Flytta pengar från ISK till vanligt Sparkonto

Har lite problem känner jag att få ihop räkneekvationen för följande fråga.

Är det någon större effekt av att flytta pengar tillfälligt ur sin ISK i avvaktan på att placera dem?

Eller blir det bara “kaffepengar” av det hela?

Mina parametrar:

Pengar i ISK idag: 1 000 000 varav endast 500 000 är placerade.

Tänker att jag i så fall ska flytta pengarna till ett sparkonto med 0,70% (innan 30% skatt).

Alternativet om jag håller dem i ISK är Spiltan Räntefond som man kanske kan utgå från 1,2% avkastning.

Kan någon göra en uträkning eller svara om det blir “kaffepengar” i effekt om man väljer att hålla beloppet utanför ISK i 3månader resp 6 månader resp 12 månader?

Vad jag förstår så finns det också fördelar med att ta ut resp inte sätta tillbaka pengar i ett ISK inför ett kvartalsskifte men har svårt att räkna ut hur detta skulle påverka effekten totalt sett.

 

 

Som ett förtydligande. Det är alltså det oinvesterade beloppet på 500 000 som frågan gäller.

Hej!

Man betalar skatt på alla insättningar i ISK, så tar du ur pengar och sätter sedan in dem igen räknas det som ny insättning och blir därför dubbel skatt på denna summan kan man säga. Så inget jag skulle göra :slight_smile:

Hälsningar
Elin

Det tar känslomässigt starkt emot att betala skatt igen för att sätta in sina pengar på sitt ISK, men det innebär inte att du ska behålla likviderna på ISK bara därför att.

Det kostar nämligen lika mycket i skatt att behålla likvider på ISK över ett kvartalsskifte som en nyinsättning av samma belopp kostar. Så i princip kan du slita ut likviderna från ditt ISK inför ett kvartalsskifte bara för säkerhets skull. Det blir lika dyrt som att låta dem stå kvar ifall att du ångrar dig efter kvartalsskiftet. Men skulle du vilja ligga utanför börsen även kommande kvartalsskiften blir det ren vinst jämfört med att ha haft dem kvar på ditt ISK.

För 2018 gäller att styckkostnaden för insättningar och kvartalsbehållningar av 500.000 kr på ISK är:
500.000 kr / 4 * 1,49% * 30% = 558,75 kr

Du ska således betala 558,75 kr för varje kvartalsskifte du har 500.000 kr stående på ditt ISK samt 558,75 kr för varje insättning av 500.000 kr du gör under året.

Om du ska köpa Spiltan Räntefond på ISK eller spara på bank överlåter jag till någon annan att tycka till om. Passar bara på att inflika att många anser att räntefonder av skatteskäl hör hemma på vanligt depåkonto istället för på ISK. Fast nu har du ju redan dragit på dig insättningsskatt, så då kan resonemanget vara annorlunda.

Halloj,

Förstår jag saken rätt Thomas A, så de du säger att om man första dan på kvartalet tar ut 500.000kr och sista dagen på kvartalet sätter in 500.000kr så betalar man samma skatt som om man hade haft kvar pengarna hela tiden?

Mvh David