1. Hade du en roth (där pengarna är insatta efter skatt) eller traditional (innan skatt) 401k eller IRA. Ifall du hade ett roth, går det ens att visa att man redan har betalat skatt på den inkomsten? Det är ju typ 30+ år senare som man ska ta ut pengarna.

  2. Från vad jag har förstått, så är en officiell exit bara för de som har vart amerikanska medborgare eller har haft ett green card, stämmer det eller har jag fattat det helt fel?

Tack på förhand.

1 gillning

Hej Marta,

Gällande Skatteverket så har de inte begärt några bevismateriel utan de har bett mig deklarera transaktionerna på ett specifikt sätt. Ärligt talat skulle de förmodligen aldrig vetat att jag plockat ut pengar från USA om jag inte rapporterat in det men jag tycker att rätt ska vara rätt. Nu är det så att de ser alla former av IRA som att de innehåller redan beskattade pengar så en Roth borde inte spela någon roll tokigt som det låter om man ska gå på deras juristers tolkning. En 401k är en annan sak helt och hållet, den ses fortfarande som ett “riktigt” pensionskonto.

Du kan läsa om exit tax kraven här:

Men kortfattat så är normalfallet att du ska ha varit en “lawful permanent resident” i 8 år.