Flytta tjänstepension med dyra avgifter

Hej!

Jag har upptäckt att jag har jättehöga avgifter på några tjänstepensionsspar sedan tidigare jobb. Bla 1,5% per år plus 800 kr per år på ”Skandia smart balanserad” och ”Länsförsäkringar Nya världen” 1% garantiavgift och 1% kapitalavgift plus 120 kr per år.

Detta känns inte ok. Hur ser ni på avgifterna? Går det att flytta dessa till en fond på avanza tex (utan att de olika kurserna ändras) eller måste jag sälja av och köpa nytt? Saken är ju den att om jag säljer av och köper nytt måste jag göra en stor engångsersättning. Jag har ju månadssparande med spridd risk i dessa tjänstepensioner i nuläget. Om börsen går ner efter att jag gjort en stor engångsersättning försvinner ju mkt av pengarna. Helst skulle jag ju vilja göra en flytt rakt av utan att behöva sälja av och göra en stor engångsersättning. Eller hur ska jag tänka?

Hej,

Det är defintivt värt att försöka… Jag lyckades flytta från SEB till Avanza med hjälp av min tidigare arbetsgivare. Avanza kan hjälpa dig och de har bra och tydliga formulär. Det enda kruxet är väl att arbetsgivarens firmatecknare behöver godkänna flytten så det kan ta lite tid och hänger lite på deras vilja att samarbeta.

Fonderna kommer säljas av och kapitalet flyttas till Avanza. Avanza tar hand om det och du behöver inte betala nån skatt. Det som ev tillkommer är 1000:- i flyttkostnad men Avanza ersätter det om du skickar in kvittot på det.

Sen har jag ett skräckexempel från LF. Jag fick tjänstpension på ca 10tkr runt 2003 från mitt dåvarande arbete.

100% aktier och 15 år senare har den vuxit till föga imponerande 12tkr.

LF tar 25:- per månad. 300:- för försäkringen plus avgifterna för fonden. +3% i avgift alltså. Så det blir ju liksom aldrig nån tillväxt… Vad skulle det blivit utan avgifterna? 2-3x gånger pengarna?

Problemet är att företaget som äger den försäkringen inte finns längre. Avregistrerat.

LF är inte värst hjläpsamma utan säger bara att jag måste få kontakt med någon som kan godkänna att försäkringen överlåts till mig personligen. Så, nu försöker jag lösa det tillsammans med de utländska ägarna av ett företag som äger ett bolag som tog över ett bolag som tog över det bolag jag jobbade för. Kul va? Tack och lov verkar de hjälpsamma… Skam den som ger sig…

 

Vill bara tillägga att det inte spelar någon roll för dig Karin om du behåller dina fonder du har nu eller om du flyttar över allt till en annan fond, värdet kommer ändå gå ner lika mycket oavsett om du behåller i dina gamla eller skaffa nya fonder.
Så det med månadsinsättningar eller sätta in direkt snacket är endast relevant vid “nya” pengar som ska in på marknaden.