Guld ava

Har efter rekommendation placerat ca 10% av kapitlet i GULD AVA eftersom jag vill sprida riskerna.

Fonden har stått ganska still eller ökat lite grann de senaste månaderna. Nu under veckans börsras så har den dock backat nästan 8%. Jag trodde att Guldet skulle stå emot bättre när börsen faller? Eller rör den sig lika som vanliga aktier.

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning Einar.

Exakt hur värdet på guld rör sig är svårt att förutsäga. 90% av allt guld används till smycken och som “investeringsguld”, två varor med det enda underliggande värdet att folk vill äga det.

Jag tror att du ska se guldet som en i stort sett oberoende variabel. Det samvarierar inte särskilt mycket med börsen. Du har kanske trott att guld alltid kommer gå upp när börsen går ner men det går inte att säga att det finns en sådan mekanism. Om du istället ser det som oberoende, då kan du vara beredd på att guld ibland går upp när börsen går ner, ibland går de ner samtidigt, ibland står guldet stilla trots att börsen rör sig och vice versa.

Poängen med att sprida sina risker över flera olika tillgångsslag är att rörelserna tar ut varandra. Börsen kan som du vet röra sig väldigt mycket både uppåt och nedåt. Över tid så får du närmre snittet ju fler oberoende tillgångar du har.

Tack Emil för ett utförligt svar…
Mvh Einar