Fondsparande nybörjare

Hej,

Jag har tidigare sparat på sparkonto, nu vill jag månadsspara samt investera kapitalet i fonder.

Jag vill till en början ha två sparande, ett till pension och ett till bostad (ca 5 år).

Jag är 30 år, har en månadslön på 31 000 kr, bor i hyresrätt och har sedan tidigare ett kapital på ca 100 000 kr. Jag har för avsikt att spara totalt ca 4000-8000 kr/månad, varav 700 kr/månad kommer gå till pensionsparandet.

Jag har öppnat ett ISK konto via min bank (Swedbank), där jag jag kan välja bland fonder som Swedbank erbjuder. Jag satsar på låga förvaltningsavgifter (runt 0,20 %) och har hittills valt ut fonder som Swedbank Robur Access Global / Europa / USA / Asien (aktiefonder) samt Swedbank Robus Access Mix (blandfond).

Jag har för avsikt att placera pengarna och därefter låta dem ligga. Jag vill inte aktivt flytta runt mellan olika fonder, utan max kolla till mitt sparande 1-2 gånger/år.

Här behöver jag råd för att komma vidare:

 1. Hur många fonder är rimligt att sprida sitt pensionssparande på?

 2. Hur många fonder är rimligt att sprida ett sparande som sträcker sig över 5 år?

 3. Vilken risk/fördelning bör jag satsa på när jag väljer fonder inför pension/bostadssparandet (aktie-/räntefonder)?

 4. Bör jag öppna ett konto hos en bank där jag kan välja bland fler fonder (inte bara bankens egna) eller kan jag känna mig hyfsat nöjd med det begränsade utbud som min bank erbjuder?

 5. Är det rimligt att skuffa in hela kapitalet som just nu ligger på sparkontot i olika fonder, eller är det bättre att ha kvar en del på sparkontot som buffert?

 6. Säg att jag sparar 30 000 kr på sparkontot och investerar resterande i fonder, hur många och vad för sorts fonder är rimligt att direkt sprida mina 70 000 kr på?

Tack på förhand!

Linn

 

 1. En global indexfond räcker i pensionssparandet. Den är väldiverisiferad över många bolag, branscher och länder. På så vis minskar risken att förlora oengar för att ett enstaka företag eller bransch går dåligt. Det är så pass lång tid att du bör ha hög risk, dvs 100% aktiefond. Eventuellt kan du ha kring 10% i Asien-fonden; den har högre risk och kan gå både bättre och sämre. Men fler fonder än så blir vara jobbigt. Har du allt i globalfonden behöver du aldrig ombalansera.
 2. Det handlar återigen inte om antalet fonder utan hur du diversifierar dina investeringar för att minska risken att förlora pengar. Som du säkert läst på den här bloggen kan man minska riskem genom en större andel i räntor istället för aktier. I ditt bostadsspar skulle Access Mix kunna vara en bra fond då den är 50/50 aktier/räntor. Då räcker det med en fond! Billig är den också.
 3. En tumregel som jag sett Jan använda är "10% aktier för varje år du kan låta pengarna vara". Dvs 100% aktier i pensionen, ca 50% aktier i bosparandet.
 4. Du kan spara ganska mycket pengar i pensionsspsrandet på att byta till Avanza och deras fond Avanza Global. Det handlar om tiotusentals kronor i ränta-på-ränta på den lägre avgiften, kanske till och med sexsiffrigt. Men utbudet hos Swedbank ör det inget del på, de fonder du hittat är bland de billigare. Särskilt Mix-fonden som är riktigt billig och bra.
 5. Du ska absolut ha en buffert på sparkonto. Det är prio ett. Min buffert är 50t kr på sparkonto, 50t i räntefonder. Dessa pengar måste finnas vid nödfall och kan inte investeras i aktier. Tänk om börserna kraschar och jag blir av med jobbet samtidigt? Då vill jag inte att bufferten ska försvinna. Buffert först, investera sedan.
 6. Krångla inte till det. Du behöver bara fatta ett beslut. För att komma igång kan en idé vara 35t till pensionen och 35t till bosparet. Pensionen 100% globalfond (helst på Avanza), bosparet 100% Access Mix.